sep
25
2014

Prirodni eliminatori bola koji zaista deluju!

ff

Upala jeste sastavni  prirodan deo odbrambenog procesa našeg imunog sistema , ali kada se učestalo ponavlja  može izazvati neželjene efekte kao što su hronični bol i nelagodnost . Mnogi ljudi traže olakšanje od hroničnog bola praktikovanjem što sirovije ishrane i samog zdravog načina života.

Jednostavno rečeno , vrste hormona poput masti-prostaglandini,koji se formiraju konzumiranjem životinjskih namirnica poput mesa , sira i mleka povećavaju upalne reakcije našeg imunog sistema . S druge strane , povećanje unosa omega 3 i 6 masnih kiselina iz biljnih izvora zaista može pomoći u kontroli zapaljenskih upalnih procesa potpomažući formiranje protiv upalnih prostaglandina.

PRIRODNE NAMIRNICE ZA ELIMINISANJE BOLA

-Kurkuma
-Đumbir
-Vitamin C
-Laneno seme
-Astaksantin
-Jabuke
-Bromelain
-Resveratrol
-Jagode

Mnoge namirnice koje su prirodno bogate omega 3 i protivupalnim oblicima omega 6 masnih kiselina, kao što je GLA, su odlične za kontrolu upala , zdravlje zglobova , ćelijske membranske strukture i brži oporavak nakon treninga. Probajte da uvedete u vaš dnevni meni konzumiranje   lanenog semena ili hladno cedjenjog ulja od jagorčevine da biste dobili dnevnu potrebnu dozu ovih esencijalnih masnih kiselina.

U velikoj meri konzumiranje bilo kojih bobica učiniće još jedan fantastičan dodatak vašoj antiinflamatornoj ishrani jer sadrže visok nivo antioksidanata koji mogu eliminisati opasne slobodne radikale , koji doprinose formiranju zapaljenskih procesa u vašem telu. Najjaču antioksidantivnu aktivnost poseduju ribizle,bobice i jagode.

Neki od najefikasnijih i najpopularnijih dodataka koji pomažu i doprinose u borbi protiv upala su vitamin C , kurkuma i proteolitički enzim bromelain . Vitamin C je bitan antioksidant potreban za održavanje vašeg imunog sistema,nadbubrežne funkcije i u  održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema .

Ananas sadrži visoku koncentraciju enzima bromelain, koji pomažući u razgradnji proteina može da spreči nepravilno varenje hrane.Ako nesvarena hranljiva jedinjenja dopru dalje do digestivnog trakta više nego što je predviđeno,to potencijalno  povećava šanse za razvijanje alergijske reakcije . Bromelain se takođe koristi za uspešno lečenje pacijenata pre i posle teških i mučnih operacija da se smanje simptomi bola i zapaljenja .

Kurkuma je još jedan od najpoznatijih prirodnih regulatora bolova koji su široko dostupni .Tradicionalno se  koristi već godinama u mnogim kulturama u smanjivanju i otklanjanju upala, povećavanju antioksidativnog statusa celokupnog organizma i podržavanju funkcije jetre. Takodje predstavlja neverovatnu pomoć procesu varenja,tako da možete slobodno dodati malo ovog korena u prahu u vašu sledeću domaću prirodnu zdravu supu ili kari!

Na kraju, ako trenutno patite od hroničnih bolova, jako je važno da pijete mnogo,što više moguće,sveže vode.To je neverovatno važno, jer to će dati nenadoknadiv doprinos i pomoć vašem  procesu lečenja . I kao i uvek ,osnova zdravog i smislenog načina života jetste da što veči broj svežeg voća i povrća ukjlučite u svoju svakodnevnu ishranu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *