jul
04
2014

Kukuruz – zlatni lekoviti klip vašeg zdravlja

kukuruz2

Tražimo li hranu bogatu antioksidantima koja štiti od pojave raka i drugih bolesti, obično razmišljamo o egzotičnom voću i retkom povrću. A kad ono – kukuruz! Obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju holesterol, folnom kiselinom koja čuva krvne sudove i vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga. Kukuruz možemo jesti cele godine, ali baš je onaj koji na naše stolove dolazi u kasno leto najukusniji i najzdraviji. 

Ubrzo nakon otkrivanja Amerike kukuruz je donet u Evropu. Nije prošlo mnogo i nova žitarica već je osvojila Stari kontinent. Visok procenat šećera i stoga sladak ukus kukuruza odmah je očarao nepca Evropljana, pa i našeg naroda, u kojem su proja i kačamak postali deo svakodnevne ishrane. Nažalost, uloga kukuruza u našoj ishrani drastično je opala i svela se na povremeni instant kačamak, nezdravi vestšački kornfleks zaslađen nezdravim šećerom i eventualno tu i tamo neko parče projare, koja se, za razliku od proje, pravi sa sirom i jajima. Najvažnije mesto u ishrani našeg naroda, koje je držalo do prvih decenija 20. veka, kukuruzno brašno ustupilo je pšeničnom brašnu i hlebu, i to najčeće belom, nezdravom.

Kukuruz je žitarica koja nam je dostupna cele godine, ali upravo je onaj kasnoletni najukusniji i najhranjiviji. Osim toga, kukuruz je izrazito zdrav; bogat je vlaknima koja snižavaju nivo holesterola u krvi, folnom kiselinom korisnom za krvni sistem, vitaminima, ugljenim hidratima.

Ispostavilo se da žitarice ili brašno punog zrna, poput pšenice, smeđe riže, zobi(ovas) i kukuruza pokazuju veliku antioksidativnu aktivnost, ponekad veću i od voća i povrća, otkrio je istraživač Rui Hai Liu sa Sveučilišta Cornell. Od svih žitarica koje su on i njegove kolege testirali uz pomoć svoje nove metode, kukuruz je imao najveću antioksidativnu aktivnost procenjenu brojkom 181. Iza kukuruza kao antioksidativno jaka pokazala se i pšenica punog zrna (77), zob (75) i smeđa riža (56). Za upoređenje, brokula i spanać imali su antioksidativno djelovanje procijenjeno sa 41 i 42…

6 reagovanja na “Kukuruz – zlatni lekoviti klip vašeg zdravlja”

 1. Denis kaže:

  u kukurus i ostilim zitaricama ima pfitinska kiselina koja neda da se abzorbuje minreali i vitamini . dali je kukuruzno brasno koje nije prije toga potobleno u vodi moze da se jede i dalije zdrav ili ce to da napravi neki problem.

  • Admin1 kaže:

   Ako niste bolesni možete da pravite hleb od integralnog kukuruznog brašna i slično. Kukuruz šećerac koji je bio smrznut može da se jede sirov, kada se prelije sa vrućom vodom i slično. Sirovo brašno od kukuruza možete da miksate sa ostalim mlevenim žitaricama i tako unosite u vidu superhrane…

 2. ĐR kaže:

  Moze li koji recept za pripremu jela sa kukuruzom za osobe operirane od karcinoma crijeva?

  • Admin2 kaže:

   Vi bi trebalo da predjete na sirovi rezim prvostepene biljne ishrane.Sto se tice recepata imate ovde kod nas na sajtu izlozenu literaturu na tu temu.

 3. Mitra kaže:

  Da li mora da se kuva, peche ili moze i sirov? Da li je ista hranljiva vrednost??/poz Mitra

  • Admin2 kaže:

   Sve je najzdravije kada se konzumira u sirovom stanju.Sva biljna prvostepena hrana koja je potrebna coveku moze i treba da se konzumira sirova,to je najzdraviji vid ishrane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *