maj
15
2015

Za srce je najbolje brzo hodanje

hodanje
Studije su pokazale da osobe u dobroj fizičkoj kondiciji imaju dva puta manji rizik od pojave srčanih bolesti čak i kada imaju hipertenziju ili dijabetes.

Fizička aktivnost je glavna zaštita od srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti, a redovno vežbanje kardiolozi preporučuju čak i pacijentima koji su preležali infarkt.
Fizička neaktivnost je jedan od faktora rizika za razvoj ateroskleroze i koronarne bolesti. Dokazani su povoljni efekti fizičke aktivnosti u prevenciji koronarne bolesti. Studije su pokazale da osobe sa dobrom fizičkom kondicijom imaju dva puta manji rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, čak i u prisustvu glavnih faktora rizika: arterijske hipertenzije, šećerne bolesti, pušenja, gojaznosti.
Osobe koje su ceo dan aktivne kroz različite aktivnosti, kao što su čišćenje, vrtlarenje ili šetanje, troše više kalorija i uopšteno su zdravije od osoba koje dnevno vežbaju od 30 do 60 minuta, a ostatak vremena sede.

Intervalni trening

Odličan je za prevenciju srčanih bolesti i dijabetesa, za mršavljenje i povećanje fizičke kondicije. Kombinujte kratke intervale vežbi visokog i niskog intenziteta. Na primer, šetajte polagano tri minuta, a zatim jedan minut brzo trčite. Povećanje i smanjivanje broja otkucaja srca pospešuje funkciju srca, sagoreva kalorije i pomaže u potrošnji masti i eliminaciji suvišnog šećera iz krvi.

Aerobne vežbe

To su vežbe za celo telo, a ne stvaraju pritisak na zglobove. Njima se podstiče rad svih mišića, srca i celokupnog krvnog sistema. Rolanje, plivanje, šetanje, plesanje, trčanje i vožnja bicikla su samo neke od aerobnih vežbi.

Vežbe snage

Jačanjem mišića ćete smanjiti opterećenje srca. Izaberite one vežbe koje podstiču rad većeg broja mišićnih grupa.

dehidratacija4Vežbe za trup

Vežbama za trup ćete ojačati mišiće trupa, povećati fleksibilnost i ravnotežu. Smanjićete opterećenje kičme i podstaći pravilno držanje. Pravilnim držanjem ćete omogućiti nesmetano cirkulisanje krvi i na taj način olakšati rad srca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *