nov
22
2016

Biljne zamene za maslac (5 recepata)

pjimage (3)

1. Maslac od badema

Sastojci:
– ½ kilograma sirovih badema

Priprema:

Bademe usuti u jači blender. Uključiti blender na najmanju brzinu i nakon 2 minuta ugasiti ga. U ovom trenutku bademi će biti mleveni i zalepljeni za zidove posude blendera.almond-butter-1080x675 Promešajte bademe, tako da se izmiksani sadržaj „odlepi“ od zidova posude i ponovo uključite blender. Nakon 2 minuta ponovo isključite blender i ponovo promešajte bademe. Ponovo uključite blender. Ovaj postupak ponavljajte svaka 2 minuta, još 4 puta (ukupno vreme miksanja treba biti 12 minuta, s prekidima svakog 2-og minuta). Nakon 12 minuta miksanja mleveni bademi će poprimiti strukturu maslaca. Prebacite ih u staklenu posudu i odložite u frižideru. Po želji, maslacu možete dodati sol, začinsko bilje ili neku drugu aromu/ukus po vašoj želji (u tom slučaju, nakon što se maslac formira, dodajte aromu i uključite mikser još 2 minuta. Maslac od badema možete koristiti 2-3 sedmice nakon pravljenja, čuvati u frižideru.

2. Maslac od oraha2

Sastojci:
– 2 šolje sirovih oraha (šolja od 2 dl)

Priprema:

Postupak je isti kao kada pravite maslac od badema, s tim da su orasi nešto „lepljiviji“, pa će vam trebati više strpljenja.

 3. Maslac od kokosa

– 500 grama kokosovog brašnatumblr_lr2af4ydg51qdei8m

Priprema:

Kokosovo brašno dodati u blender (može u blender u kojem pravite smoothie). Po želji možete dodati prstohvat morske soli. Uključite blender i miksajte kokosovo brašno („na suvo“) 60 sekundi. Po potrebi, isključite blender nakon 30 sekundi i promešajte sadržaj plastičnom kašikom. Nastavite blendati još 30 sekundi. Maslac od kokosa je gotov! Upotrijebite ga 2-3 sedmice nakon pravljenja (čuvajte ga u frižideru).

4. Maslac od indijskih orahacashew-butter-2

Sastojci:
– ½ šolja sirovih indijskih oraha
– 2-3 kašičice kokosovog ulja

Priprema: Indijske orahe natopiti u vodi 6-8 sati, procediti ih i osušiti (u dehidratoru ili na papiru). Posušene indijske orahe i kokosovo ulje dodati u blender i miksati dok se ne pretvori u kremastu masu (uglavnom treba 90 sekundi, no vreme će zavisiti o vrsti blendera kojeg imate). Po potrebi isključite blender i promešajte sadržaj, da se ujednači, a zatim nastavite miksati. Maslac je odličnog okusa!

5. Maslac od kikirikija

Jar of peanut butter with nuts. On wooden texture.

Sastojci:
– 1 šolja oljuštenog kikirikija
– 1 kašičica ulja od koštica grožđa
– prstohvat soli po želji
– med, cimet ili drugi dodaci u količini prema želji

Priprema:

Oljušteni kikiriki i ulje sameljite u blenderu dok ne dobijete glatku i kompaktnu smesu, dodajte prstohvat soli, med i cimet, sušeno ili orašasto voće te još malo promešajte. Kako biste dobili finiju teksturu, kikiriki možete pre dodavanja u blender malo poprskati vodom i propržiti u rerni zagrijanoj na 200 C, dok ne dobije lepu svetlo smeđu boju (otprilike 15 minuta), jednako je ukusna i sirova varijanta. Navedene količine dovoljne su za pripremu pola šolje kikiriki maslaca, možete napraviti i veću količinu i kikiriki maslac staviti u frižider u čvrsto zatvorenoj posudi. Kikiriki maslac može trajati oko dve sedmice.

Napomena: Biljni maslac možete koristiti za umake, namaze, kolače, torte, peciva. Maslac od kikirikija najbolji je za namaz, dok su maslaci od badema, oraha, indijskih oraha jako dobri za kolače, peciva, palačinke. Za prženje najbolje koristite maslac od kokosa, jer on ima dovoljno masnu teksturu i lako se zagreva. Dobro zatvoren maslac u staklenoj posudi u frižideru, možete čuvati bez bojazni do 3 sedmice.

Izvor

Jedno reagovanje na “Biljne zamene za maslac (5 recepata)”

  1. Mirko kaže:

    Na zalost ni posle sat vremena mucenja sa pauzama,nisam uspio da napravim puter od kokosovog brasna.A u vasem receptu od dva blendanja na ,,suvo,, dobije se puter.
    Moj blender nije uspio sa 1600 w i 35.000 obrataja/min.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *