nov
03
2014

Orasi smanjuju holesterol bolje od tableta

Raw-whole-walnutsNašem telu je za normalno funkcionisanje potrebna određena količina holesterola. Međutim, veća količina lošeg holesterola u krvi dovodi do povećanja rizika za nastanak srčanih oboljenja, povećanja krvnog pritiska i moždanog udara.

U krvi se nalazi loš i dobar holesterol. Loš holesterol (LDL), stvara naslage na arterijama, a dobar holesterol (HDL), koji odvodi loš holesterol odnosno masnoće u jetru.

Nivo holesterola u krvi je u zdravom organizmu uravnotežen. Za organizam je dobro kada je nivo HDL veći od nivoa LDL-a. Kada je nivo lošeg holesterola povećan, dolazi do povećanih naslaga na arterijama i oštećenje krvnih sudova i stvara se mogućnost začepljenja krvnih sudova.

Na nivo holesterola negativno utiču: pušenje, alkoholizam, fizička neaktivnost, neredovna ishrana, prevelika napetost, prekomerna težina, previše izlaganja hladnoći, infekcije, stres, psihofizički zamor, hronični umor, hormonski poremećaji…

Orasi smanjuju holesterol bolje od tableta

primer-otvorenog-krvnog-sudaNova naučna istraživanja govore da ako pojedete šaku oraha dobijate trenutnu zaštitu od srčanih bolesti. Redovno konzumiranje oraha bi pružilo trajnu zaštitu.

Naučnici su uočili značajno poboljšanje nivoa holesterola i fleksibilnosti krvnih sudova, što pomaže pri dobrom protoku krvi, samo četiri sata nakon što su ljudi konzumirali orahe ili orahovo ulje.

Po rečima dr Peni Kris Eterton (Univerzitetu u Pensilvaniji) konzumiranje šake oraha, četiri puta sedmično može znatno smanjiti rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, a sadrže i biljne sterole i vitamin E, a sve navedeno snižava holesterol i štiti krvne sudove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *