avg
29
2013

Čitanje stimuliše našu koncentraciju, a odličan je trening za mozak!

المسيحيون 2.2 مليار والمسلمون 1.6 مليار وواحد بين كل 6 مؤمنين لا يعتقد بشيء

Dok spašavamo princezu u igrici to činimo kako bi došli na sledeći nivo, ali nam do same princeze uopšte nije stalo. U knjizi nam ona postaje bliska, kao i uzroci i posledice događaja.
Dobra knjiga obogaćuje rečnik i razvija maštu, ali je i dobra za zdravlje, tvrdi naučnica Susan Greenfield sa Univerziteta Oxford. Ona je otkrila da čitanje pomaže deci u poboljšanju koncentracije, ali i u sabiranju misli. – Priče imaju svoj početak, sredinu i kraj, strukturu koja podstice mozak da povezuje uzrok, posledice i značaj događaja – objašnjava Greenfield za Daily Mail.
Smatra da je ključno za decu da nauče te veštine još u ranoj dobi, jer je tada mozak najprilagodljiviji i oni najviše “upijaju”. Čitanje također poboljšava razumevanje drugih kultura i jača osjećaj empatije kod dece i odraslih. Nedavno je istraživanje Univerziteta Michigan pokazalo da današnji mladi ljudi sve više gube osećaj razumevanja za druge, a to je u velikoj meri povezano s korištenjem moderne tehnologije i slabljenjem zanimanja za knjige.

U kompjuterskoj igri možda ćete spasiti princezu da dospete na sljedeći nivo, ali vam do te iste princeze nije stalo. Princeza u knjizi ima svoju prošlost i budućnost te motivaciju i tera vas da se povežete s njom ako imate uvid u njene misli – naglašava Greenfield.

Profesor John Stein sa Univerziteta Oxford objašnjava kako je čitanje daleko od pasivne aktivnosti, već sveobuhvatna vežba za mozak. Dok zamišljamo događaje u knjizi, naš mozak je aktivan kao da u njima zaista sudelujemo, što dokazuju MR snimke mozga. Osim toga, već šest minuta čitanja na dan može smanjiti nivo stresa te je učinkovitije za opuštanje od šetnje ili slušanja muzike, pokazalo je istraživanje Univerziteta Sussex.

Kategorije: Duhovnost i Psihologija Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *