apr
27
2015

Materijalizam vodi u depresiju

 man-wiht-falling-money
Materijalisti su znatno depresivniji i nesretniji u životu zato što ne pokazuju zahvalnost i apsolutno sve mere kroz novac, kažu psiholozi.

Svesni smo toga da je u vreme krize i opšte nemaštine pisati o materijalizmu pomalo nepopularno, ali svejedno vredi razmišljati da li je novac baš sve na svetu i može li nam doneti sreću. Naučnici i dalje tvrde da ne može, a evo i zašto.
Istraživanje na američkom Univerzitetu Baylor pokazalo je da osobe materijalističkog pristupa životu kojima je jedini cilj zaraditi što više novca da bi ga što ekstravagantnije potrošili imaju znatno ćešće simptome depresije i opšteg nezadovoljstva životom u odnosu na druge ljude.

Takav stav u životu je glavni uzrok problemima jer se fokusiranjem na materijalne vrednosti ljudi ograničavaju na to da nisu u stanju da budu zahvalni na onome što su već stekli u životu.

Potpuna posvećenost onome što nemaš, a želiš je negativan način razmišljanja, tvrde psiholozi, pa iako u nekim slučajevima može služiti kao motivacija, zapravo je, sveukupno gledano, loše za zdravlje.

money from the skyProblem je u tome što stalnim sticanjem ne postajete srećniji nego podižete svoje ciljeve i nastavljate potragu za materijalnim, koja vam u stvari donosi nezadovoljstvo.

S druge strane, zahvalnost i zadovoljstvo pozitivni su stavovi koji pogodno utiču na naše odnose prema drugima. Tako se materijalisti ograničavaju na pomoć ljudima unutar porodice, i tu njihova darežljivost staje.

Stoga, iako nije loše imati novac, možda bi vam baš ono donelo problem u životu.

Kada je novac merilo svega, sreće nema (Shutterstock)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *