okt
26
2013

Sta jesti,a sta ne….

Vibrant Produce

NAVIKE KOJIH SE TREBA OSLOBODITI

Ako želite da sačuvate ili poboljšate svoje zdravlje uložite napor da se oslobodite sledećih štetnih navika:

Konzumiranja štetnih napitaka i cigareta – Izostaviti napitke sa kofeinom, kao i alkoholna i bezalkoholna gazirana pića. Konzumiranje kafe povezuje se sa nastankom raka, naročito besike, kao i pojave čvorića u dojkama što kod žena može biti najava kancera.

Nedovoljnog unosa vode – Važno je piti dovoljno vode. Količina koju treba unijeti zavisi od starosti, temperature i fizičke aktivnosti. Preporučuje se konzumiranje najmanje 10 čaša vode (2 litre vode). U slučaju visokih temperatura, u letnjim mjesecima, treba piti više od 2 litre.

Uzimanja hrane između glavnih obroka – Preporučuju se redovni obroci, tri glavna obroka dnevno. Doručak je najvažniji obrok i ne treba ga izostavljati, dok večeru možete. Poželjno je da razmak između obraka bude pet sati. Između obroka najbolje je piti vodu. Jedino voda neće pokrenuti proces varenja, te će želudac imati priliku da se odmori. Posle obroka bilo bi korisno prošetati.

Kasne i obilne večere – Preporučuje se laka večera, a može se i izostaviti. Ukoliko ste navikli da večerate, izaberite lako svarljive namirnice, dva do tri sata pre odlaska u krevet. Odlazite što ranije u krevet, naročito ako ste bolesni. Cilj je uspostaviti prirodnu, Bogom danu ravnotežu organizma. Ako želite ojačati imuni sistem pružite telu dovoljno sna, naročito onog preponoćnog. Dan iskoristite za aktivnosti, a noć za spavanje.

Nepravilnog kombinovanja hrane – Ne jesti voće i povrće u istom obroku, zato što povrće ima debelu ćelijsku opnu i sadrži mnogo celuloze, te zahteva duže varenje.

Štetnih namirnica – Sve proizvode životinjskog porekla, meso (naročito svinjsko), jaja, mlečne proizvode, puter, rafinisane proizvode (šećer, hleb i druga peciva od belog brašna, beli pirinač…), margarin, turšiju, sirće ), rafinisana biljna ulja, hranu koja sadrži štetne aditive i konzervanse, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, kao i začine koji sadrže pojačivače ukusa treba eliminisati jer su promoteri i direktni uzrocnici i izazivaci bolesti, naročito proteini životinjskog porekla.

Štetne začine i pojačivače ukusa i aditive – Sami pripremite ili nabavite začine koji ne sadrže štetne aditive. Mada se na našem tržištu mogu naći takvi, najbolje je da sami pripremate dodatke jelima, jer industrijski sadrže hidrogenizovanu masnoću i štetne začine. Umesto njih koristite sledeće prirodne i nadasve zdrave zacine: beli luk, crni luk, peršun, mirođiju, lovor, kim, majčinu dušicu, origano, slatku crvenu papriku, čubar, celer, majoran, ruzmarin, susam, mentu, bosiljak….

Slatkiša koji sadrže kakao, šećer, mleko – Ne plašite se, ne morate se odreći slatkiša. Svi imamo potrebu za slatkim, ali ona treba biti zadovoljena na odgovarajući način. Koristite ječmeni slad, suvo voće, kakao zamenite mlevenim rogačem. Slatko treba konzumirati zajedno s vlaknima, koja će sprečiti naglo podizanje nivoa šećera u krvi. Sladite se zdravim poslasticama, izbegavajte industrijske slatkiše.

HRANA KOJU TREBA NABAVITI

Voće i povrće – Nabavite voće i povrće iz organskog uzgoja. Ukoliko to nije moguće, ono koje vam je dostupno ce biti sasvim odgovarajuce i optimalno bez obzira sta ko promovisao i pricao o tome…..

Orašaste plodove – Nabavite orahe, bademe, lešnike, pistaće, kesten, kokosov orah i druge vama dostupne orašaste plodove.

Semenje – Nabavite susam, lan, semenke bundeve, suncokret i dr.

Žitarice – Nabavite pšenicu, pirinač, ječam, ovas, proso, heljdu, raž, kukuruz…(POTAPATE IH PREKO NOCI DA BI OMEKSALE RADI KONZUMIRANJA)

Hleb od integralnog zrna – Hrana koja se jede svaki dan, npr. hleb, ima mnogo više uticaja na naše zdravlje nego ona koju jedemo povremeno. Zato je potrebno da pažljivo biramo hleb, što nije uvek jednostavno. Nije lako pronaći hleb bez aditiva i emulgatora, pripremljen od cijelog zrna žitarica: češće je to obojeno belo brašno sa dodatkom semenki i mekinja. Sami možete mesiti hleb. Da biste sebi olakšali, ispecite veću količinu hleba, isecite ga i zamrznite ili investirajte u mini pekaru.NAJZDRAVIJE JE DA KONZUMIRATE PRESNE INTEGRALNE ZITARICE KOJE SE POTAPAJU PREKO NOCI DA BI OMEKSALE KOJE SU IZVORNI HLEB SAM PO SEBI SAMIM TIM I NAJZDRAVIJI….

Mahunarke – Koristite  pasulj, bob, grašak, sočivo, boraniju-sve se konzumiraju tako sto se isklijavaju, lucerku, naut(leblebije ili slanutak) i kikiriki.

Hladno cijeđena ulja – Koristite maslinovo, suncokretovo, laneno, kukuruzno, susamovo, bundevino i dr. Ova ulja su veoma zdrava, ali neka od njih i veoma skupa. Za početak biće sasvim dovoljno da nabavite maslinovo i suncokretovo hladno ceđeno ulje. Suncokretovo ulje je najjeftinije. Najbolje je da hladno ceđena ulja dodajete u salate i već pripremljena jela.

Limun – Umesto sirćeta koristite limun.

Nerafinisanu morsku so – Umesto obične, koristite morsku so, ali štedljivo. Morsku so je potrebno prethodno samleti.

Biljna mleka – Umesto mleka životinjskog porekla koristite biljna.

Sirove klice ili izdanke – U salate od povrća mogu se dodavati mlevene semenke, izdanci lucerke, različitih žitarica, semenki i mahunarki. Izdanci su značajni jer sadrže obilje enzima neophodnih za pravilno varenje hrane. Klijanjem se stvara mnogo više vitamina nego što seme sadrži u stanju mirovanja. Stvara se čak i vitamin C, takođe i vitamin E, koji se kuvanjem uništavaju. Mahunarke je neophodno  proklijavati jer se na taj način uništavaju toksične supstance koje ove sadrže.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *