avg
27
2014

Namirnice koje čiste krv

cisti krvTokom dana, širok spektar toksina i hemikalija završi u našem krvotoku. To su otpadni produkti koje proizvodi naše telo ili hemikalije koje apsorbujemo iz hrane, vazduha, kozmetike ili proizvoda za domaćinstvo koje koristimo.

Vaše telo ima sopstveni sistem detoksikacije. Taj sistem konstantno filtrira krv kako bi se eliminisale štetne komponente i zdravlje održalo na optimalnom nivou. Bubrezi, jetra, pluća, creva i koža glavni su sistemi filtriranja. Konzumiranjem određenih namirnica možete pomoći unutrašnjim organima da filtriraju više toksina iz krvotoka i izbegnete nastanak mnogobrojnih oboljenja. Evo i koje su to.

Beli luk

Beli luk je bogat izvor sumpora, esencijalnog minerala koji organizmu pomaže da eliminiše toksine. On stimuliše jetru da proizvodi enzime za detoksikaciju koji filtriraju toksine iz krvotoka.

Maslačak

Malačak sadrži ogromnu količinu antioksidanata i fitonutrijenata koji eliminišu toksine iz probavnog sistema i slobodne radikale. Čaj od lišća ili korena maslačka stimuliše funkcije jetre i pankreasa usled čega oni “izvlače” toksine iz krvotoka.

Jabuka

Vitamini, minerali i vlakna samo su neki od nutrijenata koje jabuka sadrži. Određena jedinjenja koja jabuka sadrži stimulišu proizvodnju žuči i pomažu jetri da se reši toksina.

Cvekla

Zbog antioksidanata i drugih korisnih hranjivih materija, cvekla je odlično “oruđe” za zaštitu organizma od slobodnih radikala i stimulisanje jetre za veću eliminaciju toksina iz krvotoka.

Peršun

Peršun deluje kao diuretik koji pomaže bubrezima da “rade svoj posao” i eliminiše više toksina putem urina.

Šargarepa

Šargarepa je bogata vitaminima (A, B6, C i K), kalijumom i glutationom, proteinom za čišćenje jetre. Za bolji efekat detoksikacije jedite je sirovu, jer kuhanjem dolazi do razlaganja glutationa.

Limun

Limun aktivira funkcije jetre koje su odgovorne za eliminisanje toksina. Topla voda i limun, koju je najbolje piti ujutro, pomaže u oslobađanju enzima koji pretvaraju toksine u jedinjenja rastvorljiva u vodi, a koja se lako mogu izbaciti iz organizma putem urina. Pored toga, limun je bogat izvor vitamina C koji je organizmu, između ostalog, nephodan i za proizvodnju glutationa.

Bosiljak

Bosiljak podržava bubrege i jetru u eliminisanju toksina. Odličan je za probavu, pomaže kod infekcija te deluje i kao diuretik usled čega pomaže brže i količinski veće izbacivanje toksina iz organizma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *