jul
04
2014

Krompir-prirodna kozmetika za lepu i zdravu kožu

krompir3

Poznato je da obloge od krompira ublažavaju tamne podočnjake, ali krompir može i da pomogne kod drugih problema sa kožom. Glavni sastojak krompira je skrob (koji može da pomogne u isceljenju oštećenih ćelija kože), ali on sadrži i značajne količine kalijuma, vitamina B6 i C (koji čisti kožu i deluje kao antioskidans).

Krompir je jedna od osnovnih namirnica koja se obavezno nalazi u svakom domu. I, dok pripremate jela od krompira, odvojte ga malo i za prirodno zdravo ulepšavanje. Evo nekoliko recepata.

Krompir-poslovna-zenaZa posvetljavanje ožiljaka na licu i besprekornu kožu:
 iscedite sok od 1 krompira, procedite ga, pa 1 kašiku soka od krompira pomešajte sa 2 kašike soka od limuna i 2 kašike gline. Nenesite ovu masku na lice, ostavite je 10-15 minuta, pa je operite hladnom vodom.

Za izbeljivanje kože: pomešajte 1 kašiku ispasiranog krompira i 1 kašiku soka od limuna. Nanesite na lice i operite nakon 10-15 minuta.

Za uklanjanje tamnijih mrlja sa kože: na mrlje nanesite ispasiran krompir, držite 10 minuta, pa operite. Primenjujte ovu masku mesec dana kako biste se oslobodili mrlja.

Maska protiv bora: 1 kašiku ispasiranog krompira pomešajte sa 1 kašikom jogurta. Sve dobro umutite i ostavite da odstoji 30 minuta. Nanesite na kožu. Vitamin B6 koji krompir sadrži deluje protiv starenja kože.

Protiv podočnjaka: pomešajte po 1 kašiku ispasiranog krompira i meda. Držite ovu masku u predelu tamnih podočnjaka, 10-15 minuta, pa operite. Ova maska, takođe, smiruje iritirane oči.

Prirodni toner: pomešajte po 1 kašiku soka od krompira i krastavca. Umočite vatu u ovaj „koktel“ i premažite lice.

Za sjajnu, glatku kosu: koru od 1 krompira kuvajte 10 minuta u vodi, procedite vodu i njome isperite kosu. Ova voda pomaže i u sprečavanju preranog sedenja kose.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *