jun
21
2014

Štetnost steroida po zdravlje

steroidi3

Potrošači ne bi trebalo masovno da koriste dodatke ishrani za stimulisanje rasta mišićne mase (i bodi bilding) – upozorila je Američka agencija za hranu.

Steroidi su u Americi i mnogim zemljama dostupni u maloprodajnim objektima, fitnes teretanama i onlajn trgovinama. Mnogi od steroida sadrže potencijalno štetne supstance i trebalo bi odmah zaustaviti njihovu prodaju – upozorila je FDA.

Upozorenje je podstaknuto izveštajem Odeljenja za zdravstvo i ljudske resurse iz Severne Karoline, u kojem se navodi da je bilo ozbiljnih zdravstvenih problema kod pojedinih osoba koje su koristile steroide. Kao primer navodi se da je zdrav dvadesetosmogodišnji muškarac koji je koristio ovakav proizvod za nekoliko nedelja doživeo ozbiljno oštećenje jetre, tako da mu je potrebna transplantacija.

„Proizvodi na tržištu kao suplemenati koji sadrže anaboličke steroide predstavljaju pravu opasnost za korisnike“, rekao je Hauard Sklamberg, direktor “Kancelarije za usklađenosti centra za evaluaciju i istraživanje lekova”.

FDA upozorava da je poznato da je rizik od oštećenja jetre povezan sa upotrebom anaboličkih steroida i sintetičkih steroida sličnih anabolicima. Iako sredstva za poboljšanje mišićne mase prolaze kroz dodatne analize, većina njih ipak sadrži najmanje jedan sintetički anabolički steroid (stoji u etiketama ovih proizvoda).

Dugoročne posledice anaboličkih steroida mogu biti:

– negativni efekti na nivo masnoća u krvi;

– povećan rizik od srčanog napada;

– povećan rizik od moždanog udara.

Kada deca od malena počnu da koriste anaboličke steroide, to se može odraziti na njihov rast tako što će neka deca biti zakržljala, a neka nesrazmerno i nezgrapno visoka.

Žene koje duže vremena koriste anaboličke steroide mogu poremetiti nivo hormona, tako da, u najmanju ruku, “izgledaju muškobanjasto” (poremećaj menstrualnog ciklusa, sterilitet, dlakavost, promene proporcije tela i ekstremiteta). Kod muškaraca se u nekim slučajevima od steroida može pojaviti skupljanje testisa, povećanje grudi ili neplodnost.

Kada roditelji koriste anaboličke steroide (u većim količinama i dužem vremenskom periodu), posledice se mogu negativno odraziti na potomstvo. U Americi je otkriveno prisustvo štetnih sastojaka u proizvodima kod nekoliko proizvođača, a šta je dostupno našem tržištu – nije nam poznato. Zato je najbolje mišiće jačati prirodnom zdravom ishranom i vežbanjem.

Znaci zdravstvenih problema koji bi mogli biti izazvani anabolicima (ili sličnim sredstvima) su:

– neobjašnjivi umor;

– abdominalni bolovi;

– bol u leđima;

– promena boje urina;

– bilo koje druge zdravstvene neobjašnjive promene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *