avg
07
2014

Klice lucerke: Više nego zdrave i lekovite

klice-lucerke1

Klice ove vrste deteline spadaju među najpopularnije. Lako ih je pripremiti kod kuće. Odlične su da se dodaju u razna sirova zdrava jela i salate, a poseduju mnogo osobine koje koriste opštem zdravlju.Klice deteline lucerke, imaju mnogo osobina povoljnih po zdravlje.

Bogate su antioksidansima

Zna se da klice lucerke spadaju u namirnice sa najvećom količinom antioksidanasa. Antioksidansi su od suštinske važnosti za poboljšanje imuniteta. Unošenje namirnica bogatih antioksidansima smanjuje rizik od raka, srčanog i moždanog udara.

Dijetalna vlakna

Klice lucerke su dobar izvor dijetalnih vlakana. Svaka porcija od 33-grama pruža jedan gram vlakana, ili u proseku tri odsto potrebnog unosa za odrasle. Iz tog razloga, klica lucerke može biti pogodna hrana za ljude koji pate od hronične opstipacije, divertikulitisa ili drugih digestivnih problema.

Protein

Svaka porcija klica lucerke daje 1 gram biljnih proteina. Klice lucerke su dobar izvor proteina u presnoj i veganskoj ishrani.

Pomažu da održite liniju

Klice lucerke ne samo da imaju fini ukus kad se dodaju u salatu, već i veoma malo kalorija. Bogate su kvalitetnim proteinima i biljnim vlaknima, što je odlično za one koji hoće da održe liniju.

Podstiču imunitet

Ispitivanja su pokazala da saponini, materije koje sadrže klice lucerke, igraju ulogu u podsticanju reakcija imunog sistema, povećavajući aktivnost tzv. ćelija-ubica, kao što su T-limfociti i interferoni.

Deluju protivupalno

Protivupalno delovanje materija koje sadrže klice lucerke smanjuju opšte upalne procese u telu, pa zato povoljno deluju protiv artritisa i drugih hroničnih upalnih procesa u organizmu, uključujući i hronične upalne procese u arterijama, koji doprinose nastanku srčanog i moždanog udara.

Snižavaju loš holesterol

Ove klice su bogate saponinima, komponentama za koje se smatra da snižavaju “loš” holesterol (LDL), a održavaju povoljne nivoe dobrog holesterola (HDL).

Gode zdravlju srca

Smatra se da saponini, koje sadrže ove klice, smanjuju sklerotične naslage (otvrdnjavanje arterija) i na druge načine doprinose kardiovaskularnom zdravlju, zato što imaju antiinflamatorna svojstva.

Doprinose zdravlju kostiju

Klice lucerke sadrže prirodni estrogen, tzv. fitoestrogen, za koji se smatra da potpomaže formiranje kostiju i doprinosi povećanju gustine kostiju, pomažući tako u prevenciji osteoporoze.

Pomažu održavanju normalnog nivoa šećera u krvi

Proučavanja su pokazala da redovna konzumacija klica lucerke može da pomogne u borbi protiv dijabetesa, pošto doprinose da se donekle snizi nivo šećera u krvi. Ovo svojstvo još treba da bude ispitano.

Doprinose prevenciji malignih promena

Klice lucerke bogate su kanavinom, aminokiselinom koja doprinosi prevenciji leukemije, raka pankreasa i debelog creva, kao i fibrocističnh tumora dojke.

Klice lucerke mogu se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane, a možete ih i sami odgajiti kod kuće. Možete da ih dodate u salatu, na sendviče, ili u smuti od voća ili povrća, ukoliko ga koistite. Bilo da ih kupujete ili sami gajite, pre upotrebe ih dobro operite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *