jan
17
2014

Šta možete da uradite da bi ojačali volju?

volja 1

Volja jeste moćna. Ona je moćno oruđe koje kontroliše maštu i odoleva bolestima.Um i nervi jačaju tonus i snagu vežbanjem volje.Moć volje se ne vrednuje onako kako bi trebala. “Neka vaša volja bude budna i ispravno usmerena, i onda će prenositi energiju celom biću i biti čudesan pomoćnik u očuvanju zdravlja. Ona je takođe moć koja se hvata u koštac sa bolešću.”

“Onaj koji se bori treba da razume pravu snagu volje. To je sila koja upravlja ljudskom prirodom – sila odlučivanja, izbora. Sve zavisi od ispravnog poteza volje. Želja za dobrotom čistoćom su ispravne, sve dok se ispoljavaju, ali ako se zaustavimo samo na njima, nemaju koristi. Svi oni koji se samo nadaju i iščekuju da će pobediti svoje naklonosti, propašće. Oni se ne potčinjavaju Božjoj volji. Oni ne biraju da Mu služe. Bog nam je podario moć izbora, a na nama je da je vežbamo. Mi ne možemo promeniti svoja srca niti možemo kontrolisati svoje misli, nagone i naklonosti. Mi ne možemo sami sebe učiniti čistima. Ali mi možemo odlučiti da radimo ono što je ispravno i onda će On činiti kroz nas da možemo i hoćemo da to učinimo. Kroz pravilnu upotrebu volje, u životu može nastati sveobuhvatna promena. Pokoravanjem volje Bogu, mi se sjedinjujemo sa božanskom silom. Mi primamo snagu odozgo da ostanemo postojani. Čist i plemenit život, život pobede nad apetitom i požudom, omogućen je svakome ko bude ujedinio svoju slabu, kolebljivu ljudsku volju sa svemogućom, nekolebljivom voljom Božjom.”

Šta možete da uradite da bi ojačali volju?

1. Vežbajte se u odlučivanju– čineći svoj um pozitivno nastrojenim, odmah nakon što ste odmerili činjenice – i držite se svojih odluka, spremni da ih promenite samo kad ih protivne činjenice osporavaju. Često je bolje načiniti grešku, nego li oklevati u neodlučnosti. Ponekad zapisivanje odluke pomaže osobi da se čvrsto drži odluke koju je donela.

2. Završite prethodni posao pre nego otpočnete novi. Nemojte skakati sa jedne stvari na drugu i iz jednog okruženja u drugo, vrteći se sve vreme u krug.

3. Ponekad igre mogu pomoći u razvoju sposobnosti odlučivanja. Imao sam mladog pacijenta koji je među bolničkim osobljem imao reputaciju odličnog stono-tenisera. Ali kad bih ja igrao sa njim, stalno se pomerao napred-nazad oklevajući da servira. Kad bi jednom servirao, mogao je da normalno nastavi sa igrom. Igranje mu je pomoglo da donosi odluke brzo dok jednog dana nije počeo da servira sa potpunom odlučnošću.

4. Ako napraviš nenamernu grešku, nastavi da se boriš.

5. Ustani iz kreveta u ono vreme kad si sebi to zacrtao. Odluči to uveče i ostani pri tome ujutru.

6. Čitaj duboko i smisleno i nateraj svoj um da razume i zapamti ono što si pročitao. Prekomerno čitanje emotivnih maštarija slabi volju.

7. Volja se jača vežbanjem samoodricanja i samokontrole. Vežbaj odbacivanje popustljivosti samom sebi.

8. Poveži svoju volju sa božanskom energijom tako što ćeš od Boga tražiti da ti ojača volju.

9. Praktikuj zdrav način življenja sa dobrom ishranom,vežbanjem i odmorom.

10. Nauči se da planski radiš stvari u životu, a ne impulsivno.

Ako ti se učini teškim da bilo koju od gore navedenih vežbi primeniš u praksi, počni od najjednostavnijih dok ih potpuno ne savladaš. Onda pređi na sledeću po teškoći i tako nadalje. Ako ti je i dalje preteško, probaj da sa Bogom pričaš o tome i traži da te On osnaži svojom silom. Kad ojačaš svoju volju, zaista ćeš vladati svojim životom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *