sep
11
2014

Šta je potrebno da se otvore ogromna vrata?

pp-blog-0027

Odluči neki car, zbog nekakvog važnog položaja na dvoru, testirati svoje dvorjane. Okruže ga moćni i mudri ljudi i car im reče:

– Imam nedoumicu i zanima me ko mi od vas može pomoći da je riješim. Potom ih odvede do ogromnih vrata i reče im:

– Ovo su najveća i najteža vrata u mom carstvu, objasni car. Može li ih neko od vas otvoriti?

Najveći dio prisutnih odmah poče odmahivati glavom u nevjerici. Manji dio koje su dvorjani smatrali mudracima, počeše zagledati vrata izbliza, dodirivati ih i premišljati, ali na kraju svi priznaše da ih ne umiju otvoriti.

Međutim, iz mase iskorači jedan dvorjanin, priđe vratima, poče ih zagledati, opipavati i gurati. Odjednom, povuče ih snažnim trzajem i vrata se otvoriše! Vrata su bila već odškrinuta, ali nisu bila zaključana. Za otvaranje već odškrinutih vrata bilo je potrebno samo samopouzdanje da se to uradi u prisustvu samog cara.

Car objavi: ti ćeš dobiti položaj na dvoru. Nisi se oslonio samo na ono što vidiš. Usudio si se pokušati ono što se u početku činilo nemogućim.

Tako je i u našim životima: mnoga su vrata već odškrinuta, ali se mi pribojavamo da ih do kraja otvorimo. Viktor Igo je davno rekao: “Usuditi se, to je cena napretka!”

Jedno reagovanje na “Šta je potrebno da se otvore ogromna vrata?”

  1. alisa kaže:

    Bas tako ,hvala za pricu jer ja mislim da price nisu samo za djecu ,nego i nama pomazu da naucimo gledati u sebe i oko sebe bolje i vjera ce nas pokrenuti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *