sep
05
2013

„Tvrd je orah voćka čudnovata“

fit_gesund-840442641-1296489481

„Tvrd je orah voćka čudnovata“, pogotovo kad se radi o zdravlju! Konzumiranje oraha doprinosi zdravlju srca i krvnih sudova, boljem radu mozga, popravlja raspoloženje, štiti kosti, prevencija je protiv nastanka kamena u žuči…

Orah je jedan od najboljih biljnih izvora proteina. Bogat je biljnim vlaknima, vitaminima B grupe, vitaminom E, magnezijumom i antioksidansima. Većina nutricionista i lekara preporučuje da se dnevno pojede 30 grama oraha (to je otprilike 7 cijelih oraha, ili 14 polovina), da bi se dobile sledeće zdravstvene dobrobiti:

Štite srce

Postoje brojne studije da konzumacija oraha veoma godi srcu i krvnim sudovima. Orah sadrži zdrave masnoće tipa omega 3, za koje je poznato da pomažu da arterije ostanu prohodne, a njegova antiinflamatorna svojstva takođe štite arterije od „šoka“ i upale koju može da izazove konzumiranje preterano masne hrane. Sadrži vitamin E u neuobičajenom obliku gama-tokoferola (uobičajen je alfa-tokoferol), za koji se smatra da je izuzetno koristan za zdravlje srca i krvnih sudova. Redovna konzumacija oraha pomaže da se snizi loš a poveća dobar holesterol u krvi.

Dobri za mozak

Mozak je načinjen od masti – 60 odsto. Da bi mozak radio kako treba, neophodno je da ga snabdevamo zdravim mastima, a omega 3 masne kiseline iz oraha spadaju u zdrave masnoće. Samo 30 grama oraha dnevno obezbeđuju 95 odsto potrebne dnevne doze omega 3 masnih kiselina!

Uravnotežuju raspoloženje

Dosta proučavanja pokazuje da manjak omega 3 masnih kiselina kod dece može da dovede do hiperaktivnosti, razdražljivosti, izliva gneva. A teško je naći zdraviji izvor omega 3 masnih kiselina za decu od oraha. Ovo važi i za odrasle.

Pomažu protiv nesanice

Ako patite od poremećaja ritma spavanja, možda će vam malo oraha pomoći. Telo prirodno proizvodi melatonin, hormon koji reguliše ritmove spavanja i budnosti, prilagodljivost na svetlost itd. Lučenje melatonina opada sa godinama. Orasi su prehrambeni izvor melatonina, pa vam mogu pomoći da bolje spavate kad je za to vrijeme, a da se lakše budite kad je za to vreme! Radnicima u noćnoj smeni se savetuje da jedu orahe da bi dobili dovoljno melatonina (usled nedostatka noćnog sna, njihovo tijelo ga ne proizvodi dovoljno).

Sprečavaju formiranje kamenova u žuči

Brojna proučavanja su pokazala da konzumiranje oraha smanjuje rizik od nastanka kamenova u žuči. Dakle, ima razloga da gricnemo poneki orah svakog dana!

Štiti kosti

Orah je dobar izvor lako iskoristivog kalcijuma i magnezijuma, koji gode kostima. Orasi takođe pomažu formiranje kolagena i sprječavaju gubitak minerala iz kostiju, tako da pomažu da kosti ostanu snažne i u odmaklim godinama.

Pomažu da smršamo

Konzumacija oraha štiti nas od razvoja tzv. metaboličkog sindroma, čiji je jedan od simptoma i salo oko struka (među ostale spadaju povišen pritisak i šećer u krvi). Konzumacija oraha na prirodan način doprinosi da se ne ugojimo.

Deluju antikancerogeno

Pošto sadrži veliku količinu antioksidanata i antiinflamatornih supstanci, orah ima i merljivo preventivno dejstvo protiv nastanka malignih promjena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *