nov
04
2014

Krekeri od komorača i čia semenki

raw-food-recipe-Fennel-Chia-Crackers-with-Arugula-Pesto

Ovaj jednostavan, a ukusan recept od presnih sastojaka, (sadrži i pesto od rukole), možete napraviti sa čia semenkama ili sa mlevenim lanenim semenom.

Potrebno je:

1 i 1/2 šolja suvih čia semenki (ili lanenih), 3 lukovice komorača,4 jabuke, 1 i ½ šolje soka od paradajza, 1/2 limuna, 4 čena belog luka, 3/4 kašičice soli, šaka mirođije.

Priprema:

U sokovniku iscedite sok od komorača, jabuke, limuna i dodajte sok od paradajza. Prebacite masu u blender, dodajte beli luk i so i mutite (najveća brzina) dok ne dobijete glatku masu, pa dodajte mirođiju i smanjite brzinu. Mutite dok masa ne dobije ujednačenu boju (masa ne mora da bude sasvim glatka, odnosno mirođija može da ostane u komadićima). Pomešajte ovu masu sa čia semenkama i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Masa će se zgusnuti, zahvaljujući čia semenkama. Ako stavljate laneno seme, možete sve sastojke da umutite u blenderu. Ovu masu rasporedite, u što tanjem sloju, u dva pleha za dehidrator. Dehidrirajte 4 sata na 46 stepeni, pa prebacite „testo“ na radnu podlogu i isecite krekere u željenim oblicima. Vratite krekere u dehidrator i dehidrirajte ih još 14 sati na 46 stepeni. Ove krekere možete čuvati u zatvorenoj tegli do nedelju dana.

Za pesto od rukole potrebno je:

200g rukole, 2 sitno iseckana čena belog luka, 1/2 kašičice soli, 6 zrna crnog bibera, 1/4 šolje maslinovog ulja, 1/2 šolje pinjola, 1 kašika suvog kvasca, 2 kašičice soka od limuna.

 Priprema:

umutite sve sastojke u blenderu (masa ne mora da bude previše ravnomerno umućena). Pesto možete čuvati u zatvorenoj posudi, u frižideru, do četiri dana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *