okt
30
2014

Rizik za nastanak raka dojke se udvostručuje upotrebom lekova za krvni pritisak

woman-taking-pill

Ako ste žena i koristite kalcijumove blokatore kanala kao što su amlodipin ili nikardipin kako biste regulisali krvni pritisak, rizikujete razvoj raka dojke. Prema novoj studiji nedavno objavljenoj u časopisu JAMA interne medicine otkriveno je da su žene koje koriste takve lekove 250% ugroženije rizikom od dobijanja nekih od najčešćih vrsta raka dojke u odnosu na ostale žene.

Doktor Christopher Li i njegovi kolege s Fred Hutchinson istraživačkog centra za rak u Seattleu su ovo saznali nakon što su ocenili nekoliko grupa žena od kojih su neke bolovale od raka dojke i koje su dugi niz godina koristile kalcijumove blokatore.  U odnosu na žene koje nisu koristile takve lekove pokazalo se da su žene koje su ih koristile znatno ugroženije i da postoji veća verovatnost obolevanja od  duktalnog ili loboralnog raka dojke.

„Proveravali smo ove lekove jer osobe koje ih koriste za regulaciju njihovog krvnog pritiska ih obično koriste ostatak svojeg života“, rekao je doktor Li. „Postojali su određeni dokazi koji su ukazivali na to da neki od ovih antihipertenziva mogu biti povezani  s rizikom od dobijanja raka dojke.“

Opservacijska studija je uključivala skoro 3000 žena od kojih je njima 905 bio dijagnostikovan duktalni rak dojke u razdoblju između 2000. i 2008. godine. 1055 je dijagnostikovan loboralni rak dojke dok je njih 891 služilo kao kontrolna grupa jer je bila reč o ženama koje nisu obolele. Među svim ženama, oko 40% iz svake grupe je uzimalo ili uzima kalcijumove blokatore kanala kako bi kontrolisale visoki krvni pritisak.

Nakon analize stope korištenja lekova među svim grupama i nakon upoređivanja tih podataka sa stopama raka dojke, istraživački je tim otkrio da su žene koje koriste ove blokatore kanala tokom deset godina i duže za više od dvostruko ugroženije rizikom obolevanja od raka dojke. Ovo dovodi do proračuna od 2,4 do 2,6 puta povišenog rizika od razvoja karcinoma dojke kod žena koje koriste takve lekove,što je značajno povišen rizik.

„Određivanje veze između kalcijumovih blokatora kanala s najčešćim vrstama karcinoma kod žena je važno kliničko i javno zdravstveno pitanje, naročito uz sve veću dostupnost alternativnih opcija koje regulišu hipertenziju“, rekao je doktor Li.

Blokatori kanala uključuju amlodipin (Norvasc, Diltiazem (Cardizem VA, Tiazac), Isradipin (DynaCirc CR), Nikardipin (Cardene SR), Nifedipin (Procardia, Adalat CC), Nizoldipin (Sular) i Verapamil (Calan, Verelan).

Iako tačan mehanizam putem kojeg blokatori dovode do veće stope raka još uvek nije u potpunosti jasan, istraživači veruju da bi to moglo biti povezano s načinom na koji lekovi utiču na prirodnu sposobnost tela da izaziva smrt čelija raka,tj. na apoptozu. Prema izveštajima, istraživači koji su upoznati s procesom kažu da ovi blokatori mogu povećati intraćelijske nivoe kalcijuma što zauzvrat sprečava apoptozu ćelija karcinoma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *