sep
22
2014

Razlozi za svakodnevnu upotrebu semenki bundeve

Sjemenke-bundeve

Semenke bundeve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina. Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K. Odličan su izbor jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su telu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska.Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti semenki bundeve i zašto ih trebate jesti što je to češće moguće.

Protiv raka

Istraživanje koje su sproveli španski naučnici je pokazalo da semenke bundeve sadrže jedinjenja koje se uspešno bore protiv ćelija raka. Još jedno istraživanje, ovog puta nemačkih naučnika, potvrdilo da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako efikasne su se pokazale i semenke suncokreta.

Dobre za zdravlje prostate

Ulje semenki bundeve se koristi za lečenje povećane prostate (hiperplazije). Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Ublažavaju simptome menopauze

Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, semenke bundeve su odličan izbor. One regulišu napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promena raspoloženja. Naučnici su dokazali da semenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) kolesterola i regulirišu krvni pritisak.

Smanjuju holesterol

Istraživanja su pokazala da semenke bundeve loš holesterol mogu smanjiti za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Štite od dijabetesa

Bogate su zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su efikasne u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na insulin. Brojni stručnjaci ih dijabetičarima preporučuju  kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Dobre za mršavljenje

Bogat su izvor vlakana i proteina, supstanci koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30g semenki bundeve ima oko 5g proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umereno jer šolja semenki sadrži oko 285 kalorija.

Poboljšavaju raspoloženje

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da daju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti.

Olakšavaju artritis

Naučnici su ustanovili da imaju antiupalno delovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30g semenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa.

Sprečavaju nastanak osteoporoze

Osobe kojima u telu nedostaje cinka trebaju razmisliti od tome da počnu konzumirati semenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje semenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrednosti cinka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *