apr
04
2017

Bokvica – sve o biljci s kojom se srećete svaki dan (+ recepti preparata)

17797769_1543032029043175_1553353427_o

Karakteristike po kojima se prepoznaje u prirodi (ženska, širokolisna bokvica  – Plantago major):

Stabljika – jaka, duguljasta, glatka, visoka 15 do 45 cm. Listovi – kod širokolisne vrste: listovi jajoliki (ovalni), nisu oštri, naglo zgrčeni duž donje ivice, sa duguljastom peteljkom; list tamnozelene boje dugačak 10 cm do 20 cm, širok 8 cm do 10 cm, ima 5-11 jakih vlaknastih rebara, glatke ili hrapave ivice koje su nejednako nazubljene. Vrsta sa kopljastim listovima: tamozelene boje, kopljasti i zašiljeni, na dugim i robusnim stabljikama koje imaju snažna rebra po dužini.  Cvetovi – kod širokolisne vrste: rascetani ili gusti klinasti četvorodelni cvetovi braonkasto-ružičaste boje, dužine oko 12 cm. Vrsta sa kopljastim listovima: listovi su kratkog vrha, načičkani sitnim, bodljičastim beličastim četvorodelnim cvetovima, sa izduženim tankim prašnicima. Plod – ćelije sadrže dva do četiri semena u šiljku biljke.
Ukus – blago jedak, skuplja usta ako se okusi. Miris – nema.

Karakteristike pri rastu: Višegodišnji koren, jednim od najčešćih cvetajućih “korova” koji su se rasprostranili usled evropske kolonizacije. Zato se može naći oko vrata dvorišta, na travnjacima, livadama, na graničnim linijama među njivama i u živim ogradama.

Branje ženske bokvice: Zreli sveži listovi mogu da se upotrebe bilo kada.

Sestrinske biljke:

– Srednja bokvica (Plantago media); seme te biljke ima slična lekovita svojstva kao seme ženske bokvice. Odlična za suzbijanje biljnih vaši na voćkama (utrljati zelene listove na pogođene delove stabla). Ima široko eliptične listove na dugačkoj peteljci koji se šire horizontalno blizu grupisanih mirišljavih cvetova sa upadljivim svetloljubičastim prašnicima.

Delovi biljke za upotrebu u lekovite svrhe:

Koren, listovi, šiljci cvetova, semenke.

Lekovito dejstvo:

Rashladni alterativ, čistač (depurator), diuretik, emolijens, sredstvo za rashlađivanje, sredstvo za otvaranje kanala, antiseptik, sredstvo za rane, protivotrov, stiptik, antisifilitik, antihelmintik (vermicid). Koren i listovi ženske bokvice imaju blago difuzno (razlivaju se po organizmu) i stimulišuće isceliteljsko dejstvo na krvotok. Ovi delovi biljke takođe pomažu sistem žlezda za lučenje tako što isceljuju oboljenja limfnih čvorova i epidermalna oboljenja i poremećaje na koži.
Ženska bokvica je odličan lek za oboljenje bubrega i bešike. Ona je takođe delotvoran lek protiv otrovnih ujeda i uboda. Za oko sat vremena može da izvuče otrov iz svežih ujeda ili uboda.
Ovo je najbolja biljka u prirodi protiv trovanja krvi. Ženska bokvica umanjuje otok i potpuno isceljuje organ ili ekstremitet u slučajevima kada trovanje čini nužnim hitnu amputaciju. Najzad, ženska bokvica je veoma korisna za olakšanje bolova i isceljivanje problema sa debelim crevom. Ova dragocena biljka se često nalazi na zemljištu koje je blizu naseljenih mesta, ili mesta koja ljudi često posećuju: parkovi, sportski tereni i tome slično.

Lekovita upotreba: Otrovni ujedi i ubodi, furunkuli, karbunkuli, tumori, zapaljenje, skrofula, ekcem, gljivično oboljenje usta i grla, trovanje krvi, maligni čirevi i čirevi koji krvare, krvarenje manjih rana, proliv, hemoroidi, posekotine i ogrebotine, erizipel, opekotine, krasta na glavi, leukoreja, lumbago, mokrenje u krevet, sifilis, hidropsija, zubobolja, gliste, gnojne rane, svrab, ringworm (lišaj na koži), mastitis, modrice.

Preparati:

Tečni ekstrakt, infuzija, prah, tinktura. Glicerin se može upotrebljavati radi očuvanja.
Doziranje:
Tečni ekstrakt: 1/2-1 čajna kašičica.
Infuzija: 60 ml, 3 do 4 puta dnevno.
Prah: 1 g do 3 g.
Tinktura: 1/2-1 čajna kašičica.

Primena u lekovite svrhe:

Analna
Dijareja, hemoroidi: Upotrebite jak čaj (30 g zrnaste biljke potopite u 500 ml proključale vode da odstoji 20-30 minuta, pa ostavite da se ohladi). Supenu kašiku ubrizgati 3-4 puta dnevno (u lošim slučajevima oboljenja i češće, ako je potrebno), posebno nakon svakog pokreta creva, odnosno pražnjenja.
Pomada za hemoroide: Napraviti pomadu protiv hemoroida krčkanjem 60 g granulirane biljke (udvostručite ako koristite svežu biljku) u 500 ml ulja (maslinovog, sojinog, šafranike, kikirikija) i dodati pčelinji vosak da se smesa zgusne. Pomada nanositi mekim pamukom ili gazom i povezati vrpcom ili kaišem da ne spadne.

Oralna
Trovanje krvi: Spoljašnja i unutrašnja upotreba (vidi odeljak koji govori o upotrebi preko kože).
Dijareja, problemi sa bubrezima i bešikom, krstobolja, oskudan urin, mokrenje u krevet: Piti šolju čaja od ženske bokvice 4 do 5 puta dnevno dok tegobe ne popuste.
Hidropsija: Piti čaj napravljen od semena ženske bokvice.
Skrofula, sifilis: Koristiti kao čaj i kao spoljašnju aplikaciju.
Gljivično oboljenje usta i grla: Napraviti esenciju tako što ćete prokrčkati 30 g semenki te biljke u 700 ml vode i smanjivati na 500 ml vode; zasladiti medom; oboleli treba da pije po 1 supenu kašiku 3 do 4 puta dnevno.

Kožna
Ujedi i ubodi otrovnih insekata, biljaka i životinja, čirevi, karbunkuli, tumori: Istucati sveže listove ženske bokvice i staviti na pogođeni deo kože, pokriti i održavati u vlažnom stanju sokom iz listova ženske bokvice; oblogu menjati pre nego što se osuši.
Krvarenje manjih rana; posekotine, ogrebotine, modrice i tome slično: Pravite obloge od svežeg lišća koje ćete istucati u avanu; za unutašnju upotrebu pijte čaj.
Maligni čirevi i čirevi koji krvare: Primenite infuziju sa glicerinom na dobro natopljeno pamučno vlakno i stavite ga na obolelo mesto; oblogu menjajte koliko god puta je neophodno.
Zubobolja: Na bolno mesto stavite fin prašak od korenja.
Opekotine, kraste na glavi, erizipel: Jakim čajem često ispirajte obolelo mesto, a takođe pijte infuziju.

Zapaljenje očiju: Za ispiranje očiju upotrebiti dobro proceđeni čaj u destilovanoj vodi.

Svrab, ringworm (lišaj na koži), rane koje cure, stare povrede: Napravite jak čaj od jednake količine ženske bokvice i običnog štavelja. Često ispirajte tim rastvorom pogođeno mesto na telu.

Trovanje krvi: Upotrebite žensku bokvicu kao fomentaciju ili obične obloge i uvećajte normalne doze koje pijete.

Vaginalna

Leukoreja i menoragija: Upotrebite jak čaj za ubrizgavanje ili pranje i takođe pijte čaj.

Lekovite formule:

Tinktura od bokvice:

120 grama (može i 150g za jaču tinkturu)

1L čiste votke (ili domaćeg žitnog alkohola)

Priprema: Tinktura se pravi tako što se naznačena količina bilja izblenda u trajanju od 20 sekundi sa čistim 40% alkoholom ili votkom. Potom se smesa sipa u čistu staklenu teglu i zatvori poklopcem od metala (da nije aluminijumski ili plastični). Tegle se drže na tamnom mestu i mućkaju 2-3 puta dnevno, ukupno 14 dana. Nakon isteka ovog vremenskog intervala tinkturu procediti i sipati u staklenu ambalažu. Tinkturu držati na sobnoj temperaturi, dalje od dece i direktnih sunčevih zraka.

Čajna mešavina protiv suvog kašlja

Bokvica (Plantago major) 100g
Crni slez (Malva silvestris) 100g
Saltki koren (Glychirrhyza glabra) 50g
Biljke pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite, dodajte dve supene kašike meda i sok od pola limuna. Čaj popijte u dve doze oko 90 minuta svakog posle obroka.

Čaj od bokvice

Čaj od bokvice pripremite na sledeći način: kašičicu suve bokvice prelijte sa 2,5 dl ključale vode, sačekajte 5 minuta, procedite i pijte 2 puta dnevno. Čaj je dobar za iskašljavanje, želudac i generalno za varenje.

Biljni eliksir od bokvice

Pola kilograma svežih i dobro opranih listova bokvice sameljite na mašini za meso ili u multipraktiku. Samlevene listove i sok koji je iz njih iscureo pomešajte sa kilogramom meda i 50 grama usitnjene smole propolisa. Sve izmešajte i ostavite da stoji tri dana, obavezno mešajući s vremena na vreme drvenom ili plastičnom kašikom. Nakon tri dana možete početi sa upotrebom. Uzimajte ovaj eliksir tri puta na dan po jednu kafenu kašičicu desetak minuta pre obroka. Ovaj eliksir preporučuje se svima koji pate od bolesti disajnih organa, bronhitisa i upale pluća. Dok uzimate ovaj eliksir svaki dan popijte po šolju čaja od omana i majkine dušice (po jedna kafena kašičica omana i majkine dušice  na šolju ključale dove, promešajte, poklopite i ostavite pola sata pa procedite).
Eliksir od bokvice toplo preporučujem svima koji pate od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Pored eliksira svakodnevno pijte po šolju čaja sledećeg čaja ujutro i uveče:
Kantarion 100g
Iđirot  50g
Slatki koren 50g
Biljke pomešajte pa dve kafene kašičice prelijte šoljom (250ml), promešajte poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i pijte u malim gutljima pre jela ujutro i uveče pre spavanja.

Biljna mešavina za dijareju

3 dela ženske bokvice (Plantago major)
4 dela guščje steze (Potentilla anserina)
2 dela običnog dvornika (Polygonum persicaria)

Preparat: Potopiti 30 g mešavine ovih biljaka u 500 ml vode i poklopite da odstoji 20 minuta; procedite i ostavite da se prohladi do temperature krvi.

Primena: Ubrizgati 1 supenu kašiku ili veću količinu 3 do 4 puta dnevno i posle svakog pokreta creva.

Skrofulozni tumor, oticanje žlezda, itd. (mast)

85 g listova ženske bokvice (Plantago major)
180 ml biljke obične dimnjače (Fumaria officinalis)
85 g korena običnog štavelja (Rumex crispus)
340 g bele smole
340 g maslinovog ulja
340 g pčelinjeg voska

Preparat: Na tihoj vatri krčkati ove sastojke sat vremena; procediti i mešati dok se ne prohladi; kada se ohladi, usuti u tegle, zatvoriti i držati na hladnom mestu.

Primena: Mazati po potrebi na obolela mesta.

Sveža bokvica (razno)

Za bolje varenje
Svež sok od bokvice, isceđen iz listova biljke, koristi se za lečenje upale želuca i creva. Jedna kašika dnevno rešiće vas svih tegoba. Da biste dobili sveži sok, bokvicu dobro operite, sitno je iseckajte i iscedite u sokovniku. Taj sok pomešajte s medom i uzimajte tri puta na dan po jednu kašiku.
Obloga za rane
Sveže listove bokvice  stavite na ranu. Rane će brzo zaceliti, a čirevi sazreti i nestati.
Kod bolova u uhu
U uho nakapajte nekoliko kapi svežeg soka od bokvice i bol će proći.
Protiv zanoktica
Zgnječite nekoliko listova bokvice i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana rezultati će biti iznenađujuće dobri.

Bokvicom protiv uboda stršljena

Potrebno je: 5 kašika sitno iseckanog lista bokvice i 5-6 listova bokvice. Iscedite sok iz bokvice i oko sat vremena kvasite mesto uboda. Zatim, omotajte mesto svežim i opranim listom bokvice i pričvrstite zavojem. List menjajte svaki drugi sat.

Slučajevi iz prošlosti

Najbolja lekovita biljka za slučajeve trovanja krvi

Doktor Kristofer je imao slučaj kada je čovek sa trovanjem krvi došao po pomoć. Na rukama tog čoveka pojavile su se crvene štrafte od trovanja, a ispod pazuha je imao veliku izraslinu. Čovek je imao strahovite bolove. Prsti su mu toliko bili otekli da nije mogao da ih zgrči. Doktor Kristofer je naprosto izgnječio listove ženske bokvice da puste malo soka i onda je od njih načinio oblogu za celu ruku obolelog čoveka. Za 24 sata prsti su se vratili u normalnu veličinu, izraslina je nestala, a crvena linija duž ruke se potpuno povukla. Ženska bokvica je potpuno izvukla otrov iz ruke tog čoveka.

U jednom drugom slučaju dogodilo se da se na jednoj plaži povredi devojčica koja je nagazila na otrovnu morsku školjku i rasekla stopalo. Noga je strašno otekla i pojavile su se uobičajene crvene štrafte koje uvek nastaju kod trovanja krvi. Povrh toga, u preponi se stvorio čvor veličine loptice za bejzbol. Na nogu je stavljena obloga od ženske bokvice i bol je nestao za sat vremena. Obloge su menjane na svakih sat vremena i devojčica je ubrzo potpuno ozdravila.

Ženska bokvica je takođe delotvorna lekovita biljka u slučajevima otrovnih uboda, otrovnih ujeda, ili uboda neke otrovne biljke. Jedan dvogodišnjak je imao ubod na vratu i otok nenormalne veličine. I u tom slučaju je lek bio prilično jednostavan, ali čudesno delotvoran: nagnječena su četiri lista ženske bokvice da malo puste sok i obmotani su detetu oko vrata. Za sat vremena nije više bilo nijednog znaka da je dete imalo ubod otrovnog insekta.

Preuzeto iz knjige „Škola prirodnog lečenja“ – dr Džon Rejmond Kristofer

Jedno reagovanje na “Bokvica – sve o biljci s kojom se srećete svaki dan (+ recepti preparata)”

  1. Trošić Kosana kaže:

    Evo danas 12 juna 2022 nabrah bokvicu da napravim tinkturu po receptu slavnog i meni omiljenog dr šulca da mi se nađe u mojoj prirodnoj apoteci.Nemam šta više da pitam sve ste rekli o bokvici.Želim samo da vam poželim dobro zdravlje i sreću .Vaša verna baba Kosa !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *