avg
29
2013

Istina o hlebu

dr-oz-wheat-belly-diet

“SUROGAT HLEBA – HRPA LAŽI”– tako jedan autor poznatog bestselera naziva danasnji beli hleb. “To je bizarna kombinacija najmanje hranljivih delova pšeničnog zrna sa nizom veštackih hemikalija koje mogu biti čak i štetne.”

ŠTA JE LOŠE U BELOM HLEBU?

Problem je u onome sto se sa psenicom dogadja tokom procesa prerade. Psenicno zrno sastoji se od spoljnog omotaca(mekinja),embriona (psenicne klice) i endosperma.
Mekinje sadrze najvise vlakana, obilje vitamina i minerala i nesto belanevina. Klica je bogat izvor vitamina B grupe i vitamina E, kao i nekolicine minerala i vlakana.
Endosperm, na koji otpada oko cetiri petine celog zrna, sadrzi uglavnom samo skrob. A to je jedini deo koji se koristi za proizvodnju belog brasna.
– NAJVEĆA JE IRONIJA U TOME ŠTO SE MEKINJE I PŠENIČNE KLICE, KOJE SE UKLANJAJU MLEVENJEM,PRODAJU KAO HRANA ZA STOKU.

Prehrambena industrija, osim toga, povecava probleme sa pitanjem hranljivosti belog hleba time sto u njegovoj proizvodnji koristi nekoliko VEŠTAČKIH HEMIKALIJA poput:
PROPILEN GLIKOLA (inace ANTIFRIZ) koji odrzava belu boju hleba;
DIACETIL-VINSKE KISELINE (EMULGATOR) da bi se ustedelo na masnoci;
KALCIJUMSKOG SULFATA (GIPS) da bi se olaksalo mesanje velikih komada testa.

KAKAV JE HLEB NAJZDRAVIJI?

Istinski zdrav hleb sadrzi u sebi sve delove psenicnog zrna: mekinje, klice i endosperm. Takav hleb ima dvostruku, trostruku, a u nekim slucajevima cak i cetvorostruku prehrambenu vrednost u poredjenju sa svojim rafinisanim imenjacima.
Ukoliko takav hleb jedemo uz sveze voce, povrce, krompir ili mahunarke,dobicemo bogat i hranljiv obrok koji ce ucniti da se osecamo sitim, i koji doprinosi odrzavanju stalnog nivoa energije kroz duze vremensko razdoblje.
Kupujte cvrst hleb koji nije naduvan vazduhom. Koristite integralno brasno.Odlican je i hleb od psenicnih klica – SAMI PECITE HLEB – TO JE NAJBOLJE REŠENJE.

BELO BRASNO, bilo iz perece ili kifle,se brzo vari pa ce vas vrlo brzo ostaviti sa gotovo istim manjkom energije kao i cokolada.
INTEGRALNI CRNI HLEB – pruza telu gorivo koje moze potrajati satima,sto znaci da cete mnogo duze osecati da imate energiju.

Kategorije: Zdrava Ishrana Tagovi:

2 reagovanja na “Istina o hlebu”

  1. SaLe kaže:

    Neki recept za hleb od psenicnih klica?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *