apr
20
2015

Iskoristite neverovatnu lekovitost maslačka putem recepta koji možete odmah napraviti (uputstvo)

0042835bfdaac052e9486cd6df4a81b3-1024x680
Verovatno nema rasprostranjenije samonikle biljke u našim krajevima od maslačka. Raste svuda i omiljen je vekovima u narodu kao lekovita biljka za mnogobrojne bolesti. Maslačak je posebno zanimljiv jer je lako dostupan, a svi delovi biljke su jestiti i lekoviti. Sada, u proleće posebno je primetan jer njegovi cvetovi prekrivaju skoro svaku livadu i parče zemlje u našim krajevima.

Posto je pravo vrijeme za branje i korištenje maslačka odlučili smo se da vam predložimo da napravite vlastiti ekstrakt ili tinkturu od ove sjajne biljke koju ćete moći koristiti tokom cele godine. Tinkturu možete napraviti lako a za njenu izradu koristićemo sve delove biljke. Ovaj tekst bi bio predugačak kada bismo nabrajali sve blagodati koje možete imati upotrebom maslačka, odnosno svih njegovih delova. Tinktura maslačka u našem narodu poznata je vekovima. Koristeći narodnu mudrost i iskustvo donosimo vam recept kako da sami napravite i koristite ovaj lek.

Za tinkturu su vam potrebni:
– svež maslačak i to koren, listovi i cvetovi, sve brano u rano proleće
– 40 postotni alkohol – vodka

Ashampoo_Snap_2014.04.03_17h38m21s_002_Uberite svežu biljkukoja raste daleko od ceste i zagađenja tokom cvetanja u proleće. Obavezno biljku izvadite sa korenom, jer je koren njen najlekovitiji deo. Sve delove dobro operite, osušite i isecite na što sitnije komadiće. Delove biljke možete izblendati kako biste dobili masu do koje alkohol može prodreti. Ovako dobijenu smesu stavite u staklenu teglu, pa u potpunosti prelijte vodkom.

Posudu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi van dometa sunčeve svetlosti da odstoji 3 sedmice. Sa vremena na vreme promućkajte posudu. Nakon 3 sedmice stajanja procedite smesu putem gaze tako da vam ostane samo tečnost. Ovako dobijena tečnost sadrži koncentrisanu raskoš hranljivih sastojaka maslačka. Tinkturu prespite u staklenu flašu i čuvajte na tamnom mestu.

Tinktura se koristi kod reumatoidnog artritisa i gihta, posebno u efikasna u jačanju funkcije bubrega, čišćenju i oporavku jetre od žutice te hepatitisa i ostalih oboljenja. Tinkturu uzimajte kod problema sa masnoćama jer će vam redovno korišćenje smanjiti holesterol u krvi, regulisati visok krvni pritisak i uopšteno omogućiti pročišćavanje krvi za šta se u narodu koristila vekovima. Travari maslačak preporučuju za ženska oboljenja, probleme u menopauzi, probleme sa dojenjem, cistama i alergijama. Tinktura se koristi i za stvaranje i izlučivanje žuči. Posebna preporuka je da tinkturu koriste dijabetičari kao prirodnu kontrolu nivoa inzulina.

Maslačak smanjuje upale u telu posebno na nivou krvnih sudova što reducira i umanjuje opasnost od kardiovaskularnih oboljenja. Novije studije iz 2008. i 2011. godine objavljene u Journal of Oncology potvrdile su da maslačak ima značajnu ulogu borbi, smanjenju i prevenciji više vrsta raka posebno grudi, prostate i kože.

Maslačak ima lekovitu snagu jačanja tela, izlučivanja otrova putem znoja, ojačava i poboljšava stolicu. Utiče i na izlučivanje sluzi iz tela, mokraće i drugih otrovnih supstanci koje telo čine umornim i pospanim, te ćete redovnim korišćenjem osetiti kako vam se energija i snaga vraća nazad.

maslacakOsim nabrojanih blagodeti, ekstrakt maslačka, koji dobijete na ovaj način, prepun je vitaminima A, B2, C, D, G, kalijumom, natrijumom, fosforom, kalcijumom i željezom.

Tunkturu koristite po potrebi, a preporučujemo je kako za pomenute tegobe tako i preventivno za celokupni organizam.

Tinktura se uzima tako što se ukapa 20-30 (po potrebi slobodno i znatno više) kapi u pola čaše vode, soka ili čaja 3 puta na dan. Nakon korištenja od 3 meseca potrebno je napraviti pauzu.

Izvor: zdravljebezdoktora.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *