nov
23
2016

Namirnice koje pomažu u obnavljanju hrskavice

hrskavica1

Sa starenjem, ili usled napornog rada ili intenzivnog treninga, hrskavica određenih zglobova može da se ošteti i istanji, što izaziva bol i smanjuje pokretljivost. Evo koje namirnice pomažu da se ona obnovi.

Hrskavica je kao jastučić koji štiti kosti tokom pokreta zglobova. Ona se u velikoj meri obnavlja u zavisnosti od toga šta jedemo. Nedavna proučavanja su pokazala da posebno konzumacija namirnica bogatih aminokiselinom lizinom može da dosta pomogne, zato što lizin učestvuje u obnovi kolagena, a to je glavni sastojak hrskavice.
Kinoa. Kinoa je bogata proteinima, sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini odličnim izborom za vegetarijance i vegane. Sadrži i lizin, aminokiselinu koja je važna za rast i obnovu tkiva. Zahvaljujući posebno visokom sadržaju lizina, u tradicionalnoj ishrani južnoameričkih naroda, kinoa se preporučivala kao namirnica koja obnavlja snagu i organizam uopšte.
Nar. Ekstrakt nara doprinosi oporavku hrskavice oštećene osteoartritisom. On takođe snižava nivo inflamatornih supstanci koje su povezane sa proizvodnjom određenog enzima koji učestvuje u obnovi hrskavice. Međutim, kada se proizvede suviše tog enzima, hrskavica se troši. Sok od nara pomaže da se to ne desi.
Kurkuma i đumbir. Jedan od najboljih načina da se obnovi hrskavica zglobova je da uključite redovno đumbir i kurkumu u ishranu. Obe ove biljke imaju izuzetna antiupalna svojstva. One ne samo da mogu da zaštite hrekavicu odd daljeg oštećenja, nego i ublažavaju bol, ukoliko postoji.
Beli luk. Beli luk koji je i inače nevverovatno zdrav štiti i zglobove i hrskavicu. On je izvor organskog sumpora. On je prilično važan za sprečavanje pojave bola u zglobovima.
Kokosovo ulje. Kokosovo ulje je bogato masnim kiselinama koje smanjuju upalu i bol i doprinose hidriranju tkiva. Može se i jesti i mazati lokalno na zglobove.
Višnje. Bogate su antocijanima koji su dobri za zdravlje zglobova. Osim toga, sadrže supstance koje su efikasne gotovo isto koliko i brifen (ibuprofen) u ublažavanju bola. Iako je zima, smrznute višnje su gotovo isto tako dobre kao i sveže, pa ih možete koristiti.

Izvori:
www.nutritionbyangelique.net
https://sunwarrior.com
http://healthyeating.sfgate.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *