maj
28
2015

Utišajte MP3 plejer: Preglasna muzika oštećuje sluh

13010
Tinejdžeri su svesni da glasna muzika oštećuje sluh, ali ne žele da stišaju zvuk MP3 plejera, pokazalo je najnovije istraživanje holandskih naučnika. Većina mladih smatra da im ne preti opasnost od gubitka sluha jer su prilično otporni, dok je samo nekoliko njih reklo da ih roditelji upozoravaju da ne slušaju preglasnu muziku.

Ograničite jačinu zvuka

Lekari koji su sproveli istraživanje smatraju da bi roditelji trebalo više da razgovaraju s decom o štetnosti buke, ali i da bi proizvođači trebalo da budu odgovorniji. Stručnjaci savetuju da se deci kupuju MP3 plejeri s opcijom za ograničavanje jačine zvuka. Ako se slušalice stavljaju u uho, uređaj bi trebalo da se podesi na najviše 60 odsto maksimalnog zvuka. Kod slušalica koje idu preko uha toleriše se 70 odsto.

Zujanje je znak uzbune

Oštećenje sluha nije jedina posledica buke. Česta izloženost preglasnim zvucima utiče na autonomni nervni sistem, što dugoročno dovodi do skoka krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Uz to buka predstavlja izvor psihičke napetosti i stresa. Roditelji treba da potraže pomoć stručnjaka čim se dete požali da mu zvoni u ušima ili da čuje „prigušeno“.

Koliko decibela je štetno

Budiscoka od 30 do 60 decibela (dB) uglavnom se dobro podnosi, a već između 65 i 90 dB izaziva smetnje. Kad buka dostigne 140 dB, ljudsko uvo je ne registruje kao zvuk, već kao bol. Pojedina istraživanja su pokazala da je odrasloj osobi potrebo 16 sati za odmor od buke jačine 100 dB, koliko obično trešti u diskoteci. Deci i tinejdžerima potrebno je duplo više vremena jer imaju osetljiviji slušni aparat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *