apr
16
2017

Upoznajte lekovitost jorgovana! (+ recepti)

Jorgovan (Syringa Mill.) cveta od aprila do maja meseca. Zbog svog posebnog izgleda ga možemo videti u parkovima širom Evrope. Smatra se da potiče upravo sa našeg područja, odnosno sa Balkanskog poluostrva. Osim što ima poseban miris zbog čega se koristi već duži niz godina u parfumerijskoj industriji, jorgovan je isto tako svoje mesto našao i u narodnoj medicini. Prema mišljenju velikog broja fitoterapeuta stoji kako je kora biljke prilično lekovita.
Njena lekovitost očituje se u tom što pomaže kod proliva i drugih tegoba probavnih organa. Isto tako uspešno uklanja simptome groznice praćene drhtavicom i visokom temperaturom. Čak se pokazalo da je jorgovan efikasan i u lečenju ozbiljnijih bolesti kao što je malarija. Dobar je kod lečenja reume te kod obnavljanja ćelija jetre.

Branje i prerada

Beru se kora i plod. Kora ploda, i to spoljni deo – omotača (cortek fructus siringae), sadrži sastojke koji leče malariju.
Kora drveta se skida u rano proleće ili u jesen nakon sazrevanja plodova. Suši se usitnjena na toplom i prozračnom mestu.

Lekoviti sadržaj

Siringin, tanin, gorke materije, eterična ulja, minerali … Listovi ove biljke koriste se za lečenje bolesti usta kod dece.
Ulje cvetova jorgovana poznato je sredstvo za masažu i lečenje reume kao i neuralgije nerava. Zapadna narodna medicina koristi jorgovan kao antipiretik, antihelmetik, tonik, vermifug; za ispiranje usta, odstranjivanje parazita u crevima, kod visoke temperature, te kao sredstvo za bojenje.

Lekovita svojstva jorgovana i primena

Kora drveta i omotač ljuske semena koriste se za:
– Lečenje malarije, i to povratne malarije sa jakom kliničkom slikom – simptomima groznice praćeno drhtavicom i visokom temperaturom (antipiretik)
– Lečenje reumatskih oboljenja – i to naročito reume i živca,
– Lečenje navale krvi u jetru što je jako bitno da ne dođe do nekroze ćelija jetre (hepatocita),
– Lečenje probavnih tegoba kao što su dijareja (adstrigent),
– Lečenje, odnosno odstranjivanje glista iz creva (vermifug).

Metformin, lek koji je u širokoj upotrebi za lečenje dijabetesa tip II mogao bi pomoći u sprečavanju primarnog karcinoma jetre, prijavili su istraživači sa Universiti of Mariland Marlene and Stevart Greenebaum Cancer Center u aprilskom izdanju Cancer Prevention Research. Metformin koji se dobija iz Francuskog jorgovana se koristi za lečenje NAFLD i dijabetesa a trenutno se proučava njegova povezanost sa prevencijom različitih oblika karcinoma. Ovi pred-klinički eksperimenti se prvo fokusiraju na karcinom jetre. U ovoj studiji su istraživači otkrili kako su miševi koji su dobijali metformin u hrani razvili 57% manje tumora jetre nego li miševi koji nisu dobijali taj lek; veličina tumora je bila smanjena za približno 37%.

Recepti

Sirup:
Oprano sveže lišće iscediti u sokovniku ili mlevenjem kroz gazu pa ceđenjem i 1 litar dobijenog soka pomešati sa 2 kilograma prirodnog meda. Uzima se 4-5 puta dnevno, po jedna kašičica.

Čaj:

1 supena kašika usitnjene kore drveta ili ploda, 2 dl vode)
Priprema: namočiti u vodi koru 2 sata, kratko prokuvati i postaviti poklopljeno 1 sat, potom procediti.
Upotreba: Piti do 2 šoljice čaja dnevno, a u težim slučajevima do 3 šolje.

Ulje jorgovana (Za masažu reumatskih bolnih mesta):

1 litarska boca, cvet jorgovana, nerafinisano maslinovo ili kukuruzno ulje.
Priprema: Praznu bocu napunimo cvetovima jorgovana i nalijemo ulje, te zatvorimo bocu čepom. Držati je 3 sedmice na suncu i potom procediti.
Upotreba: Koristiti za masažu bolnih reumatskih mesta.
Napomena: Na isti način može se praviti ulje od jorgovana sa plodovima jorgovana, u tu svrhu bocu napunimo do četvrtine i prelijemo uljem. Plodove jorgovana je potrebno zgnječiti.

Tinktura od jorgovana:

Tinktura se pravi tako što se 120 (ili više) grama svežih cvetova jorgovana izblenda u trajanju od 20 sekundi sa čistim 40% alkoholom ili votkom (1L). Potom se smesa sipa u čistu staklenu teglu i zatvori poklopcem od metala (da nije aluminijumski ili plastični). Tegla se drži na tamnom mestu i mućka 2-3 puta dnevno, ukupno 14 dana. Nakon toga sadržaj procediti kroz gazu, sipati u staklenu flašu i dobro zatvoriti. Napomena: 3-4 kapi kvalitetne tinkture imaju jače dejstvo od cele šolje čaja od jorgovana. Tinktura pomaže kod: malarije, groznice, gihta, kostobolje, reumatizma.

Izvor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *