jun
01
2017

Za bolje varenje

Ako vam varenje nije optimalno, što se najčešće ispoljava nadimanjem, gasovima, gorušicom, zatvorom i sl. evo nekoliko jednostavnih uputstava koja bi mogla da pomognu da se ti simptomi poprave.

Nije sve što je ukusno istovremeno i dobro za nas. Ako imate neki od navedenih simptoma, trebalo bi da izbegavate mlečne proizvode, prženu i  masnu hranu i previše začina. I naravno, ako iz iskustva znate da vam određene namirnice smetaju, trebalo bi da svesno izbegavate i njih. Evo još nekoliko stvari koje mogu pomoći da se varenje popravi.

Uključite biljna vlakna u ishranu. Svakodnevni unos biljnih vlakana možete povećati ako za doručak pojedete voćku, a za ručak više salate ili  povrća. Umesto belog hleba i testenina, bolje je koristiti integralne, koje su bogatije vlaknima. Biljna vlakna “guraju” hranu kroz digestivni sistem, tako da se namirnice neće zadržati duže nego što bi trebalo. Optimalna količina biljnih vlakana pomoći će i da održite poželjnu telesnu težinu.

Sažvaćite hranu kako treba. Ako mislite da je ovo suvišan savet, prisetite se koliko puta ste “progutali” neku pitu, ili sendvič, ili ceo obrok, kad ste žurili negde ili naprosto dočekali da pregladnite. Međutim, varenje započinje onog trenutka kad unesemo hranu u usta. Žvakanje sitni hranu, a pljuvačka započinje proces varenja. Ako ne sažvaćete hranu kako treba, već gutate krupne zalogaje, ostali deo organa za varenje imaće teži posao i trebaće mu više vremena da razloži hranu.

Krećite se. Kretanje i fizičko vežbanje stimulišu creva da brže pokreću otpadne materije kroz sistem organa za varenje. Da bi vaši organi za varenje radili optimalno, kretanje je neophodno. Ako ste pojeli obiman obrok, dajte sebi 20 minuta u miru, a onda obavezno lagano prošetajte ili obavite neki lakši fizički posao. Kretanje će pomoći da se hrana svari i da se smanje nadimanje i grčevi koji mogu da nastanu nakon preobimnog obroka.

Pijte dovoljno vode. Vašem organizmu je potrebno dosta vode da bi organi za varenje lučili dovoljno sokova i radili glatko. Kafa i zašećereni napici  su veoma štetni i znatno  otežaju varenje. Najbolje je da pola sata pre obroka popijete čašu čiste vode, a onda sat  i po nakon obroka još jednu čašu vode, ili neki biljni čaj koji pomaže varenje (nana, kamilica).

Smanjite količinu masti. Ako znate da vam je varenje slabije, najbolje potpuno izbacite preterano masnu hranu zato što ona može da značajno uspori varenje, pa čak i da izazove zatvor. Najbolje je da ih zamenite nekim izvorom zdravih masti koji sadrže istovremeno i biljna vlakna, kao što su semenke i orašasti plodovi – npr. orasi, laneno seme i sl.

Konzumirajte probiotike. Probiotici (korisne crevne bakterije) značajno pomažu rad organa za varenje. Možete da pijete BILJNI kefir (koji je najbolji mlečni izvor probiotika), ili napravite miso supu, ili koristite tempeh i druge prirodne probiotike (tokom zime, ubedljivo je najbolji kiseli kupus).

Izvori:
www.everydayhealth.com
www.mindbodygreen.com
www.cheatsheet.com
http://bodyecology.com
www.webmd.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *