nov
24
2014

Banana popravlja raspoloženje

17o9jz54r7tntjpg

Zapazili ste verovatno gledajući tenis da je glavna voćka koju tokom iscrpljujućih mečeva teniseri koriste – banana. Šta je to što je čini tako poželjnom za sportiste, ali i u svakodnevnoj ishrani, saznaćete u nastavku…

Glavni razlog zbog kojeg sportisti koriste banane je što one pomažu da se reguliše nivo elektrolita u krvi i daju brz energetski podsticaj organizmu. Ali, banane imaju tako poseban sastav vitamina, minerala i drugih korisnih komponenata da mogu poslužiti kao prirodno sredstvo da se podstakne rad creva (redovna stolica), smire nervi, poboljša rad mozga, pa čak i ublaži potištenost. Pregled naučnih radova o bananama ukazuje da one takođe pomažu u regulaciji krvnog pritiska i obnavljanju oštećene sluzokože želuca i creva, pa čak i doprinose ublažavanju simptoma artritisa.

Popravljaju raspoloženje

joss_stone_laugh_desktop_wallpaperBanane sadrže triptofan, belančevinu koja doprinosi opuštanju neravai popravlja raspoloženje. Triptofan se koristi u organizmu u proizvodnji serotonina, tzv. “hormona sreće”. Zbog toga se u literaturi kaže da banane čak mogu da pomognu u ublažavanju simptoma depresije. Činjenica da banane sadrže triptofan, i to u kombinaciji sa B vitaminima, čini ih najpogodnijom namirnicom za večernje obroke, jer ta kombinacija značajno pomaže da san bude kvalitetniji.

Štite želudac i creva

Stomak2Banane su odličan izvor rastvorljivih biljnih vlakana. Biljna vlakna su neophodna ne samo da podstaknu kretanje creva (tzv. crevnu peristaltiku), nego i da se izbace toksini iz organizma koje jetra zajedno sa žuči izlučuje u creva, pošto vlakna vezuju te toksine za sebe. Banane pomažu da se uspostavi normalan rad creva ukoliko imate problema sa zatvorom, ali pomažu da se creva smire i kada imate suprotan problem, dijareju, pošto ublažavaju iritaciju sluzokože. Takođe, većini ljudi (mada ne svim) banane pomažu da ublaže simptome gorušice.

Podstiču rad mozga

_71876007_c0177401-brain_activity,_artwork-splOsim kompleksa vitamina B, banane sadrže veliku količinu kalijuma. To je važan mineral u sastavu telesnihj tečnosti koji doprinosi regulaciji rada srca i bubrega. Neuronima u mozgu je potrebna posebno velika količina kalijuma, jer ukoliko je ona niska, to može dovesti do osećanja “magle u glavi” i problema sa mišljenjem i pamćenjem. Proučavanje objavljeno u časopisu Journal of Neuroscience Letters pokazalo je da je kod ispitanika koji su imali problema sa mišljenjem i pamćenjem povećanje unete količine kalijuma pomoglo da se oni smanje nakon samo 20 dana. A banane su odličan prirodan izvor kalijuma.

Smiruju nerve

nerve-1Od devet poznatih vitamina iz grupe B, banane su odličan izvor pet od njih – tiamina (B1), riboflavina (B2), nijacina (B3), piridoksina (B6) i folata (B9). Ovi vitamini pomažu telu da svarii apsorbujedruge nutrijente, i igraju ključnu ulogu u radu mišića, posebnosrca, i nerava. Vitamini grupe B značajno doprinose obnavljanju ćelije i deo su mnogih značajnihbiohemijskih procesa u telu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *