apr
15
2015

Štetnost komercijalnog dezodoransa + recept za domaći dezodorans u 5 minuta

toot_5531c2860c
Nemate izgovor da ne napravite prirodni dezodorans dezodorans. Jednostavan, mirisan, delotvoran, zdrav.  Ukolito mislite da za to nemate razlog, ukratko ćemo vas pocetiti šta se nalazi u skupim dezodoransima koje, pogotovo leti, kupujemo u velikim količinama i kako sve to deluje na nas (osim što nam obećava 24 sata svežine i lepršavosti, „naravno“).

Većina dezodoranasa sadrži aluminijumske soli. Aluminijumske soli (aluminijum-hlorid, aluminijum hlorhidrat i aluminijum-cirkonij) delomično zatvaraju kanale znojnih žlezda. Mnogi stručnjaci smatraju, da začepljenje pora i sprečavanje znojenja nije zdravo, jer znojenje je prirodan način na koji se hladi naše telo i to je jedan od načina da se izbace toksini. Međutim, to je do danas jedina formula koja uspešno i na duže rešava znojenje.  Ali ono što još više zabrinjava je to što se aluminijum kroz kožu brzo apsorbuje u organizam. Naučnici smatraju da tako visoko nabijen element može oštetiti DNK, što povećava rizik od stvaranja kancerogenih ćelija. Ako su u spreju, ne preporučuje se njihovo udisanje jer dugotrajnom upotrebom mogu izazvati oštećenje pluća. Aluminijum se takođe povezuje i s Alzheimerovom bolešću.

toxicParabeni su sintetički konzervansi. Najčešće ih nalazimo u kozmetičkim proizvodima, a ponekad i u hrani. Parabeni dokazano prodiru kroz slojeve kože i ulaze u krvotok već nakon nekoliko minuta (neke studije kažu nakon oko šest minuta je sve što stavite na kožu ušlo u telo) po nanošenju. Parabeni su nađeni u kancerogenom tkivu oboljelih od raka dojke i to u visokom procentu. Poznato je da parabeni ometaju endokrini sistem, odnosno hormonalnu sliku tela imitirajući estrogen. Time povećavaju rizik oboljenja od raka dojke, reproduktivnih problema kod oba pola, raka prostate i testisa. Apsurdno je da je natrijum metilparaben zabranjen od strane EU-a za upotrebu u parfemima jer skida pigment iz kože, a i dalje se može ograničeno koristiti u prehrambenim proizvodima i neograničeno u proizvodima za negu kože. Najčešće smo izloženi sintetskim parabenima poput: metilparabenpropilparabenetilparaben,butilparaben, izobutilparaben i benzilparaben (najčešća su prva četiri).

Triklosan je konzervans s jakim antibakterijskim delovanjem. Do sada još nije dovoljno istražen, ali se pokazalo da u većim dozama ima izrazito štetno delovanje na zdravlje čoveka (kancerogeno delovanje, izaziva oštećenja jetre, slabi imuni sistem, smanjuje plodnost, narušava hormonalnu ravnotežu, izaziva oštećenja ploda) i potencijalna je opasnost za okolnu. Svrstan je u grupu pesticida.

Vjerujemo da dileme više nema, bacimo se na posao.

Potrebno vam je:

– 10 kašika kokosovog ulja,

1/2 šoljice soda bikarbone,

1/2 šoljice kukuruznog škroba,

10-ak kapi nekog eteričnog ulja.

Priprema:
Pomešajte škrob i sodu bikarbonu kašikom, i malo po malo, dodavajte u kokosovo ulje, mešajući da se dobije lepa glatka smesa. Na kraju dodajte eterično ulje, iako, ako ga nemate – ono nije obavezno.

6ed59a60ec718b6dc4f7016e56851ba9_1_largeNa kraju smesu stavite u predviđenu teglicu, i pričekajte da se stvrdne. Vaš dezodorans je gotov. Držite ga u frižideru, i nanosite prstima.  Vaše telo će vam reći jedno veliko HVALA.

Postoji još jedno, mnogo jednostavnije rešenje. Nanesite na predeo ispod pazuha 1-2 (eventualno 3) kapi eteričnog ulja mente i zatim razmažite. Ovo se pokazalo kao jedan od najjednostavnijih, a efikasnih načina da se suzbiju neprijatni mirisi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *