apr
21
2015

Hrana za zdravo srce

24_635343780839796250
Fruits-and-vegetables1. Voće i povrće – svakodnevna konzumacija svežeg voća i povrća jako je važna za održavanje zdravlja vašeg srca.
Jabuka na primer izrazito je bogata karcetinom, koji deluje anti-upalno, sprečava nastanak krvnih ugrušaka, sadrži puno vitamina i vlakana. Tu su takođe borovnicekoje su iznimno zdrave za srce i kardiovaskularni sistem, avocado koji snižava loš, a podiže dobar holesterol u krvi, sadrži zdrave masnoće i pomaže pri apsorpciji beta karotina i likopena, koji su ključni za zdravo srce, paradajzkoji obiluje vitaminima i likopenom, koji snižava rizik od bolesti srca i ostalo voće i povrće bogato vitaminom C. Krompirje takođe blagotvoran – krompir sadrži vlakna i kalijum, koji su ključni za dobro funkcionisanje srca. Spanać je zeleno povrće koje će ojačati srce i imunitet. Bogat je vlaknima i kalijumom, a poznat je po tome što smanjuje rizik od nastanka bolesti srca.

Mixed Nuts 2. Orašasti plodovi – orasi i bademi i ostalo koštunjavo voće sadrži zdrava ulja, vitamin E i ostale nutritijente koje održavaju zdrav nivo holesterola u krvi.Bademi su takođe i dobar izvor proteina i prirodnih vlakana pa se smatraju među, za srce, najzdravijim namirnicama. Orašasti plodovi su sjajna hrana, obogaćena prirodnim vlaknima, omega 3 masnim kiselinama, i obiljem vitamina E. Odličan su i zdrav deo obroka zbog kojeg će vam vaše srce biti zahvalno.

zito3. Žitarice – u koje ubrajamo kukuruz, pirinač, pšenicu i slično. Žitarice su bogate vitaminima i prirodnim vlaknima koja doprinose očuvanju zdravlja vašeg srca.
Smeđi pirinač i pirinač uopšte, kao energetska namirnica, sadrži protide bogate esencijalnim aminokiselinama i malo lipida, dok je opna koja obavija, bogata vlaknima, sadrži kalijum, magnezijum, selen i mangan , kao i masne kiseline i vitamin kao što je to biotin – koktel vitamina B, vitamin B1, neophodan za zdravlje nervnog sistema. Međutim, za zdravlje srca ipak je važniji smeđi pirinač koji nežno ali duboko smiruje i fokusira rad ovog, za život najvažnijeg organa.
Zob je takođe biljka koja ima blagotvorno dejstvo za srce. Razgradiva vlakna su, osim za srčane bolesti, dobra i za prevenciju dijabetesa. Naučno je dokazano kako konzumacija ovih vlakana u ranom dobu smanjuje rizik od pojave hroničnih bolesti poput tumora, dijabetesa i srčanih oboljenja. Stoga mnogi kardiolozi za zdravo srce preporučuju zob jer je bogat razgradivim vlaknima, koja vašem srcu pomaže pri smanjenju količine lošeg LDL holesterola. Doduše, još nije utvrđeno na koji način razgradiva vlakna smanjuju LDL holesterol u krvi, ali nagađe se kako je reč o tome da deluje poput sunđera koji upija holesterol u crevima pa ga potom izbacuje iz tela zajedno sa stolicom. Osim LDL holesterola, razgradiva vlakna mogu smanjiti i nivo triglicerida, masnoća koje su takođe opasne za zdravlje srca.

2453864. Mahunarke – su izuzetno zdrava hrana za srce. Konkretno pasulj. Pasulj ima relativno veliku biološku i energetsku vrednost tako da 100 g sadrži cc 200-300 kilo-kalorija. S obzirom da se teže vari duže pruža osećaj sitosti. Budući da sadrži dosta lekovitih sastojaka, bogat je folnom kiselinom pa povoljno deluje kod prevencije bolesti srca. Statistike pokazuju kako osobe sa manjkom folne kiseline umiru od posledica srčanih problema i to čak u 69% slučajeva više od kontrolne grupe. Kako bi se osigurala normalna količina homocisteina u krvi, preporučena je konzumacija namirnica bogatih folnom kiselinom. Dakle potrudite se da uklopite pasulj u vaš nedeljni jelovnik.

oil5. Maslinovo ulje – temelj mediteranske ishrane, snažni je prijatelj srca. Povoljnom učinku “kumuje” bogatstvo oleinske kiseline koja pridonosi održanju normalnog nivoa holesterola u krvi, naročito ako se u ishrani zasićene masti zamene ovom jednostruko nezasićenom masnom kiselinom. Međutim, vrednost maslinovog ulja, naročito onog ekstra devočanskog leži u sadržaju antioksidansa polifenola koji doprinose zaštiti lipida u krvi od oksidativnog stresa. Polifenoli, drugim rečima, čuvaju LDL holesterol od oksidacije sprečavajući tako razvoj ateroskleroze. Istraživanja pokazuju da maslinovo ulje ima i povoljan učinak na krvni pritisak, čak i ako se konzumira u umerenim količinama od 25 ml dnevno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *