mar
11
2014

Samoodricanje u borbi sa stresom

STRES11

Svi smo se bar nekad u životu našli u prilici kad nam je trebalo malo samoodricanja, bilo da se radilo o gubitku težine, zaštiti srca, prihvatanja neke odgovornosti ili hranjenja našeg uma vrednim mislima. Ma kako ovi trenuci samoodricanja bili mučni, oni nam zapravo pomažu da se kasnije razračunamo sa stresom.

U koledžu sam imao cimera koji je jeo pšenična zrna sa vodom i ništa više za doručak. Postali smo bliski prijatelji i jednog jutra sam ga pozvao da samnom pođe na doručak (o mom trošku) u kafeteriju, jer sam mislio da je kratak sa novcem. On je na to odgovorio: “Ne, imam novca, ali se bojim da ću jedan dan morati bez njega pa želim da budem pripremljen”.

Pre izvesnog vremena je pušten iz zatvora u Kini u kome je proveo dosta godina u nemaštini i sa jako malo hrane. Nakon  puštanja, stupio sam s njim u vezu i vidieo njegove fotografije koje su napravljene  u to vreme. Takođe sam i pročitao nekoliko naučnih članaka koje je tom prilikom napisao. Posle nekoliko meseci, kad mu je dozvoljeno da poseti Ameriku, došao je na okupljanje našeg razreda sa koledža i tada sam imao divnu čast da ga ponovo zagrlim. Moja supruga i ja, kao i većina kolega sa fakulteta, divili smo se podvigu koji je postigao preživevši svoje tamnovanje. Posebno smo se divili pobedi nad zatvorskim iskušenjima iz kojih je izašao samodisciplinovan i zdravog uma i tela. On bi vam rekao da je Gospod taj koji ga je održao, a da on u tome nema zasluga. No, mi smo dobro znali da je njegova pirprema kroz samoodricanje, imala velikog značaja.

Mozak i telo se mogu bolje pripremiti za stresne situacije ako svakog dana vežbamo po malo samoodricanja i samodisciplinovanja. Ovo svakako ne treba da poprimi ekstremne razmere. Ali ne treba da bude ni poput čoveka koji se odriče jedenja lubenice u zimu.

Prvih nekoliko puta možete praktikovati nagrađivanje sebe za pretrpljeno samoodricanje. Kasnije ovu praksu možete prekinuti. Poslije izvesnog vremena, vaše osećanje samosavlađivanja i mogućnost da sami upravljate svojim životom, biće sama sebi dovoljna nagrada.

Dr Elden Čalmers

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *