dec
20
2013

Zasto je biljna ishrana uslov za dobro zdravlje i lecenje bolesti?

bi 1 1

Sažvakana hrana unosi se u želudac i onda prolazi kroz različite faze transformacije, od varenja do metabolizacije (sagorevanje). Ovo su izuzetno složeni i neverovatni procesi koji se odvijaju u ljudskom organizmu. Kroz zadnju fazu(metabolizaciju ili sagorevanje) hranljivi i drugi sastojci iz hrane putem krvotoka dolaze do ćelija organizma gde bivaju upotrebljeni za različite funkcije tokom različitih perioda života čoveka.

Na primer, prilikom rođenja dete je teško nekoliko kilograma, a 20 godina kasnije i preko 60 kilograma. Većim delom povećanje težine nastaje upravo uzimanjem hrane u kojoj se nalaze neophodni sastojci. Minerali koji obrazuju skelet (kalcijum i fosfor) i aminokiseline koje proizilaze iz proteina, predstavljaju hranljive sastojke koji najviše doprinose razvoju tela, jer čine osnovnu strukturu organizma. Osim rasta tela koje traje 18 do 20 godina, postoje stalni procesi obnove i zamene određenih organskih tkiva poput kože, kose, noktiju, sluzokože želuca… Da ne govorimo o potrebama krvi, verovatno najmisterioznije tečnosti na Zemlji, potrebama mozga, svih organa pojedinačno, i uopšte o procesima u organizmu koji se dešavaju, koji su povezani i neprestani i koje neko i nešto mora da pokreće.

Ti neophodni elementi i sastojci za potrebe organizma i od kojih je organizam dobrim delom i sačinjen, kao što su proteini, aminokiseline, minerali, vitamini, enzimi, masti, vlakna, ugljeni hidrati, antioksidansi, fitohemikalije i druge biološke supstane, nalaze se najviše u voću, povrću i mahunarkama, žitaricama, orašastim plodovima i semenju. Konzumiranjem biljne ishrane čovek “iz prve ruke” dobija sastojke koij su ključni za razvoj i funkcionisanje organizma, a samim ti i za održavanje zdravlja i izlečenje bolesti. Sa druge strane, konzumiranjem ishrane životinjskog porekla čovek u organizam unosi samo pojedine sastojke i to “iz druge ruke”, odnosno od biljne hrane koju su životinje jele. Uz to, unose se životinjske masnoće i proteini, kao i sve ono što takva ishrana sadrži, a za posledicu imamo patnje i bolesti.

Kada navedenih neophodnih sastojaka za čoveka nema u optimalnoj količini u organizmu, što je posledica pogrešnog načina ishrane, logično je da organizam ne radi adekvatno, dolazi do određenih poremećaja i zastoja koji potom dovode do zdravstvenih tegoba i na kraju bolesti.
Nedostatak ovih sastojaka u organizmu kao i zatrovanost organizma, kao posledica nezdrave hrane, konzumiranja i korišćenja duvana, alkohola, kafe i drugih veštačkih pića, predstavljaju glavne uzroke savremenih bolesti i smrti. To su jos pre sto i vise godina tvrdili mnogi cuveni lekari prirodne medicine recimo dr Maks Gerson, koji pacijente lečio upravo otklanjanjem ova dva uzroka. Gersonovi rezultati su bili fascinanti, posebno na polju najtežih bolesti kao što je rak.

Otklanjanjem ova dva uzroka – nedostatak hranljivih i neophodnih sastojaka za organizam i zatrovanost organizma, koje se zajedno postiže konzumiranjem isključivo biljne ishrane, ceđenih sokova od voća i povrća, prekidom unosa svih vrsta otrova i štetnih supstanci, kao i primenom još nekih prirodnih metoda, poput različitih vrsta posta,metoda hidroterapije i klistiranja debelog creva, nema prepreka za izlečenje i najtežih bolesti.

Jedno reagovanje na “Zasto je biljna ishrana uslov za dobro zdravlje i lecenje bolesti?”

  1. heracleum kaže:

    Mozete li reci nesto vise o klistiranju?Da li se svakome preporuchuje i koja procedura je najefektnija?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *