nov
01
2013

„Ne postoje neizlecive bolesti,postoje samo neizlecivi ljudi“

Senior couple cooking in kitchen, smiling at each other

Mnogo je onih koji kazu da ne mogu da zamisle zivot bez mesa,da vole jela sa rostilja,nikako ne mogu bez slatkisa,da su jednostavno navikli na mlecne proizvode.Isto tako mnogi sami sebi nalaze opravdanja tipa „nervozan sam ako ne pijem kafu“ ,da na drugaciji nacin nemogu da suzbiju stres.Alkohol i cigarete necemo ni da spominjemo,jednostavno nisu vredni spomena,a za one koji to jos nemogu da shvate i objasne sami sebi…nema leka...Činjenica je da su mnogi ljudi svesni svog pogrešnog načina života, ali su te njihove  lose zivotne navike i dalje značajno jače od želje za zdravim životom. A sustina i smisao zivota upravo jeste u vama samima ,u vasoj volji i zelji za srecom i zdravljem samim tim zdravim zivotom.Sve je u samim navikama.Na isti nacin kako ste vremenom tokom zivota stvorili i formirali  te lose vise nego pogubne navike,usled uticaja  drustvenih i ostalih normi ponasanja,gde ne snosimo potpunu odgovornost jer su nas jednostavno pogresno naucili,isto tako vremenom konstantnim ponavljanjem i praktikovanjem pozitivnih zivotno bitnih navika cete ih pretvoriti u nesto sasvim normalno i podrazumevajuce u sastavnu zivotnu rutinu…Pocecete sa zdravim zivotom koji je jedini ispravan i smislen kao takav, jer sta je zivot ako ne nastojanje da sto duze ostanemo srecni poletni ,vitalni odnosno na kraju krajeva jednom recju funkcionalni i zivi.

nlj 1 1Nauka potvrđuje da je promena načina života moguća, bez obzira na to koliko to mnogima izgleda teško i maltene nemoguće, samo ako postoji volja. Sve počinje od uma, mozga. Danas, preko nauke, znamo da svaka ljudska misao ili delo koji se često ponavljaju, dovode do fizičkih i hemijskih procesa u mozgu koji čine da prenošenje tih misli ili dela postaje sve lakše. Dakle, svaka odluka koja se prethodno donese u našem umu i na njoj se insistira, vrlo lako se sprovodi u delo. To mogu biti i dobre i loše navike, zavisno šta se izabere i ponavlja. Slično je i sa načinom života. Mozak treba jačati upražnjavanjem pozitivnih navika, i ubeđivanjem sebe da je to što radimo dobro za nas, jer ponavljanje određenih dela stvara navike u mozgu, dobre ili loše.

Pomoć za dobijanje volje u ovom slučaju može biti to da se detaljnije upoznamo sa zakonima zdravlja, i šta nam donosi ako ih poštujemo a šta ako ih ne poštujemo. Tada „razumski“ možemo da shvatimo zašto je zdravlje važno za čovekov život i uopšte prosperitet i sreću, i onda um može lakše reagovati u pravcu promene navika.

Vrlo cesto  se ruzne navike menjaju tek nakon odredjenih zdravstvenih problema.Nazalost retki su pojedinci koji se na promene losih zivotnih navika,stila zivota uopste odluce na vreme,pre pojave same bolesti iz razloga sustinskog smisla i poente zivljenja srece i blagostanja.

nlj9 1Za svakog čoveka bi najbolje bilo da, radi svog zdravlja, poštuje sve ono što su nauka i medicina potvrdili kao najbolje, a to je – konzumiranje prirodne  biljne zdrave hrane i prirodnih sokova, povećanje unosa vode u organizam, upražnjavanje fizičkih aktivnosti, kvalitetan odmor, kontrolisanje stresa, odbacivanje svih otrova među kojima su cigarete, alkohol, kafa, jela i pića bogata životinjskim mastima, rafinisanim šećerima i solju…

S obzirom na to da će uvek postojati oni koji ne žele da menjaju način života(nemaju volju), ili to ne žele u nekoj većoj meri,ovde se prvenstveno misli na ljude koji jos uvek nisu poboleli od konstantno pretecih degenerativnih oboljenja savremenog nacinja zivljenja ,za njih uvek postoje jednostavni saveti kako da, koliko se to može, spreče rizik od bolesti.Da  krenu sa unapredjivanjem opsteg stanja svog organizma da mu pomognu da postane srecniji i samozadovoljniji,da mu pruze priliku da funkcionise na njemu prirodan adekvatan i normalan nacin,u koliko tolikoj meri… Treba se započeti sa bilo kakvom fizičkom aktivnošću ukoliko je do sada nije bilo, piti dva litra vode dnevno, kad god je to moguće jedan dnevni obrok da bude biljni(za prvu ruku voćni), i kad god je to moguće piti sokove od ceđenog voća i povrća.

Praktikovanje ovakvih saveta,u vrlo blagoj i postepenoj formi promene stila zivota, cak su  i za najvece lenjivce i teske hedoniste vrlo lako primenljivi. Oni koji nemaju volju čak ni za ovim blagim promenama se nazivaju „neizlječivi ljudi“.Naravno, i za to treba volja, ali mnogo manja nego kod radikalne promene načina života.Sta bi tek bilo kada bi ozbiljno poboleli  imali pred sobom jedan ozbiljan zadatak koji zahteva predanost,zelju,volju,smislenu borbu i teznju za novim zdravljem,samim zivotom.Za stvaranje savrsenog zdravlja i pobedjivanje  bolesti putem procesa prirodnog ciscenja organizma…

Zasto  ove osnovne promene mogu biti odnosno jesu korisne i predstavljaju fundament i samu osnovu vitalnosti ljudskog organizma?

FIZICKA KATIVNOST 2 1

Kada je u pitanju fizička aktivnost, ona je izuzetno značajna za poboljšanje krvotoka, i rada svih ljudskih organa. Fizička aktivnost može da bude šetnja, trčanje, voženje bicikla, plivanje, sportske igre…, zavisno šta je čoveku najdostupnije i najjednostavnije.Šetnja ili vežbanje čini da čovek ima jako srce i pluća, povećan metabolizam, bolje varenje, dobar san, bolju eliminaciju otpada iz organizma, jače mišiće. Šetnja ili vežbanje obezbeđuju energiju da se prevaziđe stres, reguliše se krvni pritisak, poboljšava se stvaranje energije u telu, jačaju se mentalne sposobnosti… Jednostavno, svaka fizička aktivnost doprinosi boljem raspoloženju, pa samim tim i sposobnostima za unapređivanje zdravlja ili izlečenje bolesti.

voda 11Konzumiranje najmanje dva litra vode dnevno preporučuje se iz jednostavnog razloga – približno toliko telo dnevno izgubi vode preko mokraće, stolice, pluća i kože. Ljudsko telo se inače sastoji od oko 70 odsto vode, a mozak i više. Ako čovek ne pije dovoljno vode, i telo i mozak postaju dehidrirani, a zna se da dehidracija izaziva hronične bolesti, umor, bolove u grudima, natekline oko zglobova… Used nedostatka vode u telu može doći i do razvijanja visokog krvnog pritiska.
Voda je za telo isto što i ulje za motor automobila. Omogućuje rad svih organa, potrebna je za obavljanje svih životnih procesa, daje energiju. Voda deluje poput unutrašnjeg tuširanja. Ako u organizmu nema dovoljno vode, posebno se bubrezima otežava rad. Jedan od najboljih načina za zadovoljavanje dnevnih potreba za vodom je da se odmah nakon buđenja popiju dve čaše vode. Na taj način se organizam ispira i priprema za dalji rad, a i, između ostalog, stimuliše se rad bubrega. Mnogi zdravstveni problemi su samo posledica nedostatka vode u organizmu. Čovek treba da pije vodu i kad nije žedan, jer nezdrav način života dovodi do toga da se ne oseća žeđ čak i kad je organizam dehidriran. Vrlo je važno da se voda ne pije za vreme i nakon obroka najmanje sat vremena.

VOCE 1 1Savet da kad god je to moguće jedan dnevni obrok bude iskljucivo od bilja,za prvu ruku od voca (najprijemciviji otupelim ljudskim culima usled vestacki preradjene i toksicne hrane ),takođe je vrlo važan stavise on ja najvazniji.Covek je po svoj anatomiji i fiziologiji biljojed.Biljke predstavljaju osnovnu ,prvostepenu,najzdraviju,hranu br. 1 za nas ljude… Voće je ukusno, bogato vitaminima, mineralima, enzimima, prirodnim šećerom…, a posebno vlaknima koji su potrebni iz više razloga, pa i za redovno pražnjenje creva. Čovek koji nezdravo živi i ne želi da menja navike, a ipak se odluči da povremeno jede voće kao obrok, značajno umanjuje rizike od bolesti. Sastojci iz voća svakako delom utiču na neutralisanje toksina koji se u organizam unose na razne načine, kroz nezdravu ishranu, kafu… Voće je vrlo dobro i za krvotok. Jesti voće kao obrok podrazumeva da se u to vreme ništa drugo ne konzumira. Preporučuje se mešanje nekoliko vrsta voća.Naravno sustina ovakvog konzumiranja voce jeste u postepenom prilagodjavanju cula i nervnog sistema osecaja i nadrazaja za kasniji eventualni prelazak na iskljucivo biljnu ishranu kao jedini zdrav nacin ishrane coveka(voce,povrce,zitarice,orasati plodovi,razno semenje,mahunarke,gomolje…)

Možda najvažniji savet onima koji žive nezdravo i teško se odlučuju za promenu načina života je taj da kad god to mogu treba da piju ceđene sokove od voća i povrća. Preko tih sokova organizam, između ostalog, dobija hranljive sastojke koji nedostaju kao posledica nezdravog načina života. Ti sastojci, čiji nedostatak dovodi do zdravstvenih problema i bolesti, utiču na poboljšanje rada svih organa, „izgrađivanje“ krvi i pročišćavanje organizma, jer ovakvi sokovi u sebi sadrže i razne antiotrove i antioksidanse.Sokovi od voća ili povrća treba da se cede u sokovniku, a ne u blenderu. Može se kombinovati više vrsta ili voća ili povrća. Poželjno je da se ne prave sokovi od mešavine voća i povrća, osim kada je u pitanju jabuka koja je idealna za sve kombinacije.

SOKOVI 1

Cinjenica je da kod velike vecine zdravstvenih problema (svakog malo ozbilnijeg) bez ozbiljnijih sustinskih i korenitih poduhvata u smislu promene načina života, nema zadovoljavajućih rezultata.Prilikom saniranja zdravstvenih tegoba i problema prirodnim putem cedjeni sokovi su osnova sustina i fundament lecenja.Bez posta na cedjenim prirodnim sokovima jednostavno nema izlecenja,uz praktikovanje hidroterapije koja takodje spada u neizostavan deo lecenja.Ove dve sastavne i osnovne komponente prirodnog lecenja,koje imaju podjednako znacenje(jedna drugu vrlo efektivno nadopunjuju i nadogradjuju) sinergetskim dejstvom celine resavaju  sve navodne „neizlecive bolesti“,dovode do emotivnog i duhovnog prociscavanja….

Na kraju da  jos jednom napomenemo da vam ovo uvek bude u mislima,da razmisljate o ovome na pravilan adekvatan i nadasve logican nacin ,kao i o samom smislu i sustini nasih zivota  – „NE POSTOJE NEIZLECIVE BOLESTI,POSTOJE SAMO NEIZLECIVI LJUDI“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *