jan
14
2014

Kako podizati zdravu decu?

zdrava deca11 11

Novija istraživanja ne donose dobre vesti. “Srčane bolesti započinju još u detinjstvu”, izveštava američki Nacionalni institut za zdravlje. Nedavno ispitivanje izvršeno na 360 nasumice izabrane dece od 7 do 12 godina pokazalo je da 98% njih već ima tri ili više rizičnih uzročnika za obolevanje od tih bolesti! Stalno slušamo o tome kako ljudi postaju sve zdraviji! Individualno gledajući, to je ponekad i tačno. Naime, ima pojedinaca koji se bave vežbanjem, gube na težini i prestaju da puše, ali su to uglavnom odrasle osobe.

Kod dece se susrećemo s drugačijim činjenicama. “Od ranih 1960-ih godina opšte zdravlje adolescenata se pogoršava”, kaže Američka pedijatrijska akademija. “Današnja su deca mlitava. Nemaju odgovarajući kardiovaskularni tonus. Ona nisu u dobroj telesnoj kondiciji.”

Previše gledanja televizije nesumnjivo ostavlja duboke tragove. Sedenje pred televizorom oduzima vreme za telesne aktivnosti poput vožnje biciklom, klizanja, košarke ili penjanja uz stepenice, koje su preko potrebne za zdrav rast i razvoj organizma i pravilno sagorevanje unesenih kalorija kod dece koja žive u gradu. Na taj se način stvaraju idealni uslovi za nakupljanje prekomerne telesne težine, koja je sama po sebi rizični faktor za povišenje holesterola u krvi i razvoj srčanih bolesti.

Profesori fiziologije vežbanja upozoravaju da će dete koje se danas zavalilo na kauč, sutra biti kandidat za gojaznu osobu.

Časovi fizičke kulture u školi ne pomažu mnogo jer najčešće je sat-dva fizičke kulture sedmično prekratko vreme za stvaranje zdrave navike i sprečavanje spomenutih negativnih posledica telesne neaktivnosti.

DECJE NAVIKE ISHRANE

zdrava deca2 1S obzirom na to da 9 od 10 reklama prehrambenih namirnica na televizijskim programima veliča rafinisane proizvode bogate šećerom, masnoćama i solju, televizija značajno utiče na negativni izbor hrane kod dece od najranijih dana. U velikom broju naših domova, uz užurbani moderan način života i prezaposlenu majku, danas su domaća kuhinja i zajednički porodični obroci pravi izuzetak. Oni su zamenjeni brzo spravljenom, gotovom hranom i prerađenim namirnicama. Osim toga, većina srednjoškolaca svoju potrebu za užinom zadovoljava proizvodima u obliku slatkiša, pica ili sendviča kupljenih na kioscima.

U celoj ovoj priči postoji svetla tačka. Naime, deca su vrlo poučljiva stvorenja. I što pre započnemo s poučavanjem, to bolje. Evo nekoliko saveta za pravovremenu izgradnju dobrih zdravstvenih navika kod dece:

zdrava deca3Neka dete svakodnevno najmanje sat vremena učestvuje u nekoj igri koja zahteva telesnu aktivnost i neka to po mogućnosti bude izvan kuće, na svežem vazduhu.

Naučite dete na tri dnevna obroka koje će jesti svakoga dana u isto vreme i koji će obilovati žitaricama, mahunarkama, voćem i povrćem. Obeshrabrite naviku posezanja za slatkišima pa će imati bolji apetit za zdravu hranu u vreme obroka. Ako je potreban međuobrok, ponudite mu sveži plod voća.

Neka se nauči da pije obilje čiste vode. Gazirana pića maksimalno izbegavajte.

Kontrolišite gledanje televizije.Sati koje dete provodi gledajući televiziju direktno su povezani s porastom telesne težine, kao i podizanjem nivoa holesterola u krvi.

Osigurajte detetu dovoljno odmora.Mnoga deca su hronično umorna – što nije ni čudo ako se prisetimo da tinejdžeri najbolje funkcišu nakon 9 sati noćnog sna, a da je mlađima potreban i duži odmor. Stavite decu dovoljno rano u krevet kako bi se spontano probudila na vreme za zdrav doručak.

zdrava deca5Negujte čitavu lepezu različitih zanimljivih aktivnosti, od poseta biblioteci, časova muzičkog obrazovanja, poučavanja iz likovne umetnosti ili ručnog rada, do različitih hobija, sportskih treninga i porodičnih izleta. Deca koja provode vreme sa svojim roditeljima i razviju duboke duhovne korene, doživljavaju manje stresa i boljeg su mentalnog zdravlja.

Budite deci dobar primer. Životne odluke koje donosite iz dana u dan najjače su odrednice ponašanja vaše dece u budućnosti.

“Vežbanje može biti zabavno”, reći će vam svaki sportista. “Držite se podalje od beskorisne hrane, ustanite s kauča, isključite kompjutersku igru, ugasite televizor, izađite i budite fizički aktivni.

KAKO VASPITAVATI DOBRU DECU?

– Budite im dobri roditelji, budite pravi primer.

– Održavajte doslednu sveobuhvatnu disciplinu.

– Jasno im objasnite granice i očekivanja.

– Učite ih rano odgovornosti.

– Neka rade za novac.

– Negujte dobar odnos sa svojom decom.

– Razmišljajte s njima pozitivno.

– Poučavajte ih duhovnim vrednostima.

– Zabavljajte se zajedno.

– Naučite da ih saslušate.

– Volite ih bezuslovno, to im pokažite.

zdrava deca6Vreme provedeno sa decom izgraduje veće međusobno poverenje i bolju komunikaciju. Poučavanje i prikazivanje duhovnih vrednosti vlastitim primerom učvršćuje njihove duhovne korene. Deci su oni preko potrebni za uspešno savladavanje stresa odrastanja i za sazrevanje u uravnotežene, umno zdrave osobe.

Za sve kako mlade tako i roditelje koji imaju stariju decu preporučujemo knjigu “Brak i porodica” gde možete naučiti šta je sve potrebno da bi ste imali zdravo i pravilno vaspitano dete, i da od toga ne zavisi samo vaš odnos prema detetu, nego isto tako je to i odnos vašeg supužnika prema vama kao i vaš zajednički pogled na instituciju koja se naziva porodica, gde počinje cela priča.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *