feb
12
2015

Maja Volk: Kotlići su u paklu, u raju nema kuvanja

majavolk
Knjiga Maje Volk u izdanju „Nove Poetike” Kotlići su u paklu, u raju nema kuvanja, inspirisana brojnim pitanjima o zdravlju i živoj hrani.

– Morala sam da je napišem da bih odgovorila ljudima – kako odolevam izazovima “divne hrane”, kako mogu bez ovog ili onog, i ubedila ih da se ja ničeg ne odričem, da ja uživam u hrani, više nego ikada, jer se moje telo raduje svakom zalogaju, kao da zna, a zna, da je to dobro za njega.

Zar nije čudno da brinete o gorivu koje stavljate u svoj automobile, pa čak i o hrani za svog ljubimca, mnogo više nego što to činite za sebe? A naše gorivo je jednostavno – kiseonik, voda, sunce. Biljke su jedine koje mogu direktno da pretvaraju sunčevu energiju u materiju, i kada jedete žive biljke dobijate tu sunčevu energiju. Nema umora, koža blista, sjaji se, nema bubuljica, nema tvrdih peta, grubih laktova, celulita, venica, ožiljci nestaju kao rukom odneti, a krv se već posle tri nedelje, kao i metabolizam, tako sredi da više ni kijavicu ne možete da imate. Vodu takođe dobijate od biljaka, a kiseonik – vežbanjem. Za zdravlje su bitne tri stvari – fizička aktivnost, psihička stabilnost i živa hrana.

Šta je to živa hrana? Voće, povrće, semenke, klice, hladno ceđena ulja… Devičanska ulja rastvaraju se u vodi i limunu, ne lepe se za creva a podmazuju organe tako da sve zaista radi kao podmazano. Nema mirisa, nema kiseline, a onda vam se promene i misli – nema kiselih i ljutih misli.

Kad u vašem organizmu ništa ne truli, onda se ne osećate trulo.

Osim svežeg, zamrznuto voće i povrće ima istu vrednost i enzimi ništa ne gube zamrzavanjem, oni se uništavaju zagrevanjem. Da je drugačije, organe za transplantaciju bi blanširali, ali oni bi onda bili mrtvi, zar ne? Kome treba prokuvano srce?

sirovahrana33Voće treba jesti ujutru do podneva, jer tada se u organizmu vrši detoksikacija i ako unesete obilan kuvani ili prženi doručak telo će morati da odvoji novu energiju za varenje, zato vam se spava, pa morate da uzmete kiselinu (kafu) da se razbudite i već je zlo učinjeno, a niste se još ni razbudili. Ako počnete dan voćem, imaćete energije napretek.

Za vegansku kuhinju vam je potrebno samo da imate sokovnik, blender i “secka”. Kuhinja bez mirisa, prženja, tiganja, šerpi, lonaca, s drastično smanjenom potrošnjom struje i deterdženata, jer topla voda sve ispira.

Princip je jednostavan – svakog dana sve, u svim bojama. Za ovakvu ishranu, nagrada je – trajno zdravlje, podmlađeni izgled, zategnuta koža, bujna, živa kosa, i radosne, pozitivne misli, a onda kreće promena iznutra – više ni na svoje telo ni lice ne možete da stavljate hemiju, počinjete da brinete o prirodi, da udišete punim plućima (i zdravim) život – morate da probate da biste osetili i verovali.

Pogledajte listu najmoćnijih, između ostalog: narandža, jabuka, kruška, dinja, bundeva, kivi, lubenica, grožđe, ananas, grejp, i iznad svega – jezgra koštice šljive, kajsije. I kada pogledate listu, prvo što pomislite je „Bože, ima li neka voćka ili povrćka da nije antikancerozna?” Tačno. Nema. Sve su zdrave i sve su lekovite.Istina je toliko jednostavna i nadohvat ruke, ali nije brendirana i nema ko da je reklamira. Na bilbordima nema mesta sirovom voću ni povrću, jer njihov proizvođač, priroda, ne plaća novcem, već zdravljem.

Izvor: http://zivetisaprirodom.com/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *