nov
05
2014

Zdravi obroci za mališane

7_koraka_do_zdravih_navika_u_ishrani_3_359566450

Zdrava užina za školarce ne iziskuje mnogo vremena i novca. Evo nekoliko jednostavnih ideja koje predlažu nutricionisti. Ove obroke možete pripremiti i uveče, tako da ujutro pred polazak u školu budu već spremni.

U poslednjih četvrt veka dečja gojaznost je u velikom porastu, a mnoga deca imaju povećan rizik od srčanih bolesti, što uključuje i simptome poput visokog holesterola i triglicerida, povišenih vrednosti pritiska i insulina. Mnoga deca već boluju od dijabetesa tip 2, bolesti na koju umnogome utiču način života i pogrešni izbori u ishrani.Današnja deca sve više sede, a sve manje se kreću, a roditelji, okupirani poslom, ne stižu da im obezbede hranljive i uravnotežene obroke. Evo nekoliko jednostavnih ideja za zdravije obroke vaših mališana.

Zdraviji čips
Možete ga napraviti od krompira, a još je ukusniji ako ga pravite od batata (koji se kod nas teško nalazi).Isecite krompir/batat na tanke kolutove, prelijte ga kašikom kokosovog ulja i ispecite u rerni (na 180 stepeni, oko 25 minuta). Pospite čips sa malo morske soli.

Voće i biljni sir ili povrće i humus
Pomešajte iseckano voće sa zdravim biljnim sirom od orašastih plodova ili sirovo povrće prelijte sa 2 kašike humusa i dobićete užinu koja je ukusna i hranljiva.

Sendvič sa kikiriki puterom i bananom
Ova užina je bogata proteinima, kalijumom, vlaknima. Na integralni tost namažite u tankom sloju kikiriki puter, a preko rasporedite kolutove banane.

Suvo voće
Mešavina suvog voća po izboru izgleda dekorativno (pomešajte žuto, crveno, narandžasto voće), a obezbeđuje beta karotin, antioksidante i vitamine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *