jul
02
2016

Kupina

kupina

Kupina, lat. Rubus fruticosus, je višegodišnji grm koji raste uz ograde, rubove šuma, puteve. Ima oblik trnovitog grma koji može doseći visinu do 3 metra.Kupina je biljka poreklom sa severnih područja. Njena primena u lečenju duga je dve hiljade godina.

Istorija okriva da su Grci i Rimljani koristili njene plodove, lišće, koru i korenje u lečenju brojnih bolesti, od blagih infekcija do otrovnih ugriza.Tokom 18. vieka u Evropi je bila toliko popularna za lečenje gihta da je nazvana “giht bobicom“.Nedavna istraživanja samo opravdavaju njenu hiljadugodišnju terapeutsku primjenu.

Ljudima je slabo poznato koliko je ovo voće zapravo lekovito, a popis medicinskih primena ispunio bi stranice i podeblje knjige.Zato, upoznajte je i obezbedite se njome još dok joj je sezona. Ako možete, birajte divlje kupine umesto uzgojenih.

Sastav i lekovitost kupine

 • Kupine su ukusne i nutrijentima bogate bobice.
 • Sadrže vitamin A, B1, B2, B3, B6, vitamin C, folnu kiselinu, vitamin E i K. Mineralni sastav uključuje kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink.
 • Dobar su izvor aminokiselina i esencijalnih vlakana.

Snažan antioksidans

Kupine obiluju antioksidansima koji na više načina štite naš organizam.

Komponente poput fenolne kiseline, flavonoida i flavonola antocijanozida štite od mnogih bolesti uzorkovanih oksidativnim oštećenjima. Od posebne važnosti su antioksidansi antocijanozidi koji imaju gotovo neverovatno pozitivne učinke na zdravlje. U 14 kliničkih studija na 694 ispitanika, antocijanozidi su pokazali pozitivan efekat na zdravlje.

Kupine izvrsno deluju na zdravlje očiju. U jednoj od studija 50 ispitanika je uzimalo tri puta na dan ekstrakt s antocijanozidima i vitamin E. Kod 97 posto ispitanika progresija bolesti je stala. U drugoj studiji rađeno je slično testiranje kod obolelih od makularne degeneracije, rezultat je bio – značajno poboljšanje vida.

Izvrsni rezultati postignuti su i kod dijabetičke retinopatije. Dijabetes uzrokuje brojna oštećenja u telu. Istraživanja su potvrdila da antioksidansi mogu značajno umanjiti progresiju oštećenja organa, posebno očiju.

Antocijanozidi također jačaju zidove krvnih sudova i tako preveniraju pojavu varikoznih vena. 47 ispitanika s tim problemom svakodnevno je uzimalo anoticijanozide te su primietili značajne promene na bolje.

Prirodna zaštita od raka pluća, creva i jednjaka

Bobičasto voće dobar je saveznik u borbi s rakom.Tu spada i kupina koja se nalazi na listi top 10 namirnica s najviše antioksidanata koji deluju preventivno protiv karcinoma.Posebno se ističe u borbi protiv raka pluća, debelog crijeva i jednjaka.

Mikronutrijenti iz kupine imaju zaštitno delovanje i sprečavaju rast malignih ćelija.To potvrđuju i mnoge studije koje antocijaninima i supstancama poput elagične kiseline i cijanidin-3-glukozida pripisuju uticaj na smanjivanje tumora i metastaza.

Kupina za kardiovaskularno zdravlje

Obilje flavonola u kupini čini je blagotvornom za zdravlje srca. Prisutnost magnezijumai vlakana sprečava blokiranje arterija i stimuliše tok krvi. To smanjuje rizik od srčanih bolesti poput moždanog i srčanog udara, i ateroskleroze. Magnezijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, prevenciji aritmije i nepravilnih otkucaja srca. Jedinjenje iz kupine cijanidin-3-0-glukozid štiti od endotelijalne disfunkcije – jednog od početnih procesa u razvoju ateroskleroze. Cijanidin-3-0-glukozid bori se protiv slobodnih radikala i smanjuje upale i zadebljanje arterija.

Kupina za bolje pamćenje

Redovna konzumacija kupina od velikog značaja je za kognitivne sposobnosti. Polifenolna jedinjenja iz kupine pomažu usporiti slabljenje motoričkih i kognitivnih sposobnosti, poboljšavaju pamćenje i neuralne funkcije.

Kupina za trudnoću

Kupine kao prirodni izvor folne kiseline doprinose optimalnom razvoju fetusa i smanjuju rizik od malformacija. Folna kiselina važan je nutrijent za sve dobne grupe.Vitamin C i antioksidansi pomažu ojačati imunitet majke, dok prisutni minerali održavaju zdravlje kostiju.

List kupine

Čaj od lista kupine ima lekovita svojstva.Obiluje adstringentnim taninima koji deluje stezujuće i tako koriste kod proliva i dizenterija.Toliko je efikasan da ga je Nemačka komisija E uvrstila u svoj registar kao tretman protiv proliva.

Koristi se i za smanjivanje krvarenja iz rana, grlobolje, hemeroida.Trudnicama se preporučuje mesec dana pre porošaja piti čaj od kupinovog lišća i sve druge prorodne preparate od te biljke, da bi im porošaj prošao što lakše.Oblozi od čaja koriste se za lečenje podbuhlosti lica i očiju.

Čaj od lista kupine

2 čajne kašičice suvih listova kupine prelijte s 250 ml kipuće vode i nakon 15 minuta procedite.Pijte ga ili grgljajte kod grlobolje, upale krajnika, dušnika, bolesnih desni i afta u ustima.

Lekovita svojstva kupine:

 • jača imunitet
 • poboljšava pamćenje i koncentraciju
 • pomaže kod tegoba disajnih puteva
 • sprečava i leči bolesti srca i krvnih žila
 • pomaže radu probave i podstiče mršavljenje
 • sprečava mnoge vrste raka
 • pomlađuje kožu
 • pomaže kod anemije
 • prirodan lek za giht i osteoporozu
 • prirodna pomoć trudnicama i dojiljama

Berba kupine

Mladi zeleni listovi (bez lisne drške) i cvetni vrhovi kupine beru se u rano proljeće (samo s vrhova stabljike i po suhom vremenu).Listove kupine valja sušiti u tankom sloju kako bi sačuvali lepu zelenu boju. Zreli plodovi kupine beru se u avgustu i speptembru, a koren se kopa u februaru i martu.

Preparati s kupinom

U kakvom god obliku konzumirali kupinu ne možete pogrešiti, da bi iskoristili njene prednosti bitno je da to bude redovno.

Od nje možete praviti sok, džem, čaj, pekmez kao i od većine drugih vrsta voća.

Kupina za odvikavanje od pušenja

Ako želite prestati pušiti koristite mlade izdanke, pupoljke kupine za žvakanje, jer vam nakon toga cigareta nikako neće odgovarati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *