okt
24
2014

Provereni saveznik žena-hmelj

69-hmelj

Hmelj (Humulus lupulus) gaji se širom Evrope i Amerike. Davno je primećeno da ljudi koji u septembru beru plodove hmelja vrlo brzo postanu pospani. To se dešava zato što se deo smole sa biljke kroz kožu ili dodirivanjem usta dospeva u organizam. Tradicionalna prirodna  medicina vekovima hmelj smatra jednim od najefikasnijih sredstava za lečenje nesanice i nervoze. Za miran san svima koji ne mogu da spavaju preporučuje se čajna mešavina od jednakih delova hmelja, kamilice i matičnjaka.

Postoji još jedan tradicionalni način za lečenje nesanice – spavanje na jastuku napunjenom šišaricama hmelja. Gorki ukus, ali i antibakterijasko delovanje hmelj duguje prisustvu dve supstance, humulina i lupulina. Pomešan sa nanom, lanenim semenom i moračom, hmelj je dobar narodni prirodni  lek za nervozna creva i probleme sa varenjem. Tradicionalno hmelj se koristi i za uklanjanje peruti naročito u kombinaciji sa koprivom. Pomešan sa hajdučkom travom i virkom hmelj je koristan za ublažavanje bolnih menstruacija. Kada se pomeša sa rastavićem hmelj podstiče izbacivanje nagomilanih toksina iz organizma. Koristi se i kod kožnih problema.

Čajna mešavina za žene u menopauzi

hmelj (Humulus lupulus) 100g

matičnjak (Melissa officinalis) 100g

žalfija (Salvia officinalis) 100g

lucerka (Medicago sativa) 100g

Sve biljke pomešati pa četiri supene kašike smeša preliti litrom ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti u toku dana. Ovaj čaj posebno je koristan za one dame koje muče promene raspoloženja i nesanica.

Čajna mešavina za miran san

hmelj (Humulus lupulus) 100g

matičnjak (Melissa officinalis) 100g

valerijana (Valeriana officinalis) 100g

kamilica (Matricaria chamomilla) 100g

Sve biljke pomešati pa dve supene kašike smeša preliti šoljom ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti pre spavanja.

Čajna mešavina protiv bolnih menstruacija

hmelj (Humulus lupulus) 100g

hajdučica (Achillea millefolium) 100g

virak (Alchemila vulgaris) 100g

Sve biljke pomešati pa četiri supene kašike smeša preliti sa 750ml ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti u toku dana u manjim gutljajima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *