okt
22
2014

Gajite u svome domu začine i povrće

b_1394466031_224

Među brojnim dokazanim zdravstvenim blagodetima, baštovanstvo vam može pomoći da se izborite sa stresom i poboljšate zdravlje.. Ali šta ako živite u malom prostoru i nemate baštu? Ne brinite! Možete da uživate u određenom povrću i biljkama i na vašoj terasi ili stanu.

Aloe vera

Sočna biljka sa dugim istaknutim lišćem. Aloe vera traži sobne uslove i temperaturu oko 21 stepen, ali i dosta sunčeve svetlosti. Ona voli suvo zemljište, tako da je zalivajte svaka 2-3 dana.

Ova biljka može da se koristi da bi se umirile opekotine, opekotina od sunca, ogrebotine i iritaciju kože. Samo otvorite list i primenite po potrebi.

Kako-da-povrce-u-saksijama4Paradajz

Minijaturne sorte paradajza mogu da rastu na malim površinama i koji su idealni su za terasu. Paradajzu je potrebno mnogo toplote i svetlosti, tako da ih možete staviti na prozor. Umerenost je ključ kada se radi o paradajzu, zemljište treba da bude vlažno sve vreme, ali ne i natopljeno.

Paradajz ima odličan ukus, pun je vitamina A, C i K, kao i betakarotenom – koji štiti kožu od oštećenja.

Korijander

Delikatna biljka sa zelenim listovima i oporim ukusom. Potrebno mu je dosta svetlosti, a najbolje uspeva na istočnoj strani. Održavajte zemljište vlažnim, ali ne natopljenim. Ova aromatična biljka će obogatiti vaša jela i dati i m specifičan ukus.

Bosiljak

Odlučite se za opal bosiljak, limunov bosiljak, anis bosiljak ili bosiljak karanfilić. Bosiljak raste najbolje gde ima puno sunca i toplote. Postarajte se da izaberete saksiju sa dovoljno zemljišta koje treba da bude vlažno, ali ne previše. Bosiljak je obavezni sastavni deo kuhinje i savršeno se slaže sa sirom, paradajzom, čorbama, pastom, picom…

Spanać

Ova super hrana takođe može da se gaji u kući.Ova biljka najbolje uspeva na umerenoj temperaturi i osunčanom mestu. Spanaću treba puno prostora u korenu, pa odaberite duboku saksiju. Spanać je bogat proteinima, vitaminima A i K, folnom kiselinom, ali i vlaknima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *