jun
26
2014

Koji su prirodni diuretici?

pri diuretici

Diuretici  pomažu izbacivanju vode i toksina iz organizma putem urinarnog trakta. Da bi izbegli probleme poput nadutosti, osećaja težine, umora i neke druge slične, možemo se potpomoći prirodnim diureticima. Diuretici su namirnice pomoću kojih podstičemo stimulaciju metabolizma.

Paradajz

Paradajz se često koristi u kuhinji i dosta je poznat sastojak u našem podneblju. On je koristan i kao prirodni diuretik s obzirom da sadrži dosta visok udio vode u sebi. Pored vode bogat ja  i karotenom, antioksidantom likopenom i vitaminom C. Konzumacija paradajza potpomaže otpuštanje vode iz organizma ukljanjajuci razne toksine i otrove.

Maslačak

Maslačak se ređe koristi u našim trpezama ali je i on jedan dosta vredan prirodni diuretik. Konzumacija biljke maslačak učinkovito potpomaže bubrezima kod uklanjanja viška vode i soli, a pritom je i dobar izvor kalijuma koji je jedan od važnijih minerala u telu.

Krastavac

Krastavac obiluje sumporom i silicijumom, pa tako povećava lučenje mokraćne kiseline i ispuštanje toksina iz tela. Visok procenat vode u krastavcu doprinosi diuretskom učinku, a njegovom konzumacijom stimulisemo izbacivanje masnoća iz organizma.

Sargarepa

Sargarepa podstice i ubrzava naš metabolizam, te podstice  izlučivanje tecnosti i toksina iz tela. Pored toga doprinosi uklanjanju masnih naslaga te smanjuje holesterol.

Beli luk

Beli luk čisti organizam od nepotrebnih i suvišnih stvari. Redovna konzumacija  dovodi do razlaganja i izbacivanja suvišnih supstanci  iz organizma.

Kukuruzna svila

Kukuruzna svila je odličan diuretik ako se pije kao čaj. Ona pomaže kod zastoja mokraće, što dovodi do povećanja količine izlučene tecnsti iz organizma bez štetnih posledica.

Peršun

Peršun često koristimo a nismo ni svesni da je ta začinska biljka odličan prirodni diuretik koji pomaze rad bubrega i tako doprinosi izbacivanju suvišne tecnosti iz tela i toksina.

Celer

Celer je dobro poznat kao prirodni diuretik, a pored toga je efikasan i u lečenju bubrega i mokraćnih kanala.

Zelena salata

Zelena salata je dosta učinkovit diuretik pogotovo ako uzmemo u obzir da ona sadrži kalijum, fosfor, kalcijum i magnezijum. Pored nabrojanih, zelena salata sadrži i vitamin C, karoten, vitamin E, vitamine B1, B2, B i niacin. Pored nabrojanih supstanci, zelena salata u sebi sadrži preko 90% vode.

Kupus

Kupus se takođe smatra učinkovitim prirodnim diuretikom. Pored toga što on potpomaže pojačano izlučivanje tecnosti iz tela, kupus pozitivno deluje na crevnu floru i jedan je od poznatijih detoksikanata u zimskoj ishrani.

Šparoge

Šparoge su odličan prirodni diuretik. Naime, one su bogate alkaloidom asparaginom koji poboljšava funkciju bubrega i tako podstiče izbacivanje suvišnih i štetnih tecnosti iz organizma.

Brusnica

Brusnicu mnogi smatraju jednim od najboljih i najefikasnijih diuretika kada je reč o sprečavanju retencije vode, ali i izlučivanju mokraće.

Lubenica

Lubenica se često koristi kao prirodni diuretik. Ona je bogata kalijumom, fosforom, magnezijumom i cinkom, pored toga vodom koja povećava njeno diuretsko delovanje.

Uvin čaj

Čaj od uve popularan je lek za obljenja urinarnog trakta. Osim toga on deluje antimikrobno i diuretski, što ga svrstava na ovaj popis prirodnih diuretika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *