sep
14
2016

Domaći napitak od djumbira protiv nadutosti

Different forms of ginger

Đumbir predstavlja izvor kalcijuma, bakra, magnezijuma, mangana, fosfora, selena, cinka, gvožđa i vitamina C. 

Protivupalno i antioksidativno

Osim vitamina i minerala đumbir sadrži i vrlo zanimljivo jedinjenje gingerol koji u laboratoriju pokazuje vrlo korisno delovanje pa se nadamo da će biti dokazano da i kod ljudi može delovati protivupalno, antikancerogeno i antioksidativno.

Novije naučne spoznaje pokazuju kako se đumbir osim u kulinarske svrhe često koristi u svrhu olakšavanja brojnih tegoba. Pregledom do sada sprovedenih naučnih istraživanja zaključeno je kako postoje dokazi o učinkovitosti đumbira kod olakšavanja mučnine u trudnica te kod postoperativne mučnine i povraćanja.

Manje je uverljivih dokaza da koristi kod bolesti kretanja, mučnine i povraćanja uzrokovanih drugim stanjima te kod artritisa. Đumbir se koristi i kod nadutosti. Istraživanje objavljeno 2011. godine u časopisu World Journal of Gastroenterology pokazalo je kako đumbir ubrzava pražnjenje želuca posebno kod osoba s tegobama poput loše probave i tako smanjuje bol i nelagodu u gornjem delu probavnog sistema.

Kako pripremiti napitak od đumbira?

Oni koji pate od problema nadutosti i viška gasova mogu popiti đumbir prokuvan u vreloj vodi. Takav napitak najbolje je popiti ujutro na prazan želudac jer će poboljšati rad creva. Komadić svežeg đumbira narendajte ili iseckajte na šnitice i prelijte šoljom vruće vode pa ostavite da odstoji 10 minuta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *