apr
14
2015

Intenzivno bolje od umerenog

Workout
Aktivnosti od kojih se zadišemo i oznojimo bolje su za dugovečnost od umerene fizičke aktivnosti, utvrdili su australijski istraživači.

Ovo što su otkrili istraživači Univerziteta Džejms Kuk potpuno je suprotno dosadašnjim lekarskim preporukama koje su favorizovale umerenu fizičku aktivnost (šetnju i sl). To veoma obimno istraživanje trajalo je više od 6 godina i pratilo preko 204.542 sredovečnih i starijih odraslih ispitanika. Pri tome su poređeni oni koji su upražnjavali umerene fizičke aktivnosti (lagano plivanje, tenis radi zabave, rad u kući) sa onima koji su intenzivnije vežbali, npr. džogirali, praktikovali aerobik ili bilo šta što će da izazove ubrzan rad srca. Zaključak je bio da je intenzivna aktivnost ključ da se izbegne preuranjena smrt. Naime, u grupi osoba koje su praktikovale intenzivnu fizičku aktivnost pokazalo se da je rizik od ranije smrti za 9 do 13% manji nego u grupi koja se bavila samo umerenom aktivnošću.

“Dobrobiti od intenzivne fizičke aktivnosti odnose se i na muškarce i na žene svih životnih doba i nezavisne su od ukupnog vremena koje se provede u vežbanju. Naši rezultati ukazuju da, bilo da ste gojazni ili ne, bilo da imate srčano oboljenje ili dijabetes, ako ste u stanju da obavite neku intenzivniju aktivnost, to može da značajno doprinese produženju života”, izjavio je vođa istraživanja dr Klaus Gebel.

Istraživači takođe tvrde da ovi rezultati ukazuju da lekarske i uopšte zdravstvene preporuke koje se tiču javnog zdravlja treba daviše ohrabruju intenzivnu fizičku aktivnost.

Sadašnja preporuka Svetske zdravstvene organizacija, kao i zdravstvenih autoriteta, je da bi odrasli trebalo da sprovedu bar 2 i po sata umerene fizičke aktivnosti ili 1 sat i 15 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno. To bi značilo da se dva minuta umerenog vežbanja smatra ekvivalentom jednog minuta intenzivnog vežbanja. Međutim, istraživači kažu da to nije tako jednostavno i pravolinijski, jer njihovi rezultati ukazuju da čak i mala količina intenzivne aktivnosti može da pomogne da se izbegne  preuranjena smrt od uzroka koji se mogu sprečiti.

Mireille 2P„Što se tiče onih koji imaju neko oboljenje, ili u celini starijih ljudi, kao i onih koji nikad ranije nisu sprovodili neku intenzivnu fizičku aktivnost, važno je da se konsultuju sa lekarom. Ranija istraživanja ukazuju da trening u intervalima, sa kratkim periodima intenzivnog napora, može da se izvede i sa starijim ljudima, uključujući i one koji su gojazni”, dodao je vođa ovog istraživanja. 

Istraživanje je objavljeno u uglednom časopisu JAMA Internal Medicine.

Izvor: http://www.zdravahrana.com/

Kategorije: Praktični saveti Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *