dec
29
2014

Mladi ječam – biljka sa izvanrednim dejstvom na ceo organizam

JEČAM (mladi – Nordeum vulgare) Fam. Poaceae Popularni nazivi: arpa, belo žito, ječmičak, ječmak.

Mladi ječam, kao biljka sa izvanrednim dejstvom na ceo organizam, naročito u vidu zelenog soka od ječma, otkriće je doktora Jošihide Hagivare (Yoshihide Hagiwara), doktora medicine, na Univerzitetu Kumamoto. Za svoja istraživanja ideje i otkrića u oblasti ishrane i farmakologije, dr Hagivara je dobio bezbroj priznanja i nagrada od strane guvernera Osake, Udruženja za pronalazaštvo, Farmaceutskog udruženje Japana, a takođe i od mnogobrojnih profesora medicinskih nauka iz Japana. On je jedan od osnivača „Kompanije zdravlja“ u Japanu.

Doktor Jošihide Hagivara je već od svoje dvadesete godine bio oduševljen i preokupiran farmacijom, pripremajući vitamine, analgetike i druge biljne preparate. Njegova istraživanja i napori da pronađe izvor zdrave hrane sa enzimskim dejstvom u cilju sprečavanja prevremenog i naglog starenja i oboljenja, potvrđeni su od strane Međunarodne Fondacije za preventivnu medicinu, na drugom godišnjem simpozijumu: „Zaustavljanje procesa starenja“, održanom u novembru 1981. godine, u Felt Forumu.

Dr Hagiwara field!Pošto je otkrio čudotvorno dejstvo soka od mladog ječma, doktor Hagivara osniva „Udruženje zelenih“, koje se bavi promovisanjem i propagiranjem soka od mladog ječma.U sledećoj eksperimentalnoj studiji koja je obuhvatila 150 biljnih sorti, doktor Hagivara je otkrio da mladi ječam sadrži supstance sa najvećim lekovitim dejstvom koje su neophodne organizmu. 

Otkrića doktora Hagivare – efikasnost soka od mladog ječma u lečenju bolesti i održavanju zdravlja – rezultat su trinaestogodišnjeg istraživanja na planu ljudske ishrane, sa ciljem da se pronađu posrednici koji učestvuju u procesu rehabilitacije obolelog organizma, kao i u zaustavljanju razgradnje i starenja ćelija. Mladi ječam je potvrdio svoje lekovito dejstvo.

Kada mlada biljka ječma dostigne visinu od 20-30 cm, tada sadrži maksimum hranljivih sastojaka potrebnih ljudskim ćelijama. U ovoj fazi razvoja, listovi ječma sadrže najviše vitamina iz grupe B (B1, B2, B6, B12), nikotinsku kiselinu, vitamin E, vitamin C i velike količine gvožđa, kalcijuma, mangana, magnezijuma, molibdena, germanijuma, cinka, bakra, litijuma, bioflavonoida, polisaharida i polipeptida.

Biohemijski sastav mladog ječma daje ovoj biljci izuzetna terapijska svojstva, naročito sposobnost usporavanja starenja ćelija. Izuzetna zastupljenost proteina, vitamina, minerala i enzima doprinosi veoma dobrom funkcionisanju ljudskog organizma.

U poređenju sa ostalim biljkama, mladi ječam sadrži:

images110– preko 250 puta više vitamina A od zelene salate;
– preko 25 puta više kalijuma od banane;
– preko 11 puta više kalcijuma od mleka;
– preko 11 puta više gvožđa od celera;
– preko 7 puta više vitamina C od pomorandže;
– preko 10 puta više vitamina B1 od spanaća;
– preko 23 puta više biotina (faktor iz grupe vit. B) od mleka.
2000 mikrograma aktivne SOD (superoksid dismutaze) u porciji od 2 g mladog ječma u prahu.

Superoksid dismutaza je aktivni proteinski enzim sa izvanrednim efektom u lečenju bolesti, revitalizaciji organizma i usporavanju procesa starenja. Ovaj enzim sprečava dejstvo slobodnih radikala.

Dr Miltron Fried potvrđuje da ovi slobodni radikali potpomažu starenje ćelija i pojavu bolesti. Mladi ječam je, do sada, najbogatiji poznati izvor SOD. Ova supstanca bi mogla ublažiti patnje miliona bolesnih ljudi. Koristeći mladi ječam svakodnevno, u obliku soka, pacijenti zapažaju izvanredne rezultate u pogledu energije i vitalnosti.

U nastavku dajemo rezultate postignute upotrebom soka od ječma, na način kako ih je predstavio dr J. Hagivara.

1) Potreba za kraćim snom:

„Budim se dva sata ranije“, „Od totalne iscrpljenosti, do potpune vitalnosti za kratko vreme“, „Ponovo posedujem mladalačku snagu“.

2) Više energije kod fizičkih i intelektualnih napora, poboljšanje pamćenja, bistrina uma:

„Ukoliko je vitalnost organizma opala, potrebno je duže spavati“, „Zahvaljujući mladom ječmu, spavam dva sata manje u toku noći, i na taj način počinjem posao ranije, sa više energije. Imam više vremena za rad i za svoju porodicu.“

3) Regulisanje krvnog pritiska:

„Dvadeset pet godina sam bolovao od hipertenzije (visokog krvnog pritiska). Sada je on normalizovan, zahvaljujući mladom ječmu.“

4) Zamenjuje pilule za umirenje bolova: smiruje bolove i upale zglobova (artritis).

„Dvanaest godina sam osećao bolove u predelu gležnjeva. Mladi ječam me je oslobodio ovih tegoba i uzimanja lekova.“ „Prestao sam da uzimam medikamente protiv upale zglobova. S radošću očekujem više energije.“

„Skoro potpuno eliminiše bolove u kolenima, i apsolutno vraća savitljivost vratnim pršljenovima.“
„Spasao sam se bolova u ramenu, a vrat je ponovo postao normalno pokretljiv. Ne osećam više ni bolove u zglobovima.“

5) Eliminisanje viška telesne težine, kod gojaznosti.

6) Rešavanje problema akni:

„Mladi ječam je rešio problem akni kod naše dece, a meni u velikoj meri povratio svežinu.“ „Ponovo zračim mladalačkom energijom i nemam više akne.“

7) Antiinflamatorno dejstvo (protiv upala).

8) Revitalizacija kože, putem rehidratacije isušenog epiderma (gornji sloj kože) koji prati proces starenja.

9) Povećava potenciju (seksualnu moć).

Kao zamenu za biljke u svežem stanju (u zimskom periodu), dr Hagivara je predložio „sok od mladog ječma u prahu“, koji sadrži enzime slične onima koji postoje u ćelijama ljudskog organizma.

Superoksid dismutaza (SOD) preventivno deluje kod starenja ćelija, kolagenih bolesti (zapaljenja vezivnog tkiva i sitnih krvnih sudova: lupus, perniciozna anemija, sklerodermija, dermatomiozitis, poliarteritis) i leukemije.

Treba znati da pečena riba i meso sadrže supstance sa kancerogenim dejstvom, mnogo jačim nego što je to slučaj sa benzopirenulom, koji se nalazi u duvanu i koji poseduje toksična svojstva. Neutrališući otrovno dejstvo pomenutih supstanci mladi ječam sprečava nestanak raka.

78fb540ffaff25d1622e052245d5e9c7_articlemain1

Sok od mladog ječma poseduje jače antiinflamatorno dejstvo (sanira zapaljenske procese), od kortizona i fenil-butazona, bez pratećih komplikacija.
Po svom hemijskom sastavu, mladi ječam je jedna od najvrednijih zelenih namirnica, koja obezbeđuje organizmu vitamine, minerale, enzime, hlorofil i ostale esencijalne nutritivne elemente koji ostaju dezintegrisani i u aktivnom stanju (u soku, i u vidu praha).
Prah od mladog ječma (Barley Green) se dobija dehidratacijom svežeg soka od mladog ječma, na sniženim temperaturama, tako da enzimi ostaju aktivni. Ne sadrži nesvarljive supstance. Prilikom uzgajanja ječma od kojeg se dobija sok, ne treba koristiti pesticide ili hemijske supstance.

Terapeutske indikacije:

Lečenje sokom od mladog ječma je delotvorno kod sledećih oboljenja: anoreksije (odbojnosti prema hrani), stomatitisa (infekcije usne duplje), oboljenja očiju, gastritisa (upale želudačne sluznice), čira, kancera (raka), kolitisa (upale debelog creva), pankreatitisa (upale pankreasa),oboljenja jetre (hepatitisa, ciroze, holecistitisa), ishemične kardiopatije (nedovoljnog snabdevanja srca kiseonikom), cerebralne ateroskleroze (zakrečenja arterija mozga), infarkta (srčanog udara), hipertenzije i hipotenzije (povišenog i sniženog krvnog pritiska), bronhijalne astme (otežanog disanja usled suženja lumena bronhija), bronhitisa, fipa, plućnih zaraznih bolesti izazvanih virusom, tuberkuloze pluća, alergijske kijavice, hormonalnih poremećaja, dijabetesa melitusa (šećerne bolesti), gojaznostipsiho-motorne retardiranosti (usporenosti psiho-fizičkih funkcija), neurastenije (slabosti živaca), insomnije (nesanice), šizofrenije (psihičkih poremećaja), epilepsije (padavice), neuralgije trigeminusa (bolova petog moždanog živca), facijalne neuralgije, akutnog reumatizma u zglobovima, lumbalnog išijasaartritisa (upale zglobova), akni (bubuljica), efelida (pegi), dermatitisa (upale kože), ekcema, varikoznog čira (rana usled proširenih vena donjih ekstremiteta), tromboflebitisa (upala vena usled zakrečenja trombom – usirenom krvlju), hemoroida (šuljeva), analnog čira (čira u predelu anusa – čmara), hemoragija (krvarenja), dismenoreje (menstruacije praćene bolovima), osteoporoze (šupljikavosti koštanog tkiva), fraktura (preloma), avitaminoze (nedostatka vitamina), opadanja kose, steriliteta (neplodnosti), impotencije (seksualne nemoći).

Način upotrebe:
1 kašičicu praha od mladog ječma sipati u 150-200 ml vode ili voćnog soka (1 kašičica praha = 2 g). Ne rastvara se u vrućim napicima. Sok se pije u retkim gutljajima, pre jela.
Kada se uzimaju dve porcije dnevno (0,5 g – 2 g za porciju), ujutro i uveče, pre jela, one predstavljaju za zdravog čoveka izvor energije i svežine.
U slučaju bolesti, pacijent treba da konzumira po 3 porcije dnevno (ujutro, u podne i uveče).
Svež sok od mladog ječma: 50 ml svežeg soka se pomeša sa 150 ml vode ili soka od jabuka.

7 reagovanja na “Mladi ječam – biljka sa izvanrednim dejstvom na ceo organizam”

 1. natasa kaže:

  Je li to isto kao spelta,posijes,kad poraste 20-30cm osisas i pravis sok ili zaledis? Molim odgovor ako moze. Hvala

  • Admin1 kaže:

   Najzdravije su trave od ječma i pšenice, tj nutritivno najjače. Najbolje je kada ošišate svoju travu i odmah je procedite. Međutim, možete i da je dehidrirate i sameljete u prah i tako koristite. Nismo sigurni koliko je efektivan zaleđeni sok…

 2. betty kaže:

  goran kade moze da se nabavi takov sokovnik za ladno cedenje vo makedonija,blagodaram

 3. Mirjana S. kaže:

  Veliko Vam hvala na odgovoru!Pozdrav Mirjana.

 4. Goran kaže:

  Najbolje je piti u obliku soka. Dobija se pomocu posebnog sokovnika za hladno cijedjenje. Cijena mu je oko 60evra.

 5. Mirjana Siftar kaže:

  Ovo sam procitala ,za svaku pohvalu,trosila sam ZELENU MAGMU ,no ove god.u 6 mj.sam organski uzgojila mladi jecam samlela ga na masimu za meso i stavila zalediti u posudice za led,mesam sa vocem,tj.pijem sok.Molim Vas da mi odgovorite dali je to ok sto ja radim? Sve najbolje za nastupajuce praznike,i puno uspeha u radu.HVALA. Mirjana.

  • Admin2 kaže:

   Može i da se zamrzava,to je jedna od najzdravijih varijanti jer je najsvežiji posle sirovog svežeg stanja.Samo napred,prijatno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *