sep
26
2014

Ispovest savesnog roditelja: Naučio sam sina od malena da zavoli povrće

Ponudite_deci_vodu_uz_povrce_199675862

Mark Ficpatrick, tata jednog dvogodišnjaka poželeo je da podeli sa drugim roditeljima svoje iskustvo vezano za ishranu deteta, a ujedno i da im poruči da deca stiču dobre ili loše navike gledajući svoje roditelje.

Pre nego što je postao otac, Mark Fitzpatrick, je stalno razmišljao o tome kako su mu kultura i društvo uvrteli u glavu da će morati da podmićuje dete da jede povrće. Srećom to se nije dogodilo, a na svoja predhodna razmišljanja je zaboravio onog momenta kada mu se dete rodilo.

On ga je na neki način slučajno prevario u želji da zavoli da jede povrće i zeleniš. Sasvim nesvesno, ovaj “podmukli” plan počeo je da se  ostvaruje i pre nego što je Džosef rođen.

deca-450– Moja supruga i ja smo išli na pijacu gde se prodaje organsko povrće. Povrće smo birali tako što ga je supruga trljala po svom stomaku dok je bila trudna. Zbog ovog postupka beba je indirektno jela zeleniš – priča ovaj tata.

Od malih nogu se uči zdravim stilovima života, kad dete krene u školu već ste zakasnili. Mark i njegova supruga svaki dan piju zelene napitke – mešavinu desetina organskih zelenih trava, povrća, korenja i bilja, pa smatraju da je i beba dok je bila u materici jela ono što i njegova majka.

Kada se Džozef rodio, ni tada nisu menjali ovu naviku odnosno nastavili su isto da se hrane. Za razliku što je sada i njihovo dete išlo u kupovinu organske hrane. Bilo mu je dopušteno da dira i bira povrće. Kada je Džosef počeo da raste, otac je počeo da ga uključuje u spremanje obroka. Pitao ga je da li želi da pravi salatu sa njim, a dvogodišnjak je odgovorio potvrdno.

sokovi– Otišli ​​u kuhinju, dao sam mu da pravi salatu od šargarepe, krastavca, zelene paprike, luka, avokada, maslinovog ulja, mešavine sirćeta, morske soli i crnog bibera. To su isti oni sastojci koje smo birali supruga i ja na pijaci pre nego što je rođen. Naučili smo ga da zna da prepozna povrće – priča ovaj otac.

Mark je srećan je što je njegov plan uspeo, jer njegovo dete voli zeleniš.

Pustite dete da vam pomogne, jer će na taj način steći dobre navike. Mark poručuje svima da deca ustvari samo žele da budu sa svojim roditeljima i da rade iste stvari zajedno sa njima.

– Deci nije bitno šta je to. Dakle nije teško uvideti zašto moj sin uživa dok jede povrće i salate. Zapravo on samo želi da uradi ono što rade njegovi roditelji – poručuje  Mark.

Njegov trik je uspeo, zato toplo poručuje svima koji imaju decu da pokušaju da kroz ovaj primer daju primer svom detetu, a ne da ih teraju da rade neke stvari koje ni sami ne rade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *