mar
12
2016

Eliminišite mentalne pritiske- isključite tv

tv

Mozaik zdravlja podrazumeva brojne „kamenčiće“ pravilno složene. Hrana, iako najvažnija, nije dovoljna za optimalno zdravlje, tu je još niz drugih elemenata koje je potrebno imati za složenu celinu koja će funkcionisati na dobrobit i sreću čoveka.  Čovek nije samo fiziologija već je u istoj meri i emocionalno i duhovno biće, zato je potrebno stvoriti sve neophodne uslove da organizam funkcioniše bez smetnji. Skladan emotivni život od bitne je važnosti i zato je potrebno preduzeti aktivnosti u tom pravcu.

Više nego ikada danas smo izloženi mentalnim pritiscima sa svih strana. Politika, koja je naša sudbina, proizvodi širom sveta konflikte koji su danas u eri enormne količine nuklernog naoružanja opsnost po sam opstanak ljudskog roda. Masovni mediji, i njima poznatih razloga, strahote koje se širom sveta događaju prezentuju nam u svakom trenutku, naročito putem elektronskih medija, pre svega televizije.

Tako uz doručak, uz ručak ili večeru sa „malog ekrana“ neprekidno uključenog, prema nama u dnevnoj sobi, kulja ogromna količina nasilja sa eksplicitnim scenama brutalnosti koje nimalo povoljno ne deluju na naš nervni sistem. Gledamo hipnotisani, mazohistički podnoseći sve grozote koje nam se serviraju.

Masovni mediji sasvim su ubeđeni da tzv. običan čovek uživa u scenama nasilja i destrukcije i to mu svakodnevno serviraju u enormnim količinama. „Radnja“ radi profit se sliva, konflikti se, prema potrebi, i izmišljaju u nedostaku stvarnih, sve da bi se „adrenalin“ konzumenata držao „na potrebnom nivou“.

I kao da nije dovoljno realnih i stvarnih grozota svakodnevnih, proizvode se i fiktivne u obliku filmova i tv serija, tako da ove morbidne robe u svakom trenutku na „tezgi“ ima u izobilju, i što je najčudnije od svega, prodaje se u ogromnim količinama i potražnja nikako ne jenjava. Ovaj neverovatan fenomen zaista nije jednostavno objasniti, pa ni razumeti.

Da li čovek zaista potrebuje nasilje i uživa u tome, jer kako proizvođači tih morbidnosti  tvrde, kada ne može da ga čini on uživa u tome da ga bar gleda i tako se identifikuje sa „junacima“ sa ekrana koji su sposobni za takva „nadljudska“ dela? Sklon sam da verujem da je čovek višedecenijskom, pa i stoletnom dresurom doveden u takvo stanje da mu je nasilje kao neka vrsta droge. Ne verujem da je to čovekova priroda, čak štaviše čvrsto sam ubeđen da se radi o manipulaciji koja je vremenom postala integralni deo sklopa ličnosti kod većine ljudi.

Kako se otrgnuti od ove začaranosti od ove hipnoze? Kako izaći iz začaranog kruga u kojem zarad nečijeg profitiranja beznadežno tavorimo? Kako sačuvati mentalno zdravlje koje osnov celokupnog zdravlja? Za početak uradimo ono što možemo i što nije neizvodljivo kako na prvi pogled izgleda: oslobodimo se televizora. Isključimo ga na mesec dana.

Šta raditi i čime se zabaviti za tih mesec dana? Jedna od stvari jeste slušanje muzike. Pronađite svoju omiljenu muziku iz prošlih vremena koja vas je nekada zanosila i očaravala. Videćete da će delovati sasvim neočekivano, opustiće vas i vratiti u lepša vremena. Dalje, uzmite knjigu koju ste nekada čitali, makar i onu iz obavezne školske lektire.Najbolje je da uzmete neku knjigu duhovnog karaktera.Otkrićete zaboravljene lepote i delovaće vam sasvim novo, opuštajuće i optimistično, a ovo nam danas fali da bi smo se „unormalili“ i spasili ubitačnog tempa koji nas mrvi i vodi pravo u bolest a zarad fikcija i opsesija nedostojnih čoveka.

I konačno, posvetite se voljenoj osobi, videćete da vam uvrnuti tehnološki izumi uopšte nisu potrebni i da vam oduzimaju dragoceno vreme i, što je daleko gore, uništavaju vam zdravlje najveću dragocenost koju imate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *