apr
15
2015

Ružina vodica

rosePetals
Ružina vodica je jednostavno i odlično prirodno sredstvo za negu kože. Ova tečnost spada u najstarija sredstva za ulepšavanje kože lica. Ružina vodica bila je omiljena kupka Julija Cezara. Zahvaljujući istinskim blagodatima koje pruža, održala je svoju popularnost sve do sada.

Danas su najveci svetski proizvođači ružine vodice i ružinog ulja Bugarska i Turska. U te svrhe najčešće se upotrebljava vrsta ruže po imenu damask (latinski naziv: Rosa damascena), zbog svog izuzetno prijatnog i jakog mirisa. To nikako ne znači da druge vrste ruža ne mogu poslužiti u pripremi ove čuvene tečnosti.

Dakle, ružina vodica je delotvorno i neškodljivo sredstvo za negu svih tipova kože. Na prvom mestu, preporučuje se mladima u periodupuperteta kada je povećana opasnost od izbijanja akni. Zatim, može biti od velike koristi i osobama u zrelim godinamakada koža počinje da gubi prirodnu vlaznost. I to nije sve. Ružina vodica ima mnogo širi spektar delovanja, pa da nabrojimo:

Kada se redovno koristi kao sredstvo za čiščenje lica, temeljno izvlači nataloženu masnoću i prljavštinu, a pri tom sužava otvorene pore na licu
Umiruje upaljenu kožu
Umanjuje mogućnost nastanka akni i sitnih bubiljica
Sužava kapilare i smanjuje crvenilo nastalo usled iritacije
Ako se primenjuje u vidu obloga ublažava podočnjake
Usporava proces starenja kože jer je hidrira, što doprinosi sporijem nastanku bora
Ne remeti prirodni pH nivo kože, tako da ne izaziva neželjene reakcije, pa je pravi mirišljavi melem za sve tipove kože
Pomaže u lečenju seboreje, ukoliko se utrljava na kožu glave
Upotrebljena kao kupka daje izvrstan osečaj svežine i čistoce, opusta i doprinosi boljem raspoloženju

Iskustvo pokazuje da ružina vodica najčešće nalazi primenu kao prirodni losion za čišćenje lica jer je u tome izvanredna i najbolje je upotrebljavati je pre spavanja da bi odstranila nečistoće natalozene tokom dana.

Ružinu vodicu možemo i sami napraviti vrlo jednostavnim postupkom, pa evo kako glasi recept:

effects009U staklenu teglu staviti sveže i oprane latice od 10 cvetova ruža. Prokuvati 3 dl destilovane vode i njome preliti latice u tegli. Teglu dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Nakon toga, uz pomoć gaze, procediti tako da se iz latica izvuče što je moguće više tečnosti. I ružina vodica je gotova i spremna za upotrebu.
Najbolje je čuvati je u frižideru i to u zatvorenoj staklenoj posudi. Tada joj je rok trajanja od 8-14 dana. Na sobnoj temperaturi trajaće duplo kraće.

Na kraju, treba spomenuti da se ružina vodica osim u kozmetičke svrhe koristi i u kuhinji, pogotovo u blisko istočnim zemljama. Ona predstavlja aromatičan tradicionalni dodatak raznim poslasticama.

Kategorije: Praktični saveti Tagovi:

Jedno reagovanje na “Ružina vodica”

  1. Dusan Maksimovic kaže:

    Latice preliti vrelom destilovanom vodom?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *