nov
26
2014

Kako da napravite domaći „šveden biter“

hess-bitters

Svedska grancica poznat i pod drugim nazivom kao sveden biter (internacionalno Sweden Bitter), mnogima moze biti od velike pomoci.Švedskom grančicom naziva se specijalna mešavina lekovitih biljaka, čija se receptura pripisuje Paracelzusu, švajcarskom lekaru koji je živeo oko 1541. godine. Recepturu je u 18. veku otkrio švedski lekar dr Samst, koji je alkoholni ekstrakt, odnosno tinkturu ove mešavine nazvao šveden biter.

Mnogi tvrde da je recept za ovaj lekoviti napitak pronađen posle smrti čuvenog švedskog lekara, dr Klausa Samsta, sa njegovim potpisom. Umro je u 104. godini i to na jahanju, pošto je pao s konja.Ovaj lekar je sačinio i rukopis u kojem opisuje 46 stanja u kojima primena šveden bitera pomaže.

Svetsku slavu šveden biteru donela je Marija Treben, čuvena austrijska travarka, koja šveden biter smatra osnovom svakog lečenja. U svojoj knjizi “Zdravlje iz Božije apoteke“, Marija Treben je opisala mnoge slučajeve u kojima se korišćenjem šveden bitera postignuto izlečenje, a takođe je objavila i prepis rukopisa dr Samsta o lekovitosti šveden bitera.Ona je pored odredjenih lekovitih cajeva i melema, skoro uvek uporedo preporucivala i upotrebu sveden bitera.

svedenbiterSvedska grancica se u danasnje vreme najcesce preporucuje kod problema sa varenjem. Osim toga, vraca energiju organizmu pa se koristiti za otklanjanje umora. Posebno su blagotvorni oblozi od sveden bitera koji pomazu kod upalnih procesa kao sto su oteceni zglobovi, uganuca, isijas, upala nerava i slicno.

Prema starim zapisima i iskustvima Marije Treben svedska grancica ima daleko siru lepezu lekovitih moci tako da predstavlja univerzalni lek protiv skoro svih vrsta bolesti.

Pa da nabrojimo samo neke:

Otklanja grceve u stomaku, hladi jetru i umiruje gasove.Blagotvorno deluje na bubrege, podstice izlucivanje tecnosti iz organizma, pomaze u lecenju hemoroida, regulise apetiti i varenje hrane.Regulise menstruaciju u svakom pogledu kako preobimnu tako i preoskudnu. Otklanja depresivno i melanholicno raspolozenje.Povoljno deluje u suzbijanju groznice, povisenje temperature a koristan je i u lecenju epilepsije. Prociscava krv i podstice cirkulaciju. Otklanja kurje oko i bradavice. Ubrzava zarastanje rana i eliminisanje ožiljka. Oblog od sveden bitera otklanja zubobolju, glavobolju i vrtoglavicu, leci oci. Svakodnevna upotreba svedske grancice cuva zdravlje, budi i podize zivotnu energiju, podmladjuje i obezbedjuje bolju kondicuju u starosti. Marija Treben je ovaj eliksir obavezno preporucivala i za lecenje raznih vrsta raka.

Inace postoje dve varijante svedske grancice pod nazivima veliki sveden biter i mali sveden biter. U sastav velikog sveden bitera ulazi dvadesetak razlicitih lekovitih biljaka a u mali sveden biter jedanaest. Posto Marija Treben u svojoj knjizi „Zdravlje iz Bozje apoteke“ napominje da je sva svoja uspesna lecenja postizala uz pomoc malog sveden bitera u nastavku se nalazi spisak biljaka i recept za mali sveden biter.

Načini upotrebe švedske grančice

Unutrašnja upotreba:

preventivno se, pije ujutro i uveče po jedna mala kašika razblaženih kapi. Kod nelagodnosti bilo koje vrste, treba uzimati tri male kašike dnevno, takođe razblažene. Ako je reč o zloćudnoj bolesti, dnevno treba uzimati 2 do 3 velike kašike, kako sledi: po 1 velika kašika pije se razblažena u 1/8 litre biljnog čaja raspoređenog na pola sata pre i pola sata posle svakog obroka.

Oblog od švedske grančice:

zavisno od veličine obolelog mesta, uzima se manji ili veći komad vate ili gaze, ovlaži šveden biterom i stavi kao oblog. Pre toga, u kožu utrljati mast od nevena. Onda sledi nešto veća plastična folija, koja treba da čuva rublje od zamašćivanja. Tek tada se sve poveže maramom ili obmota zavojem.Zavisno od oboljenja, oblog se drži dva do četiri sata. Ako pacijent može da podnese, oblog ostaviti i preko noći. Kada se ovaj skine, nipošto se ne sme zaboraviti mazanje kože! Ako se koža već osula i svrbi, namazati je mašću od nevena.

Sastojci:

10 g aloje (može da posluži i koren lincure ili prah pelina)safe_image
5 g mire
0,2 g šafrana
10 g lista sene
10 g kamfora (samo prirodni kamfor)
10 g korena rabarbare
10 g korena kurkume
10 g korijandera (zrno)
10 g terijak venecijane
5 g korena kravljaka
10 g korena andjelike

Priprema:

Lekovite biljke za šveden biter stavite u bocu od 2 l sa širokim grlićem ili teglu i prelijte s 1,5 litrom rakije od žita( ili obična votka) i ostaviti 14 dana na suncu ili blizu nekog drugog izvora toplote. Nikako ne treba da koristite tzv. prirodne domaće zdrave rakije koje u sebi imaju rafinisani beli šećer koji se koristi prilikom spravljanja.Bocu promućkajte svakog dana, kao i pre ceđenja u malu bocu, i uopšte pre upotrebe. Preostala količina rakije može da ostane na biljkama neograničeno vreme. Punite u male boce koje ćete dobro zatvorene čuvati na hladnom. Na ovaj način šveden biter može da se održi mnogo godina. Što duže stoji sve je lekovitiji.

Prepis rukopisa dr Samsta:

Ako se češće udiše ili miriše, navlaži vratni pršljen ili stavi vlažna krpa na glavu, leči bolove i nesvesticu, poboljšava pamćenje i jača mozak.

Pomaže protiv zamućenja očiju, otklanja crvenilo i sve bolove i onda kada su oči zapaljene, mutne i kada suze. Leči i sivu mrenu ako se uglovi očiju redovno navlaže ili ako se na zatvoreno oko stavi navlažena krpa.

Bubuljice i ospe svake vrste, kraste u nosu ili bilo gde drugde biće izlečeni ako se često i dobro navlaže njome.

Kod zubobolje, u malo vode stavi se puna velika kašika ovih kapi i jedno vreme se tečnost drži u ustima ili se bolni zub obloži krpom nakvašenom kapima. Bol će nestati a nekroza se smanjiti.

Plikovi na jeziku ili druge rane vlaže se uporno ovim kapima i tako će brzo doći do izlečenja.

Ako je grlo zapaljeno ili bolesno tako da hrana i piće teško mogu da se progutaju, ujutro, u podne i uveče uzeti kapi i pustiti ih da polako siđu; upala će proći a ždrelo se izlečiti.

Ako neko ima grčeve u želucu, neka pri napadu popije punu veliku kašiku kapi.

Kod kolika se uzmu tri velike kašike, polako, jedna za drugom, i ubrzo će se osetiti olakšanje.

Rasteruje vetrove u stomaku i hladi jetru, leči sve bolesti želuca i creva i pomaže kod zatvora stolice.

Takođe je odlično sredstvo za želudac kada on teško vari i ne zadržava hranu.

Isto tako pomaže kod bolova u žuči. Dnevno piti ujutro i uveče po jednu punu veliku kašiku, a noću stavljati oblog sa kapima, i uskoro će bolovi prestati.

Kod vodene bolesti se tokom šest nedelja ujutro i uveče pije po jedna puna velika kašika pomešana s belim vinom.

Bolovi i zujanje u ušima leče se tako što se u uvo stavlja vata natopljena kapima. Mnogo pomaže, čak vraća izgubljen sluh.

Ako žena ima bolove u materici, neka joj se tri dana daje po jedna puna velika kašika kapi rastvorenih u crnom vinu, nakon pola sata neka ide u šetnju,a posle toga može da doručkuje, ali ne mleka. Kapi ne treba uzimati s mlekom.

Ako se poslednjih 14 dana trudnoće ujutro i uveče pije po jedna velika kašika, olakšaće se porođaj. Da bi se što pre oporavila, porodilji se svaka dva sata daje mala kašika sve dotle dok ne prođu svi bolovi.

Stavljanje vlažnog obloga brzo pomaže ako posle porođaja, kada krene mleko, dođe do upale mlečnih žlezda.

Leči ospe kod dece. Kapi se daju razblažene u vodi, u količini koja zavisi od uzrasta deteta. Kada ospe počnuda se suše, više puta ih kvasiti kapima i onda neće ostati ožiljci.

Dobre su protiv glista i za decu i za odrasle, izbacuju i pantljičaru, a deci se daju prema uzrastu. Kapima navlaženu krpu staviti detetu na stomak, pričvrstiti je i stalno je održavati vlažnom.

Kod žutice će nestati svi bolovi ako se piju tri velike kašike ovih kapi dnevno i stavljaju oblozi na otečenu jetru.

Otvaraju sve zlatne žile (hemoroide), leče bubrege, bez dodatnog lečenja odvode hipohondrijsku tečnost iz tela, otklanjaju melanholiju i depresiju, te podstiču apetit i pomažu varenje.

I iznutra otvara zlatne žile (hemoroide) ako se u početku češće navlaže, a i razmekšaju unutrašnjom upotrebom kapi, naročito pre spavanja. Spolja se stavi kapima ovlažen komad vate. Podstiče cirkulaciju i otklanja žarenje.

Ako neko leži onesvešćen, u slučaju potrebe otvore mu se usta i da jedna velika kašika
kapi. Bolesnik će doći sebi.

Ovo sredstvo, ako se pije, leči od bolova frasa (grčenja) tako da oni vremenom prestaju.

Kod tuberkuloze svakog dana ujutro uzima se eliksir natašte i terapija nastavlja šest nedelja.

Ako žena izgubi menstruaciju ili je ista prejaka, neka ove kapi uzima tri dana i to ponovi dvadeset puta.

Ovo sredstvo pomaže i protiv belog pranja.

Ako je nekoga napala padavica (epilepsija), smesta mu se moraju dati ove kapi. Bolesnik tada treba da uzme isključivo ovaj lek jer on jača kako napadnute živce tako i telo i otklanja sve bolesti.

Leče oduzetost i otklanjaju nesvesticu i mučninu.

Leče boginje s vatrom i crveni vetar.

Ima li ko groznicu, s vatrom ili hladnu, pa je sasvim slab, neka mu se da jedna velika kašika kapi i bolesnikće, ukoliko mu organizam nije opterećen drugim lekovima, za kratko vreme doći sebi, puls će početi normalno da radi a bolesnik će se uskoro osećati bolje,ma koliko da je temperatura bila visoka.

Kapi ovog eliksira leče i rak, stare boginje i bradavice, i ispucale ruke. Ako na njima postoji stara i zagnojena rana ili divlje meso, sve to treba dobro isprati belim vinom i onda na to staviti krpu ovlaženu kapima. One će ukloniti čireve i bolove, kao i divlje meso, a rana će početi da zarasta.

Bez opasnosti leče sve rane, bez obzira da li su od udarca ili od uboda, ako se rane češće ovlaže kapima. Uzme se jedna krpa, natopi kapima i prekriju rane. Kapi za kratko vreme otklanjaju bol, ne dozvoljavaju ni gangrenu ni trulež i leče i stare rane od vatrenog oružja. Ukoliko ima ustrelnih rana, uprskati kapi u njih, a prethodno rane nije neophodno očistiti. Upornim stavljanjem navlažene krpe, izlečenje nastupa za kratko vreme.

Kapi uklanjaju sve ožiljke, koliko god da su stari, belege od rana i posekotina, ako se do 40 puta navlaže njima. Sve rane koje se izleče ovim kapima ne ostavljaju ožiljke za sobom.

Iz osnova, one takođe leče sve fistule čak i kada se čine neizlečive; boljka može da bude neogranično stara.

Kapi leče opekotine bilo da one potiču od vatre, vrele vode ili od vruće masti, ako se povrede vredno vlaže njima. Ne stvaraju se plikovi, temperatura se izvlači, čak će i zagnojeni plikovi iz temelja biti izlečeni.

Služe protiv čvoruga i masnica, bilo da one potiču od sudara, bilo od udara.

Ako neko nema apetita, kapi mu ga vraćaju.

Kod velike malokrvnosti vraćaju izgubljenu boju ako se izvestan period piju ujutro. One čiste krv i stvaraju novu, a podstiču i njenu cirkulaciju.

Reumatski bolovi zglobova će nestati ako se kapi piju ujutro i uveče i ako se na bolno mesto stavi krpa navlažena njima.

One leče smrznute ruke i noge čak i ako postoje otvorene rane. Kapima navlažene krpe treba stavljati što češće, a naročito noću.

I na kurje oko staviti komad vate navlažene kapima i bolno mesto stalno držati vlažno. Posle tri dana ono će samo ispasti ili se može bezbolno izljuštiti.

Leče i ujed besnih pasa i drugih životinja ako se kapi piju, jer leče i uništavaju sve otrove. Rane oblagati krpom navlaženom kapima.

Kod kuge i drugih zaraznih bolesti dobro je u toku dana više puta piti kapi jer one leče kužne čireve i čvoruge čak i kada su ovi već u grlu.

Onaj ko noću ne može da spava neka pre spavanja uzme ove kapi. Kod nesanice zbog živaca, na srce staviti krpu navlaženu razblaženim kapima.

Pijana osoba se sa dve velike kašike kapi smesta može otrezniti.

Onome ko svakoga dana ujutro i uveče pije ove kapi, ne treba nijedan drugi lek, jer ovaj jača telo, osvežava živce i krv, otklanja drhtanje ruku i nogu. Ukratko, kapi leče od svih bolesti.Telo ostaje bodro, a lice mladoliko i lepo.

Važno: sve navedene količine treba da se piju razblažene biljnim čajem ili vodom.

Jedno reagovanje na “Kako da napravite domaći „šveden biter“”

  1. Imam Trebenkinu knjigu i godinama se već raspitujem gde mogu nabaviti sve sastojke, ali bez uspeha. Miro, šafran, koren rabarbare, mana i venecijanski terijak mi nedostaju. Ako neko može da pomogne, bila bh zahvalna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *