avg
12
2013

Čudesna Moć Ljute Paprike

18696_497867466963288_1040781164_n

U savremenom svetu je retkost sresti čoveka koji nije bolestan. Da krenemo od najobičnijih simptoma kao što su glavobolja, umor, nesanica, problemi niskog ili visokog pritiska. Ovo su samo upozorenja koja će kasnije ukoliko čovek ignoriše prerasti u teža oboljenja.
Hajde prvo da analiziramo glavobolju i da kažemo zasto ona nastaje i kako olako može da se reši. Glavobolja može da nastane iz nekoliko razloga, navešćemo neke od njih: Nedovoljna naspavanost, predhodna alkoholisanost, loša cirkulacija, dehidratacija. Rešenje problema neispavanosti je jednostavno, ono sto treba da uradimo je da legnemo na vreme to znači bar do 22 h.
Zasto je to bitno? Jer se tada luče hormoni koji pomazu da se mi kvalitetno odmorimo i pripremimo za sledeći dan. Kada legnete na vreme sigurno nećete biti umorni niti će vas boleti glava zbog neispavanosti. Sto se tiče alkoholisanosti i uopšte alkohola znamo da i minimalna količina može da bude štetna. Samo dva pića nedeljno povećavaju rizik od malignih oboljenja. Još jedan problem smo rešili ako nebudemo konzumirali alkohol jer znamo da je alkohol diuretik (izvlači vodu iz tela ). Na osnovu toga moze doći do glavobolje ili bola. Problem bola može nastati kod loše cirkulacije što je čest slučaj sa ljudima koji se hrane pretežno životinskim namirnicama. Znamo da masnoća iz životinskih namirnica zakrčava krvne žile i tako da krv nemože normalno da cirkuliše kroz organizam do organa…


Tako da tu nastaje u prvom mahu bol, a kasnije može doći i do tromba ili nekog malignog oboljenja. Ljudi često znaju da ignorišu upozorenja, sto nakraju dovodi do kasnog otkrića bolesti, sto svakako otežava izlečenje. Moramo zapaziti da je dehidratacija čest slučaj kod savremenog čoveka. Savremeni čovek skoro da nepije vodu. Uglavnom konzumira kafu, gazirane napitke, čajeve, sokove. Moramo da kazemo da 2/3 čoveka čini voda. Voda je jedan od najbitnijih faktora i bez nje svakako nemozemo ziveti. To lako možemo rešiti tako što će mo piti 2 litra vode dnevno. Već posle nekoliko sati će te osetiti olakšanje, ceo organizam će početi bolje da radi i rešićete problem dehidratacije. Imaćete bolju stolicu, poboljšaćete funkcije organa, jednostanvo bićete zdraviji. Vidite jednostavno sa nekoliko stavari možete doneti mnogo dobra za sebe i svoje telo. Nećete morati da pijete lekove za bolove i da svaki čas trčite u apoteku. Jedan autor je rekao da je prava sramota biti bolestan u 21 veku.
To je tačno, medicina je toliko napredovala da je sramota biti bolestan. Naravno postoje slučajevi kada čovek toliko uništi svoje zdravlje da mora da počne da uzima i lekovito bilje koje može mnogo da mu pomogne. Jedna od najboljih biljki, a svakako najbolja za cirkulaciju, zaustavljanje krvarenja, otkanjanje bola je sigurno ljuta paprika. Sada se postavlja pitanje koju ljutu papriku i u kolikoj meri treba konzumirati. Navešćemo neke od vrsta ljutih paprika koje mozete konzumirati: Habanero, Piri Piri, Cayenne ili neku jačine bar do 100. 000 H.U. (heat unit – jedinica jačine). Mozete kupiti domaću ali one obično nisu ljuće od 40.000 H.U. što neće biti dovoljno da se pokrene organizam koji je u teškom stanju. Dnevna doza ljute paprika za početak treba da bude 3 čajne kašičice sve do 6 kašičica dnevno. Ljuta paprika takodje zaustavlja krvarenje, ono sto treba da uradite kada se posečete je da mlevenu ljutu paprika stavite na ranu i ubrzo će krvarenje biti zaustavljeno. Ukoliko imate problem sa sinusima, takodje mozete koristiti ljutu papriku. Šta treba uraditi?
Treba se inhalirati sa alevom paprikom što ljućom. Videćete kako će vam biti bolje posle prve terapije. Kako će te to uraditi? Skuvajte vodu i dodajte 1 kašičicu tucane ljute paprike, onda se nagnite na šerpu i pokrite se peškirom. Tako treba da izdržite nekoliko minuta. Možda će te početi da kijate i biće vam tesko, ali će vam zaista veoma pomoći. Ono sto ljutu papriku svrstava među najbolje lekovite biljke je to sto je ona u stanju da uradi neverovatne stvari za kratko vreme. Čak se dešavalo da čovek koji doživi srčani udar bude oživljen zahvaljujući ljutoj paprici. Koja je to hemiska supstanca koja ljutu papriku cini najboljim sretstvom za cirkulaciju? To je alkaloid KASPACIN. Nemački farmakolog, Rudolf Buchheim, 1873, i mađarski doktor, Endre Hőgyes ustanovili su da „kapscisol” (delimično čist kapsaicin), izaziva gorući osećaj kada dodje u kontakt sa mukoznim membranama, kao i da podstiče lučenje želudačnog soka. Kapsaicin je najzastupljeniji kapsaicinoid u ljutim paprikama.
Sledeći po zastupljenosti je dihidrokapsaicin. Uporedjujući ova dva jedinjenja sa ostalim kapsaicinoidima (nordihifrokacpaicin, homodihidrokapsaicin i homokapsaicin), dobija se vrlo čudan rezultat, naime, kapsaicin i dihidroksikapsaicin su duplo potentniji u reagovanju sa nervima,kada se koristi rastvor u kom je koncentracija kapsacinoida ista kao i u paprikama (razblažen rastvor), medjutim, ukoliko koristimo jako koncentrovan rastvor kapsaicinoida svaki od navedenih kapsaicinoida je podjednako potentan. Kapsaicin se najverovatnije sintetiše u interlokularnim septama ljutih papričica. Polazne supstance za sintezu kapsaicina su dve amino kiseline, fenilalanin i valin. Fenilalanin se transformiše u vanililamin, u putu fenil propanoida, a valin se transformiše u 8-metil-nonensku kiselinu, koja uz pomoć kapsaicin sintetaze sa vanililaminom gradi kapsaicin. Američka asocijacija za istraživanje raka, sprovela je istarživanje u kome je dokazano da kapsaicin može da uništi ćelije raka prostate, indukujući apoptozu (ćelijsku smrt).
Istraživanja su obavljena na ljudskom tumoru prostate, koji je uzgajan u miševima, i pokazalo se da su se tumori tretirani kapsaicinom smanjili za petinu, u poredjenju sa onim koji nisu tretirani nikakvim sredstvom. Takodje, istraživanja Notingemskog Univerziteta, pokazuju da kapsaicin izaziva apoptozu humanih ćelija raka pluća. Postoje istaživanja u Japanu i Kini, čiji rezultati ukazuju na to da kapsaicin deluje kao inhibitor rasta ćelija koje su odgovorne za nastanak leukemije. Takođe možemo da kažemo da ljuta paprika potstiče čreva da se prazne tako da se preporučuje ljudima koji imaju problema sa zatvorom. Da rezimiramo, ako imate problema sa zdravljem svakako vam savetujem da počnete da jedete ljutu papriku. Ona će vam pomoći da u kratkom vremenskom period imate vrhunske rezultate. Postoji jos mnogo stvari kod kojih mozete koristiti ljutu paprika, ali ovo su samo neki od njih.
Izvor: http://isra-news.net/

Kategorije: Lekovite Biljke Tagovi:

9 reagovanja na “Čudesna Moć Ljute Paprike”

 1. Markotor kaže:

  Dobar dan, zanima me da li se mogu nabaviti ljute paprike od Dr. Miroljuba Petrovica, skoro je gostovao u emisiji „dobro jutro Srbijo“ gde je spomenuo da prodaje ljutu papriku. Ako biste bili ljubazni da ostavite neki kontakt telefon ili bar email adresu za narudzbune.

 2. SaLe kaže:

  Hvala na odgovoru! Naime, u saksijama gajim chili papricice i rado volim uz neki obrok da pojedem papricicu, dve. Moj otac ima cir na zelucu i njemu su lekari preporucivali da izbegava ljuta i zacinjena jela, a mnogo voli da jede ljuto, pa sam zato pitao da li je preporucljivo ljuto da se jede. Pozdrav!

 3. SaLe kaže:

  Interesuje me sledece:
  Da li je preporucljivo jesti ljute paprike (papricice) ako se boluje od cira na zelucu?
  P.S. Da li se preporucuje pijenje nataste (na prazan zeludac, ujutru) casa vode u kojoj je dodata kasicica aleve paprike?

  • Admin1 kaže:

   Preporucljivo je, ljuta paprika pomaze u izlecenju istog, ali je neophodno da covek zivi zdrav stil zivota – http://tinkturedrsulca.wordpress.com/2013/08/16/osnovne-smernice-za-zdrav-zivot/
   Bolje jedi ljutu papriku u prirodnom obliku zajedno sa ostalim povrcem, to je najbolja varijanta, ili da kupis ljute papricice pa da ih sam meljes i zacinjavas jela sa njom. Ovo sto se kupuje, kao ljuta paprika…. ima malo ljute paprike, a najvise brasna i ostalih dodataka…

  • vendy vesic kaže:

   Sprečavaju čir na želucu

   dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimuliraju stvaranje zaštitnih želučanih sokova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *