apr
29
2015

Gajenje pšenične trave u kućnim uslovima

pšenična trava Pšenična trava se uspešno može gajiti u kućnim uslovima ako joj se obezbedi čist i prozračan prostor sa temp. od 18- 20 stepeni i po mogućnosti da je bar par sati izložena suncu. Ako niste u mogućnosti stvoriti ovako idealne uslove, gajite hranu u stanu u kome živite, videćete da to i tada moze biti uspešno.

1. Seme pšenice pre pripreme za sejanje, treba držati u frižideru najmanje jedan dan.

2. Tako ohlađeno seme pšenice treba staviti u teglu, ili drugu posudu, u kojoj će da bubri. Seme treba oprati mlakom vodom, menjajući vodu dva do tri puta.

3. Posle pranja seme pšenice preliti mlakom vodom tako da zapremina vode bude duplo veća od zapremine semena. Preko otvora tegle stavite gazu i pričvrstite je gumicom. Umesto gaze možete koristiti izbušeni ili rešetkasti poklopac namenjen za klijanje semena. Zatim tako pripremljeno seme, ostavite 12 sati da bubri na sobnoj temperaturi.

4. Vodu u kojoj je bubrilo seme , nemojte baciti, već je popijte jer je obogaćenja mineralima i vitaminima koji se naravno nalaze u semenu.

5. Posle bubrenja seme pšenice treba dobro ocediti, čime je ono spremno za sejanje. Još bolje ako seme do sejanja ostavite u tegli da klija bez vode 12-24 sata.

6. U posudu za gajenje tr ave stavite zemlju za cveće. Debljina sloja treba da bude oko 4 cm. Zemlju u posudi poravnati i pritiskajući rukom blago nabiti.

7. Preko zemlje, posipanjem, naneti tanak sloj zeolita za tretman zemlje ili zeloita za stočnu upotrebu. Zeolit ima ulogu da čisti i zemlju i sebe od mogućih zagađivača, sprečava pojavu buđi u travi i daje bolji prinos pšenične trave.

8. Zato po tako pripremljenoj zemlji, gusto posejati prethodno nabubreno seme. Preko semena blago politi vodom tako da zemlja bude vlažna, ne mokra.

9. Posle sejanja posudu prekriti krpom, po mogućnosti tamnom, ili za to pripremljenim poklopcem, i ostaviti da stoji tri dana.

1news-2014-Mart-psenica__1__2352780940. Svaki dan posejanu pšenicnu travu treba polivati, tako da zemlja uvek bude vlažna. Posle tri dana posudu treba otkriti da trava dalje raste na svetlom prostoru. 11. Zavisno od temperature pšeničnu travu treba jedanput ili dvaput dnevno blago polivati, tako da zemlja bude vlažna a ne mokra.

12. Sledećih dana , uz redovono polivanje, gledajte i uživajte kako trava raste. Osmi dan posle sejanja pšenična trava izraste do 18 cm. Osmi dan i naravno narednih dana pšenična trava je zrela za daljnu upotrebu.

13 reagovanja na “Gajenje pšenične trave u kućnim uslovima”

 1. Dzeny kaže:

  Gde da porucim posude za gajenje trave? Ne mogu da nadjem plitke, veće površine i da imaju rupice.

 2. Rade kaže:

  Znate li gde mogu kupiti speltino seme za sadnju? Jel to moze ova spelta oljustena u zrnu iz zdrave hrane ili mora neko drugo? Hvala

 3. Nada Ris kaže:

  Da li ošišana teava sme da se čuva u frižideru i koliko do ceđenja?

  • Admin1 kaže:

   Poštovana, najbolje je istog dana da iskoristite travu za ceđenje. Generalno može i par dana, ali će trava izgubiti na lekovitosti i sočnosti, pa ćete da dobijete manje soka.

 4. Maka kaže:

  Da li posude za uzgoj speltine trave moraju imati rupu kao na saksiji ili ne? Da li se seme moze saditi u vodu ili mora biti u zemlji?

 5. Zdravo,da li neko zna zasto se pojavljuje plesn u zitnoj travi koju uzgajam u kucnim uslovima.uvek se pojavi gde gresim posto postujem ovo gore napisano,osim zeolita ne stavljam.hvala

  • Admin1 kaže:

   Upravo zeolit sprečava pojavu buđi. Ukoliko uzgojite travu sa buđi na sebi, obavezno je bacite i nemojte koristiti, jer nije zdravo za konzumaciju.

 6. Nenad kaže:

  Ovo je najbolje uputstvo koje sam nasao na internetu. Hvala do neba.

 7. Daniel kaže:

  gdje da nadjemo ove siroke saksije za travu? i da li se na isti nacin gaji ijecmena trava?

 8. predrag kaže:

  Sjajno, sjajno… Hvala vam za sve što činite i radite!
  Hvala vam što postojite!
  dr.Miroljub Petrović, dr.Nikola Marković i dr.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *