jun
03
2015

Sigurno znate da je manjak sna veoma opasan, ali znate li koliko?

spavanje-pixabay1
1) Mozak koji spava je aktivan

Dok spavate, vaš mozak je aktivan. Časopis Current Biology objavio je studiju u kojoj je tvrde da mozak, dok spavamo, obrađuje kompleksne informacije i čak priprema se za neka buduća događanja i pravi prostor u memoriji za nova sećanja.

2) Spavanje je važno za zdravlje

Manjak sna može da ima ako mnogo negativnih posljedica po zdravlje. Od srčanih bolesti, do depresije, gojaznosti, dijabetesa, visokog krvnog pritiska, šloga, a povezuje se čak i sa povišenim holesterolom.

3) Vaš mozak ima biloški sat

Postoji biološki sat u vašem mozgu koji kontroliše vaš dvadesetčetvorosatni ritam spavanja i budnosti.

Ne poštovanjem toga zbunjujete i mučite vaš organizam tako da on postaje podložniji mnogim bolestima i drugim problemima fizičke i psihičke prirode.

4) Manjak sna utiče na rasuđivanje

Kao što ne bi trebalo da plivate nakon jela, ne bi trebalo ni da donosite velike odluke nakon ne prospavane noći. Veliki broj istraživanja otkrio je da neprospavana noć utiče ne našu mogućnost spoznaje i to na način koji utiče na našu mogućnost rasuđivanja i mogućnost donošenja odluka.

Studija iz 2007 godine pokazala je da manjak sna utiče na sposobnost donošenja odluka tako što povećava očekivanja i umanjuje mogućenost procene gubitaka.

5) Rad po smenama može da naruši san

Poslovi koji narušavaju vaš prirodan raspored spavanja, kao što je rad po smenama, može da uzrokuje čitav niz problema. Poremećaj sna uzrokovan radom po smenama prepoznat je kao zvanično medicinsko stanje od kog pati oko 20 odsto poulacije u SAD. Čak i oni koji rade po smenama, a nemaju problem sa spavanjem imaju veći rizik od oboljevanja od srčanih bolesti, dijabetesa, gojaznosti i depresije.

Kategorije: Zdravlje Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *