avg
07
2014

Magnolija protiv stresa i nesanice

IMG_4150

Magnolija utiče povoljno na ljudsko raspoloženje pa se ekstrakt njene kore može koristiti za lečenje anksioznosti, napetosti, nervoze i nesanice. A to je tek jedno od niza lekovitih svojstava ove izuzetne biljke.
Malo ljudi zna da je lepa magnolija i lekovita biljka. Na našim prostorima ona se redovno izostavlja u knjigama o lekovitom bilju, dok azijski kontinent već dve hiljade godina koristi lekovito delovanje ekstrakta njene kore. Uostalom, Azija je i kontinent s kojeg ova biljka potiče (rod Magnolia broji više od 80 vrsta listopadnih i trajnozelenih drveća i grmova).

Ekstrakt kore magnolije

Iskorištavanje ekstrakta kore magnolije raširena je danas prvenstveno u kozmetičkoj industriji. Kora magnolije sadrži dva polifenolna spoja: magnolol i honokiol. Oni smanjuju crvenilo kože lica te poboljšavaju hidrataciju i elastična svojstva kože.Regulišu nivo hormona kortizola, kojega u stresnim situacijama pojačano luči kora nadbubrežne žlezde. Pojačano lučenje kortizola može uzrokovati različita nepovoljna stanja u organizmu, npr. pojavu visokog krvnog pritiska, osteoporozu, dijabetes, pojavu hipotireoze, hormonsku neravnotežu (smanjeno lučenje hormona rasta i spolnih žlijezda) te oslabljenu aktivnost imunološkog sistema.

Kardiovaskularni, disajni, probavni i mišićni sistem

Honokiol i magnolol pokazuju jače antioksidativno delovanje od vitamina E. Deluju povoljno na kardiovaskularni, disajni, probavni i mišićni sistem. Zbog ovako širokog spektra delovanja i moderna zapadna medicina sve više uočava opravdanost upotrebe ekstrakta kore magnolije u različitim preparatima. Naučnici sa Univerziteta Emory u Atlanti došli su do zaključka kako upravo honokiol deluje i na proteine koji sudeluju u nastanku i rastu tumorskih ćelija.

3 reagovanja na “Magnolija protiv stresa i nesanice”

  1. Irena Stanic kaže:

    Postovani,
    Narucila bih magnoliju protiv nesanice…kome cu se obratiti
    Hvala,
    Lp, Irena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *