nov
25
2014

Namirnica koja čuva mozak, popravlja koncentraciju i podiže imunitet

Blitva1-575x390

Blitva (Beta vulgaris var cicla) je izuzetno korisna povrtlarska biljka, srodna je spanaću i uzgaja se zbog izuzetno hranljivog lišća. Ima široke i krupne mesnate listove u obliku raščupanih glavica ili rozeta sa vrlo malom stabljikom. Dok je sasvim mlada može da se priprema i kao salata. Izuzetno je prikladna za punjenje i savijanje sarmica u raznim sirovim kombinacijama.

Bogata vitaminima

Blitva je izuzetno delotvorna za podizanje imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik. Spada u niskokalorične namirnice, kao i svo lisnato povrće. Smatra se idealnom namirnicom za održavanje telesne težine. Izuzetno je bogata vitaminom C, ali i B, kao i karotinom. Takođe sadrži i magnezijum, gvožđe, kalijum, mangan, kalcijum, a posjeduje i zavidnu količinu ugljienohidrata, proteina, celuloze i biljnih ulja.

Odlična za probavu

Celulozna vlakna su važna jer za sebe vezuju višak vode i otrovne sastojke, ubrzavaju prolaz hrane kroz creva i otklanjaju tegobe prilikom varenja.

Dobra za krv, mozak i kosti

Blitva je izuzetno dobra za otklanjanje nervoze i jačanje koncentracije. Osim toga, jača krv delujući na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, jača kosti i štiti kompletnu sluzokožu tela.

Blitva je antibiotik

U prirodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana, a čorbice od blitve se daju onima koji boluju od upale bešike i bubrega. Blitva sa naseckanim belim lukom koristi se kao antibiotik, a ako se doda i peršun, pospešuje izlučivanje mokraće i čisti krv.

Dobra za oči

Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje često nazivaju i vitaminima za oči. Oni spadaju u grupu karotenoida i povoljno deluju na mrežnjaču oka, sprečavajući makularnu degeneraciju, koja je, inače, povezana sa starenjem, a u svetu najčešći uzrok slepila. Istovremeno, čuvaju i ćelije epitela koji je odgovoran za dobar vid.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *